Deset najstarijih gostionica na svetu

The Brazen Head (Usijana glava) Dablin, Irska

Osnovana  je 1198. (817 godina)

Usijana Glava tvrdi da je najstarija krčma u Irskoj uprkos tome što je po ovom pitanju u skobu sa Šonovim Barom. Usijana glava tvrdi 032-the-brazen-head-640x480da je osnovana 1198. godine kao kočijaška stanica. Nije moguće u potpunosti potvditi ovu priču zato što je malo ostalo od kočijaške stanice iz 11. veka. Bez obzira na sve i dalje se može sa sigurnošću reći da je Usijana Glava jedna od najstarijih gostionica u Irskoj. Najpoznatiji gosti su bili Džejms Džojs koji je pomenuo Usijanu Glavu u svom romanu „Jelisej“ , Džonatan Svift autor „Guliverovih Putovanja“ i Robin Hud. U skorije vreme gostionicu su posetili Van Morison i Gart Bruks.

 

Ye Olde Trip to Jerusalem (Stari put za Jerusalem) Notinghem, Engleska

Osnovana 1189. (826 godina)

Vlasnik tvrdi da je ova krčma najstarija u Engleskoj. Nalazi se čvorištu tunela koji vode ka obližnjem zamku. Svojevremeno je 56465224-640x418služila kao pivara koja je snabdevala žedne vitezove. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka arheološka iskopavanja su donela dokaze koji potvrđuju da su tuneli bili iskopani u 12. veku i da je ova krčma postojala u tom vremenskom periodu koji se poklapa sa vladavinom kralja Ričarda Laljeg Srca i krstaškim pohodima. Krčma je bila dograđivana tokom vremena i pre tri veka je skroz promenila izgled ali tuneli ostaju kao dokaz mesta u kome su vitezovi znali da krišom svrate na turu.

 

Laffite΄s Blacksmith Shop Bar (Lafiteova kovačnica i kafana) Nju Orleans, SAD

Osnovana 1722. (293 godine)

Veruje se da je ova drvena baraka najstarija kafana u SAD-u i prvi lafittes-blacksmithshop-640x484vlasnici su joj bili pirati. Nalazi se u Nju Orleansu i bila je vlasništvo Žana i Pjera Lafite koji su bili notorni pirati i koristili su prostor kao štab za planiranje napada i krijumčarskih operacija. Dobila je naziv kovačnica da ne bi privlačila pažnju organima vlasti i time ugrožavala vlasnike.

 

Sean΄s Bar (Šonov Bar) Atlon, Irska

Osnovan 900. (1115 godina)

Zvanično se smatra za najstariju gostionicu u Irskoj prema Ginisovoj knjizi rekorda. Šonov Bar je trenutno pod temeljnom 2e38b7b-640x479istragom koja ima za cilj da potvrdi da gostionica stvarno potiče iz navedenog doba. Činjenica koja podkrepljuje ovu tvrdnju je da je tokom renoviranja objekta uočeno da su zidovi građeni tehnikom koja se u tom periodu desetog veka koristila. Prema Fromerovom priručniku za putnike  sadašnji vlasnik tvrdi da ima detaljan prikaz svih vlasnika koji su držali ovu krčmu od njenog osnivanja. Najpoznatiji vlasnik je bio Boj Džordž koji je držao gostionicu jedno kratko vreme tokom 1987. godine.

 

Old Ferry Boat (stari Trajekt) Holivel, St. Ajvs, Engleska

Osnovana 1400.(615 godina)

generalIako neki tvrde da je ova gostionica koja se nalazi pokraj reke osnovana 560. godine, pouzdaniji izvori tvrde da je datum osnivanja 1400. godina. Priča se da je ova gostionica dom duha tinejdžerke, Džulijet, koja je izvšila samoubistvo. Bila je sahranjena 1050. godine i gostionica je izgrađena preko njenog grobnog mesta.

 

Ye Olde Man & Scythe (Starac i Kosa) Bolton, Engleska

Osnovana 1251(764 godine)

Prvi pomen ove gostionice se može naći u gradskoj hronici iz 1251. Ye-Olde-Man-and-Scythe-in-Boltongodine. Pomenuta je kao mesto ubistva Džejmsa Stenilja, plemića, Erla od Derbija koji je bio umešan u boltonski masakr. Erlov nadimak je bio “Lord Strange” (Čudni Gospodar) i veruje se da njegov duh još uvek obitava u gostionici. Gostionica je bila renovirana nekoliko puta ali podrum je ostao netaknut još od njenog osnivanja.

 

Zum Reisen (Jedno za usput) Mitenberg, Nemačka

Osnovana 1150. (865 godina)

Pmiltenberg-552x640riča se da je najstarija gostionica u Nemačkoj. Ova godtionica osnovana 1150. godine je dočekala mnoga poznata lica. Dobila nadimak “prinčev hostel” zbog česte posete plemića kao što su Car Frederik III, Kralj Ludvig Bavarski,  Car Čarls IV, Carica Marija Terezija i kralja Rokenrola Elvis Prislija.

 

Al Brindisi, Ferara, Italija

Osnovan 1100. (915 godina)

Al Brindisi je zvanično upisan 1535. godine mada gostionica je enoteca-al-brindisipostojala još od 1100. godine. Nalazi se u Italijanskom gradu Ferari i znavnično je poznata kao najstarija “osterija” (italijanski restoran koji služi hranu i vino) od strane Ginisove knjige rekorda. Od poznatih ličnosti mogu se izdvojiti venecijanski umetnik Titan, Papa Jovan Pavle II i Nikolaj Kopernik koji je jedno vreme živeo u ovoj gostionici.

 

Pećinska krčma, Petra, Jordan

Osnovana 14. (2001 godina)

drinking-underground-the-world-s-6-best-bars-in-cavesIako se ne može smatrati gostionicom u bukvalnom smislu, ova pećina se nalazi u jednoj od najstarijih naseobina na svetu i tako je napravljena da služi svrsi mesta gde su meštani mogli da uživaju u hrani i piću. Fasada ove pećine je bila korišćena u trećem filmu Indijana Džonsa.

 

The Bingley Arms (Binglijeva Oružarnica) Lids, Engleska

Osnovana 935. (1062 godine)

leedsBinglijea Oružarnica je nudila hranu i piće umornim putnicima i sveštenicima još od davne 935. godine. Prvobitno ime gostionice je bilo “Priests Inn” (sveštenička krčma) jer je služila kao konačište sveštenicima koji su putovali između gradova Lidsa i Jorka.