Ciklama (Cyclamen sp. fam. Primulaceae)

Naziv ovog roda potiče od grčke reči kiklos (krug ili disk) usled okruglastog oblika gomolja. Stari grci su oblik kruga asocirali sa smrću stoga je ciklama bila poplarna kao cveće koje se nosi na groblje.  Ovaj rod obuhvata oko 18 vrsta koje se mogu naći u Sredozemlju, Kavkazu, Krimu, planinama Srednje Evrope i Male Azije. Rod ciklama pripada familiji Primulaceae.
Vrste ovog roda su perene (trajnice, višegodišnje biljke kojima nadzemni delovi odumiru kada su nepovoljni uslovi sredine dok podzemni preživljavaju)  sa podzemnim zadebljalim stablom koje ima okruglasti gomolj.

Ciklama gomolj

Ciklama – lična karta

Listovi su okrugli, srcasti ili bubrežasti, celi ili nazubljeni, kožasti, na dugim sočnim crvenkastim drškama, u osnovi tamno zelene boje. Na licu lista imaju srebrnasto pepeljaste šare, a naličja su crvenkaste boje. Kod pravilno gajene ciklame listovi čine okruglastu gustu rozetu i svi su skoro u istoj ravni tako da je ova bijka cenjena i zbog dekorativnosti listova.
Cvetovi su pojedinačni, na dugim crvenkastim cvetnim drškama. Koji se kao i listovi razvijaju direktno iz gomolja. Krunica cveta sastavljena je  od pet kruničnih, različito obojenih i unazad okrenutih listova. Cvetovi koji su pri osnovi su uvek tamnije boje. Cvetovi ciklama razlikuju se po obliku, veličini i boji, tako da se u kulturi gaji velik broj varieteta ove vrste. Plod je okruglasta bobica sa semenom mrke boje.

Ciklama u saksiji

Cyclamen persicum je jedina vrsta iz ovoga roda koja se gaji kao saksijsko cveće. Ova vrsta vodi poreklo sa ostrva Kipra, Sirije i Izraela. Razvija podzemno stablo u vidu okruglastog na vrhu spljoštenog gomolja, tamno-smeđe boje. Iz gomolja izbijaju brojni listovi i cvetovi.

Kao saksijske kulture najčešće se gaje:

  • Cyclamen persicum splendens – ciklama tamno crvene boje
  • Cyclamen persicum album – ciklama bele boje
  • Cyclamen persicum magnificum – bela boja cveta sa crvenkastim mrljama
  • Cyclamen persicum violaceum – cvet je ljubičasto crvene boje
  • Cyclamen persicum fimbriatum – obod latica je resasto-končast
  • Cyclamen persicum papillo – obod latice podseća na kokošiju nogu
  • Cyclamen persicum rocco – cvet je kovrdžav

Ciklama saksija

Razmnožavanje i gajenje ciklama

Glavni način razmnožavanja je putem semena. Da bi se proizvelo seme dobrog kvaliteta, treba izvršiti pravilan izbor matičnih biljaka – semenjačica. Matične biljke treba da su zdrave, odgovarajućih boja i da nemaju više od 15 cvetova. Ako ima veći broj cvetova dobija se sitnije i manje kvalitetno seme.
Cvet se oprašuje veštačkim putem pri sunčanom i toplom vremenu. U praksi se oprašivanje izvodi na sledeći način: kada se cvet potpuno razvije kažiprstom desne ruke se blago udara i polen pada na nokat palca leve ruke. Ovaj prah se prinosi vrhu tučka cveta koji treba oploditi vodeći računa da se ne povredi žig i stubić tučka. Pravilo je da se jedna biljka koristi za uzimanje polena a druga za oprašivanje tučka.Da je izvršena oplodnja prepoznaje se po tome što se latice oprašenih cvetova šire na dole i opadaju, a cvetna drška zajedno sa plodom savija se prema zemlji.

Berbu plodova treba izvršiti kada čaure počinju da pucaju i treba ostaviti ih na ravnu podlogu da dozrevaju. Posle dozrevanja seme se izvadi iz čaure, čisti i sortira po krupnoći. Seme ciklame zadržava klijavost oko četiri godine, ali je bolje setvu semena izvršiti u toku prve dve godine. Nova biljka će tada biti zdrava i sa krupnim cvetovima.

Setvu semena treba izvršiti u periodu avgust-septembar. Od 1.000 zasejanih zrna može se očekivati 500-600 odraslih biljaka. Setva semena se vrši u drvenim sanducima (60x30x8 cm). Najbolje je setvu semena izvršiti u smeši lisnjače, pregorelog stajnjaka i peska u odnosu 6-7:1:1. Pošto se sanduk ispuni zemljom i izravna, markerom se označuju mesta za setvu semna. Razmak od biljke do biljke najčešće iznosi  3 cm. Zasejano seme se pokrije slojem zemlje ili komopsta oko 5 cm.

Čitajte još o kompostiranju ovde

Sanduk se zatim polije i prekrije staklom  preko kojeg se stavlja hartija i ostavlja u foto zaštićenom prostoru na temperaturi 18-22° stepeni. Pri ovoj temperaturi seme niče nakon 25-30 dana. Odmah posle nicanja, sanduci se otkrivaju i postavljaju na svetlo u zaštićenom prostoru sa temperaturom oko 22° stepeni. Mlade biljke treba dva do tri puta dnevno orošavati.

Vreme je za pikiranje ciklama

Kada se na biljkama razviju prva dva lista tj. kada počnu da se dodiruju  (10-12 nedelja posle setve), treba izvršiti prvo pikiranje. Pikiranje se vrši u sandučiće i u smešu zemlje koja je korišćena pri setvi semena. Razmak sadnje je 4-5 cm, a okruglasto-loptasti gomolj treba da dođe u zemlju na istu dubinu na kojoj je bio u prethodnom sandučiću. Pre početka pikiranja sanduk sa rasadom treba dobro zaliti. Zalivanje služi da bi se podloga nakvasila: biljka lakše izvadila i korenov sistem što manje ozleđivao. U toku prve nedelje posle pikiranja dobro je povećati temperaturu u zaštićenom prostoru za 2-3° stepeni. Biljke treba redovno orošavati i povremeno pleviti.

Kada biljke porastu toliko da počnu da se međusobno dodiruju, treba izvršiti drugo pikiranje (oko šest nedelja nakon prvog pikiranja). Razmak među biljkama je sada 6-7 cm i koriste se isti substrat i sandučići kao pri prvom pikiranju.

Dalja nega se sastoji u čestom orošavanju, plevljenju i oprašivanju. Ciklamu treba gajiti pri temperaturi  12-15°C. Sadnju u saksije br. 7 treba izvršiti u periodu mart-april. Prilikom sadnje mora se voditi računa da gornja površina gomolja bude u istoj visini sa zemljom u saksiji. Zasađene biljke se postavljaju u unapred pripremljene tople leje. U prvo vreme leje  se ne provetravaju. Zalivanje biljaka treba vršiti oprezno, jer suvišna vlaga može izazvati trulež korena. Nastupanjem toplih sunčanih dana leje treba zasenjivati, češće orošavati i provetravati.

Čitajte još o toplim lejama ovde

Ponovno presađivanje: Ciklamu smeštate u veće saksije br.10-12 i to kada su biljke toliko razvijene da se međusobno dodiruju (maj-jun).
Treće presađivanje se vrši kada biljke, opet, počinju da se međusobno dodiruju  (avgust-septembar). Pri ovom presađivanju biljku treba zasaditi tako da gornja ivica gomolja malo viri iznad saksije.

Krajem perioda septembar-oktobar kada spoljna temperatura vazduha postane kritična ciklamu treba uneti u osvetljen foto zaštićeni prostor sa temperaturom od oko 12°c i to je početak mirovanja.Pri unošenju svakoj biljci treba ukloniti suve listove. Ciklamu ćete zavoleti ne samo zbog cetiva u cvetanja već i zbog suptilne nežnosti latica.

Čitajte još: Azaleja – Zahtevno i izdašno zimsko cveće