Frezija ( Fressia sp. fam Iridaceae)

Ovaj rod obuhvata samo dve vrste koje su veoma bliske jedna drugoj, te se smatraju kao dva varijetetea jedne vrste. Frezije kao samoniklo bilje se mogu naći u Jugo-istočnoj Africi.

Fressia hybrida nastala je ukrštanjem Fressia refracta i Fressia leichtliniana. Podzemno stablo je okruglasto, pri vrhu izdužena, frezija1sitna lukovica obavijena je končastom ljuspom. Listovi su dugi oko 25 cm, uski i linearni, meki, svetlo zelene boje. Cvetna drška je glatka, slabo razgranata, pri vrhu horizontalno povijena dužine 25-30 cm. Cvetovi se sastoje od šest kruničnih listova u osnovi sraslih i pri vrhu slobodnih tako da podsećaju na trubu. Cvetovi su skupljeni u jednostrano simetričnu klasastu cvast. Broj cvetova u cvasti se kreće 3-15 (najčešće 7-8 cvtova). Cvetovi se otvaraju postepeno od osnove cvasti ka vrhu, tako da frezija ima dug period cvetanja. Boja cvetova frezije može biti: bela, roza, žuta, crvena, plava u raznim nijansama.

Razmnožavanje i gajenje.

Frezija se razmnožava semenom i lukovicama. Seme zadržava klijavost tri godine ali ga je najbolje sejati odmah po sazrevanju. Za 1000 biljaka potrebno je zasejati oko 10 gr. semena. Seme treba prethodno potopiti u mlaku vodu (20°C) i držati 1-2 dana radi bržeg klijanja. Setva semena vrši se od marta do avgusta u zavisnosti od toga kada želimo da frezija cveta. Od setve semena do cvetanja potrebno je 8-10 meseci. Setvu semena treba izvršiti u hranljivu, laku, peskovitu zemlju sa slabo kiselom-neutralnom reakcijom. Najviše odgovara smeša tri dela klijališne zemlje, jednog dela lisanjače i jednim delom peska. Posle setve seme treba pokriti tankim slojem fino prosejane lisnjače ili treseta a zaliva se i ostavlja pri temperaturi 20-22°C. Seme niče 2-3 nedelje posle setve i kada se razvije drugi list biljke treba pikirati. Posle pikiranja biljke treba nekoliko dana držati zasenjenim dok kasnostasnije vrste mogu izdržati i sunčana otvorena mesta uz zasenu samo tokom najjačih vrućina tokom dan. Pikiranje se može izbeći ako smo izvršili reku setvu i polse nicanja se samo vrši proređivanje biljaka.

Razmnožavanje frezije vrši se najčešće lukovicama. U intervalu od 10-15 dana u peroidu septembar-oktobarlukovice se sade u frezija2zemljišnu smešu istog sastava kao i pri setvi semena. Sadnja lukovica se može vršiti u zaštićenom prostoru , sandučiće dubine 12 cm ili u saksije br. 10-12. Sadnja se vrši na razmaku biljka do biljke 5 cm  i red do reda 10 cm na dubinu od 2-4 cm. Temperatura koju treba održavati je 18-20°C a kasnije se spušta na 10-12°C.

Za sve vreme gajenja frezije treba voditi računa da se održava umerena vlažnost substrata i da su biljke zaštićene od eventualnog  jačeg suca. Kadapočne period  formiranja cvetova frezije treba obilnije zalivati i prihranjivati.

Da biljke ne bi polegle čim dostignu visinu od 10 cm treba isplesti kvadratnu mrežu ili zabiti oslonac za koji se biljka može privezati.

Frezija počinje da cveta krajem januara do marta. Za intenzivnije cvetanje kada su se pojavili cvetni pupoljci  treba povećati temperaturu prostorije na 15-16°C. Precvetale biljke se ređe zalivaju i samim tim se postepeno zasušuju. Nakon zasušivanja luovice se vade, čiste, sortiraju i čuvaju u specijalnim sanducima  pri temperaturi 27-30°C uz vlažnost vazduha od 70%.