Frezija – tu je kada nema nikog drugog

Frezija je rod koji pripada familiji Iridaceae i obuhvata samo dve vrste, koje su veoma bliske jedna drugoj,i smatraju se za dva varijeteta jedne vrste. Postojbina im je Jugoistočna Afrika. Kod nas se najviše gaji Fresia hybrida koja je nastala ukrštanjem Fresia refracta i Fresia eichtloiniana. Cvetovi su mirišljavi i raznobojni, dugo opstaju u vodi i zbog toga je popularna vrsta rezanog cveta za bukete i ikebane.
Podzemno stablo biljke je okruglasto, a pri vrhu se nalazi lukovica koja je obavijena končastom ljuspom. Listovi su dugi oko 25 cm uski i linearni, meki na dodir i svetlo zelene boje. Cvetna drška je oko 25-30 cm duga, glatka, slabo razgranata, pri vrhu horizontalno povijena. Cvetovi se sastoje od šest kruničnih listića koji su pri osnovi srasli, a pri vrhu slobodni. Imaju trubičast izgled. Cvetovi su skupljeni u simetričnu, jednostranu, klasastu cvast. Broj cvetova u cvasti se kreće od 3 do 15. Cvast najčešće ima sedam do osam cvetova. Cvetovi se postepeno otvaraju od osnove cvasti ka vrhu, tako da Frezija ima dug period cvetanja. Cvetovi su raznobojni: beli, ružićasti, žuti, crvena ili plavi, u raznim nijansama. Zbog ove osobine Frezija ima veliki broj gajenih varijeteta (kultivara).

Frezija-1

Frezija iz semena

Frezija se razmnožava semenom i lukovicama. Seme zadržava klijavost do tri godine ali ga je najbolje sejati odmah po sazrevanju.  Seme treba prethodno potopiti u mlaku vodu temperature od oko 20°C i držati tako jedan do tri dana. Ovo se radi kako bi seme brže proklijalo. Setveni rok traje od marta do avgusta. Celokupan razvoj od semena do cveta traje osam do deset meseci Ovako dug rok setve omogućava uzgajivačima frezije da plasiraju cvet kada je najpovoljnija tržišna cena.

Setvu semena treba izvršiti u hranjivu podlogu koja je laka i peskovita. Podloga takođe mora biti slabo kisela do neutralna što znači da bi većina kupovnih zemljišnih supstrata došla u obzir zajedno sa napravi-sam varijantom istih. Freziji najviše odgovara mešavina koja se sastoji od tri dela klihjališne zemlje jednog dela lisnjače i jednog dela peska. Posle setve treba je pokriti tankim slojem fino prosejane lisnjače ili treseta. Posejano bilje se zaliva i čuva na temperaturi 20-22°C. Seme niče za dve do tri nedelje posle setve i kada mlada biljka razvije drugi stalan list treba je presaditi. Nakon presađivanja neophodno je biljku držati pod zasenom nekoliko dana. Vremenom biljke očvrsnu i biće u stanju da podnesu direktnu sunčevu svetlost na otvorenom polju. Zasena će biti neophodna samo kada su najjače vrućine tokom dana.

DODATAN INFO: Kako se prave substrati od organskog đubriva saznajte ovde.

Ukolko se „gaji na malo“  postoji mogućnost da se presađivanje izbegne. Presađivanje se može izbeći tako što će se direktno sejati na stalno mesto. Naravno, pošto se seje omaške neophodno će biti čupanje i proređivanje. Još jedan faktor koji se mora uzeti u obzir je već pomenuta temperatura koja ne samo da ograničava rok setve na april-maj nego nameće i potrebu zazaštitom od zime usled dugačkog vegetacionog perioda.

DODATAN INFO: Kako sprovesti zaštitu od suše saznajte ovde.

Zanimljivost: za dobijanje 1000 biljaka potrebno je samo deset grama semena

Frezija iz lukovica

Razmnožavanje frezije lukovicama se češće vrši spram razmnožavanja semenom. U intervalu od 10-15 dana lukovice se zasdae u zemljišnu smešu istog sastava kao za setvu. Sadnja može da se izvrši u leje, sandučiće dubije 12cm i saksije br. 10-12.‚Ukoliko se sadi u leje međuredni razmak iznosi 10cm dok je razmak u redu 5cm dok se u saksiju sadi 8-10 lukovica. Dubina sadnji je 2-4cm i, uglavnom, zavisi od krupnoće lukovice. Temperatura treba da bude 10-12°C.

DODATAN INFO: Više o toplim lejama pročitajte ovde.

Nega

Za sve vreme gajenja frezije treba voditi računa da se održava umerena vlažnost supstrata i da su zaštićene od eventualnog jačeg sunca. Kada frezija počinje formirati cvetove početi sa obilnijim zalivanjem i prihranjivanjem. Preporučuje se upotreba đubriva koje je namenjeno za cvetnice ili neka vrsta vodotopivog fosfornog đubriva. Zalivanje sa đubrivom se vrši 3-4 puta tokom cvetanja i garantuje bolji razvoj cveća i novih lukovica.
Da biljke ne bi polegle, čim dostignu visinu od 10cm treba postaviti kvadratnu mrežu čija veličina odgovara razmaku između biljaka. Ukoliko mreža nije praktična pred biljke se može staviti pritka za koju se frezija vezuje.

Berba i čuvanje

Frezija cveta u periodu januar-mart. Za intenzivnije cvetanje dobro je povećati temperaturu na15-16°C čim se pojave cvetni pupoljci. Ukoliko se pojave precvetale biljke one se vade i zasušuju. Nakon rezdbe cveta ostaju lukovice koje se čiste, sortiraju i čuvaju kao materijal za sledeću sadnju. Lukovice se čuvaju u sanducima pri temperaturi 27-30°C i vlažnosti vazduha od oko 70%. Ovaj način čuvanja poboljšava kvalitet budućih cvetova.