Kalanhoa cveće bogatsva i uspeha

Kalanhoa, prema starom kineskom verovanju, simboliše bogatstvo i uspeh, i zbog toga se često poklanja bližnjima za Novu godinu. Rod je dobio ime po kineskom nazivu za jednu od vrsta iz roda.
Vrste ovog roda vode poreklo iz tropskih predela Azije, Južne Afrike i Brazila, i ima ih oko 200. Karakterišu ih mesnati, sočni, naspramni listovi. List može, ali ne mora, da ima lisnu peteljku, a obod lista može da bude ceo ili nazubljen. U listovima se nalazi sok koji je otrovan za mnoge bilјojede, ali je našao svoje mesto u tradicinalnoj medicini kao lek za suzbijanje infekcije, upale i reume. Sok ima slične osobine kao gel aloje.

Cvet se sastoji od četiri krunična listića, koji su u osnovi srasli u vidu malog fišeka, a pri vrhu su slobodni. Skupljeni su u vršne metilčaste cvasti. Boja im je uglavnom purpurna, crvena do žuta, ređe bela. Kalanhoa se smatra sukulentom, i u skladu sa tim se i gaji.

Saksijska  kalanoha

Kao saksijske kultura mogu, najčešće, da se nađu sledeće vrste:

    • Kalanchoe blossfeldiana – Mnogobrojni cvetovi su na dugačkim drškama i jarko su crveni. Listovi su trouglasti, tamno zeleni i retko nazubljeni. Poreklom je sa Madagaskara.

    • Kalanchoe flammea – Cvetovi su žućkasto-oranž boje na drškama dužine 12-15cm. Listovi su ovalni, pri osnovi suženi i na dugim lisnim drškama. Poreklom je iz Somalije.

    • Kalanchoe carnea – Cvetovi su najčešće roze boje. Listovi su dužine 8-12cm i 4-8cm širine. Poreklom je iz Južne Amerike.

U Evropi se najčešće gaji Kalanchoe blossfeldiana, sa svojim brojnim varijetetima. Ona je najzastupljenija kao saksijska biljka za dekoraciju enterijera, kao i rezani cvet za formiranje raznih cvetnih aranžmana. Rezani cvetovi Kalanhoe su dugotrajni, u vodi mogu da opstanu i do tri nedelje.

kalanhoa-1

Razmnožavanje kalanhoa

Kalanhoa se razmnožava setvom semena, vršnim reznicama ili listom. Za masovnu proizvodnju je najracionalnije da se koristi setva semena. Seme je toliko sitno da u jednom gramu ima od osam do deset hiljada semenki. Proizvodni ciklus traje 11-12 meseci. Setva se vrši omašno u posude ili leje ispunjene smešom lisnjače, treseta i peska. Posude mora da imaju dobru drenažu, jer voda ne sme da se zadržava dugo u njima. Posle setve ne treba vršiti pokrivanje semena zemljom, nego se sanduci pokriju staklom i hartijom. Temperatura prostora, u kome je zasejano seme, mora da bude 16-18°C. Neophodno je dva do tri puta dnevno provetravati, podizanjem stakla na jednu stranu. Vlaga se održava tako  što se bilje prska finim kapljicama vode. U tu svrhu je nophodno imati prskalicu, ručnu ili baštensku, u zavisnosti od broja biljaka koji se prska.

Čim seme nikne treba skinuti staklo i hartiju. Zatim se vrši prvo presađivanje (pikiranje). Biljke se pikiraju u substrat, koji je istog sastava kao onaj u koji je seme bilo posejano. Čim mlade biljke počnu da se međusobno dodiruju, vreme je za drugo pikiranje – koje se vrši u saksije. Substrat za drugo presađivanje treba da se sastoji od: lisnjače, baštenske zemlje (busenjače), pregorelog stajnjaka i peska u odnosu 4:2:1:1. Kada saksije postanu male, neophodno je, naravno, Kalanhoe presaditi u veće. Treba voditi računa da saksije u koje se presađuju imaju na dnu adekvatan drenažni sloj koji čini 1-3cm sitnog šljunka. Biljke se najbolje razvijaju u slabo kiselim substratima sa pH 5,5-6,5.

Gajenje i nega

Kalanhoi odgovara minimalna temperatura 12-13°C. Ukoliko temperatura padne na 10°C ili niže listovi opadaju i cela biljka može propasti. Direktna sunčeva svetlost joj takođe smeta. Vršna cvast treba da se lomi kako bi se biljka razgranala i dobila žbunast oblik. Kada bokor postigne zadovoljavajući oblik ne treba dalje da se lomi, dok se za tim ponovo ne ukaže potreba. Kalanhoa je sklona napadu pepelnice, kada je vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj boravi visoka, i stoga zahteva često provetravanje. Ovo je od izuzetnog značaja za Kalanhoe koje se gaje u zatvorenom prosotru.

Kalanhoa na otvorenom

Tokom letnjeg perioda biljke mogu da se drže na otvorenom, ali mora da se vodi računa o njihovim zahtevima u odnosu na temperaturu i svetlost. Pošto je biljka kratkog dana, ne dolazi u obzir direktno izlaganje suncu, već je neophodan neki vid zasene. Osim zaštite, zasena će ubrzati cvetanje, za oko mesec dana. Zalivanje mora da bude obilno.  Pred početak jesenjih mrazeva Kalanhoe se unose u zatvoren prostor i krši se „pravilo zasene“. Stavljaju se pored stakla kako se ne bi „izvukle“ u visinu i pri tom žrtvovale kvalitet cvetova. Kalahoe najčešće cvetaju u januaru, i period cvetanja traje oko 2-3 meseca. Precvetale biljke treba presaditi u svežu zemlju i, po potrebi im zalomiti vrhove.