Gajenje jagoda u saksijama

Gajenje jagoda u saksijama: Jagode su ukusno i zdravo voće koje mnogi od nas vole da jedu. Ako živite u stanu ili nemate dovoljno prostora u bašti, možda se pitate da li je moguće da gajite jagode u saksijama. Odgovor je: da, itekako je moguće! U ovom članku ćemo vam pokazati kako da gajite jagode u saksijama i uživate u ovom ukusnom voću tokom cele sezone.

Odabir saksije

Prvi korak u gajenju jagoda u saksijama je odabir prave saksije. Važno je odabrati saksiju koja je dovoljno duboka i široka da bi jagode imale dovoljno prostora za rast. Preporučuje se saksija dubine najmanje 30cm i širine najmanje 45cm. Takođe, saksija bi trebalo da ima dobre otvore za drenažu, kako se ne bi nakupljala previše vode koja bi mogla da ošteti koren biljke.

Gajenje jagoda u saksijama – zemlja za sadnju jagoda

Sledeći korak je odabir prave zemlje za sadnju jagoda. Jagode preferiraju zemlju koja je dobro drenirana i bogata organskom materijom. Možete koristiti komercijalno dostupnu zemlju za cveće i pomešati je sa malo komposta ili stajnjaka kako bi unapredili kvalitet zemlje. Takođe, možete koristiti i mešavinu treseta, peska i perlita koja će obezbediti dobru drenažu i vlagu.

Sadnja jagoda u saksiju

Kada ste odabrali saksiju i pripremili zemlju, sledeći korak je da zasadite jagode u saksiju. Najbolje vreme za sadnju jagoda u saksiju je rano proleće, kada je temperatura oko 10-15 stepeni. Možete kupiti mlade jagodne biljke u rasadnicima ili vrtnim centrima, ili ako već imate jagode u bašti, možete iskoristiti nekoliko izdanaka i zasaditi ih u saksiju.

Da bi se postigao najbolji rezultat, svaki izdanak bi trebalo posaditi u posebnoj saksiji, kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast. Dubinu sadnje treba prilagoditi veličini biljke, ali uopšteno se preporučuje da se jagode zasade na dubinu od oko 15cm. Nakon sadnje, dobro zalijte biljke kako bi se zemlja lepo natopila vodom.

Gajenje jagoda u saksijama – održavanje jagoda u saksijama

Nakon što ste zasadili jagode u saksiju, važno je pravilno održavati biljke kako bi one zdravo rasle i dale što veći prinos. Evo nekoliko saveta za održavanje jagoda u saksijama:

Zalivanje: Jagode treba redovno zalivati, ali pazite da ne zalijevate previše, jer višak vode može dovesti do truljenja korena. Preporučuje se zalivanje jednom do dva puta nedeljno, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Đubrenje: Jagode treba redovno đubriti kako bi imale dovoljno hranjivih materija za rast i plodnost. Možete koristiti komercijalna đubriva za jagode, ali i prirodne izvore đubriva, kao što je stajnjak, kompost i klijališna zemlja.

Održavanje zemlje: Važno je redovno uklanjati korov i ostale neželjene biljke koje mogu da ugroze rast jagoda. Takođe, možete povremeno dodavati malo komposta ili stajnjaka kako bi unapredili kvalitet zemlje.

Zaštita od štetočina: Jagode mogu biti podložne napadima štetočina poput puževa, lisnih vaši i gusenica. Možete koristiti prirodne metode zaštite, kao što su mreže protiv ptica i insekata, ili primeniti prirodne insekticide na bazi biljaka.

Gajenje jagoda u saksijama – berba jagoda

Jagode su najukusnije kada su potpuno zrele, pa bi trebalo redovno proveravati svoje biljke kako bi se utvrdilo kada su jagode spremne za berbu. Berbu treba obavljati rukom i paziti da se ne oštete biljke ili plodovi. Nakon berbe, jagode treba brzo ohladiti i čuvati u frižideru kako bi zadržale svežinu i ukus.

PRO SAVET: Kako znati koje su jagode najslađe? Pogledajte listiće oko peteljeke. Ukoliko su se savili unazad znači da je jagoda dostigla puno zrenje i sadrži najviše šećera.

Zaključak

Gajenje jagoda u saksijama je izvodljivo i lako, a rezultira ukusnim i zdravim plodovima koji će vas obradovati tokom cele sezone. Važno je odabrati pravu saksiju, pripremiti kvalitetnu zemlju i održavati biljke na pravi način. Uz malo truda i nege, možete imati zdrave i slatke jagode u svom domu.