Gliste na delu

Upotreba prirodnog načina proizvodnje hrane je veoma česta i veoma ozbiljna metoda proizvodnje hrane kojoj se posvećuje ogromna količina pažnje. Uzeviši u obzir ozbiljne  zahteve potrošača za hranom koja je zdrava ,iz kontrolisane proizvodnje, i mogućnosti da se ti isti zahtevi ispune je ponekad teško uspešno upariti.

Da bi se ispunila rastuća želja potrošača, od proizvođača se očekuje da isporuči velike količine hrane a pritom da ne koristi hemijske prozvode, što, naravno, predstavlja problem jer bez upotrebe đubriva koje je od ključnog značaja za rast i razvoj

gnd1

Prostor posvećen proizvodnji glistenjaka. Upotrebom ovog malog prostora omogućujete sebi stalan priliv kvalitetnog organskog đubriva.

današnjih sorti i hibrida biljaka proizvodnja bi bila jako otežana a sami proizvodi bi bili diskutabilnog kvaliteta. Neki proizvođači u ovome vide pat poziciju.

Pošto potrošači zahtevaju prirodno, dobiće prirodno. Sa ovom idejom na umu razvila se vermikultura.

Vermikultura je metod upotrebe glista za preradu organskih otpadaka i pretvaranje istih u đubrivo. Đubrivo je veoma kvalitetno i može se proizvoditi u neograničenim količinama na samom gazdinstvu.

Proces proizvodnje je jednostavan i opisan je detaljnije u članku: upoznajte se sa glistama.

Nego, sa rečiju na delo. Pogledajte efiksanost rada glista. U roku od 20 dana gliste su pretvorile mešavinu komposta, strugotine i seckane trave u kvalitetno đubrivo koje je spremno za upotrebu. Kako je to teklo pogledajte ovde.