Asai bobice su izvikane – imamo mi bolje

Asai bobice su preko noći postale hit u svetu. Kažu da su čudo prirode koje leči sve od kijavice pa do najgadnijih bolesti i da ih treba jesti obilato i bez ‘leba. Šalu an stranu, ovo je ozbiljna priča koja ima više rupa u sebi nego švajcarski sir. Pokušaj raznih trgovaca da zgrnu velike pare na brzaka od bolesnih ljudi je nešto najodvratnije što se može učiniti. Pretragom podataka koji su javno dostupni može se doći do izvesnih činjenica koje ukazuju na to da takozvani „kralj antioksidanasa“ nije vredan titule koju nosi.

Kako se uspostavila hijerarhija?

Ono po čemu se asai bobice reklamiraju je velika količina antioksidanasa. Njihova uloga je da uklanjaju materije koje, ukoliko se nagomilaju u telu, izazivaju najgore bolesti. Od suštog je značaja njihovo redovno izbacivanje, Najveće koncentracije antioksidanasa se mogu naći u voću, povrću i lekovitom bilju. Kako bi se napravio neki redi i dobili konkretni podaci univerzitet TUFTS iz Baltimora je osmislio ORAC. Ovaj akronim je nastao od „Oxygen Radical Absorbance Capacity “ i pokazuje koliko se mikromola antioksidanasa nalazi u 100gr izvesne namirnice. Analizom i poređem voća, povrća, začinskog i lekovitog bilja stvorena je lista na kojoj se asai bobice ne kotiraju visoko, štaviše, nalaze se pri dnu lestvice. Najjači su karanfilić (ORAC 290.283), origano (ORAC 175.275), ruzmarin (165.280) timijan (ORAC 157.380) i cimet (ORAC 131.420) do asai bobice imaju ORAC faktor od samo 15,405.

Prema studijama koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) preporučuje se dnevna doza 3000-5000 ORAC jedinica kako bi se videli najbolji rezultati. Ovaj podatak je tihi svedok činjenici da lečenje prirodnim putem zahteva dosta vremena i redovnu upotrebu namirnica sa visokim ORAC faktorom. Nema čudotvornih rezultata koji stižu preko noći!

Logička greška

Nije fer porediti asai bobice koje su voće sa ruzmarinom, cimetom, kurkumom i karanfilićem koji su začini. U pomenutoj listi se za začine nalazi i podatak koliko ORAC jedinica sadrži jedna supena kašika. Niko ne može da kaže da nisu mislili na ovaj problem ali ponuđeno rešenje, opet, nije adekvatno. Pojesti jednu supenu kašiku začina je, opet, nemoguće i možete videti kako su prošli oni koji su to i pokušali sa cimetom.

Zna se kako se jedu začini, na vrh kašike. Pretpostavimo da taj vrh kašike teži 1gr i u skladu sa tim ORAC vrednost začina se deli sa 100 i dobija realna i upotrebna vrednost. Upotrebna vrednost u smislu da se može konzumirati redovno, doprinositi zdravlju redovno i neće kvariti ukus hrani.

Gde su asai bobice?

Asai bobice čija je ORAC vrednost 15,405 jesu najjače u poređenju sa svežim voćem i povrćem koje se najčešće nalaze na našim stolovima i pijacama. Tu nema laži ali je istina nedorečena. Kao primer uzmimo kurkumu u prahu. Prema listi 100 grama kurkume sadrži 127,068 ORAC jedinica. Kada to podelimo sa 100 zaključujemo da 1 gram kurkume sadrži 1270 ORAC jedinica. Ukoliko smo kao dnevni kriterijum stavili 5000 ORAC jedinica taj jedan ubogi gram kurkume koji se stavlja u supu podmiruje 25,4% dnevne potrebe. Ne zaboravimo biber jer je kurkuma najdelotvornija u tandemu sa njim. Biber podmiruje još 6,8% dnevne potrebe tako da je krajnji rezultat 32,2% ORAC jedinica.

Šta je sa ostalim voćkama? Jedna sveža jabuka, kruška, šljiva ili šaka jagoda je sasvim dovoljna da podmiri ostatak dnevne potrebe za antioksidantima. Dokaz da su asai bobice izvikane nam je pred očima ali hajde da im damo priliku i nađemo svrhu.

Efikasna upotreba asai bobica

Pošto se uklanjanje štetnih materija iz organizma mora vršiti redovno jasno je da se dnevna doza ORAC-a  treba poštovati. Džabe je svakodnevno uzimati asai bobice koje sadrže 15,405 jedinica kada je samo 5000 dovoljno. Smisleno je uzimati ih kada tek počinjete sa čišćenjem organizma. Asai bobice se mogu koristiti kao teška artiljerija koja će zadati prvi udarac i počistiti velike količine štetnih materija na brzaka. Dalje se možete oslanjati na par začina i sveže voće i povrće da ispune dnevnu normu i to je to. Ništa novo i ništa revolucionarno.

Kako bi se ostvarilo trajno poboljšanje i ostvarili trajni rezultati mora se trajno promeniti način ishrane. Nikom nije pala kapa sa glave zato što je odlučio da svaki dan pojede voćku. Konsultacija sa doktorom jeste poželjna ukoliko imate nedoumice ili imate neko specifično stanje tipa alergija, netolerancija probleme sa šećerom itd. Proučite listu koja se nalazi na ovom linku i otkrijte koje su vam namirnice dostupne i koje redovno koristite. Bez brige ima ih dosta! Kombinujte namirnice tako da ispune dnevnu ORAC potrebu i nema više dileme.