Kineski kupus: kako se gaji, štiti i koristi

Kada je reč o gajenju povrća, kineski kupus (Brassica rapa fam. Brassicaceae) je odličan izbor. To je povrće koje se lako uzgaja u hladnom vremenu i može se brati za nekoliko nedelja.

Kineski kupus je odličan izvor vitamina C i drugih esencijalnih nutrijenata, što ga čini zdravim dodatkom svakoj ishrani.

Kako se gaji kineski kupus

Da biste uzgajali kineski kupus, počnite tako što ćete pripremiti zemljište kompostom ili dobro raspadnutim stajnjakom. Najbolje je da sejete seme u rano proleće ili kasnu letnju sezonu kada je temperatura niža.

Kineski kupus voli blago kiselo zemljište sa pH vrednošću od 6.0-6.5. Pazite da zemljište uvek bude vlažno, ali ne i sa previše vode. Takođe je važno da biljkama obezbedite dovoljno prostora za rast.

Setva se vrši ručno – u kućice ili mašinski – u vrste  iliti redove.  Ukoliko se seje  mašinom razmaci iznose od 30-40cm između redova i 10-15cm razmaka u samom redu. Postoji mogućnost setve u kućice: obično se stavlja 2-3 semenke u jednu kućicu. Razmak između kućica je isti kao i između redova  i iznosi 30-40cm. Bilo da se seje ručno ili mašinski dubina setve uvek iznosi 2-3cm.

Zaštita od štetočina

Jedan od čestih štetočina koje napadaju kineski kupus su lisne vaši (fam. Aphidae), gusenice malog leptira kupusara (Pieris rapae) i gusenice velikog leptira kupusara (Pieris brassicae). Da biste ih sprečili, možete koristiti  preparate lišča koprive, ljute paprike, luka ili duvana. a ako ste u mogućnosti da nabavite i neem ulje, prirodni pesticid napravljen od semena neem drveta – može biti od velike pomoći.

Možete koristiti metodu združenog gajenja useva sa biljkama poput mirođije, koje mogu oterati štetočine svojim jakim mirisom..

Jedan od načina da sprečite štetočine je da održavate baštu čistom i bez otpada, jer štetočine privlače truljenje biljnog materijala.

Još jedan način da sprečite bolesti je da rotirate useve svake godine. Ovo će pomoći da prekinete životni ciklus štetočina i bolesti koje mogu biti prisutne u zemljištu. Kineski kupus se obično vraća na parcelu gde je bio gajen tek nakon tri godine,

Možete i da koristite pokrivač za useve da zaštitite kupus od štetočina i bolesti. Preporučuje se upotreba malča koji osim što štiti usev od štetočina sprečava isparavanje vlage iz zemljišta.

Kineski kupus i običan kupus – sličnosti i razlike

———————————————

Karakteristika Kupus Kineski kupus
Oblik Okrugao ili duguljast Duguljast i cilindričan
Listovi Čvrsto složeni, debeli i čvrsti Slobodni i delikatniji
Boja Zelena ili ljubičasta Bledo zelena ili bela
Ukus Blag i sladak Blag i malo ljut
Sezona uzgoja Proleće ili kasna jesen Hladno vreme, rano proleće ili kasna letnja sezona

————————————————–

Kupus ima okrugao ili duguljast oblik, čvrsto složene listove koji su debeli i čvrsti, i može biti zelen ili ljubičaste boje. Njegov ukus je blag i sladak. Obično se uzgaja u proleće ili kasnu jesen. Kupus se često koristi u salatama, supama, sendvičima i kao kiseli kupus.

Kineski kupus, sa druge strane, ima duguljast i cilindričan oblik sa slobodnim i delikatnijim listovima. On je bledo zelene ili bele boje i ima blag, malo ljut ukus. Kineski kupus voli hladno vreme i obično se sadi u rano proleće ili kasnu letnju sezonu. On se često koristi u prženju, supama i salatama.

Ukratko, iako su oba tipa kupusa slični, oni imaju različite oblike, listove, boje, ukuse, sezone uzgoja i upotrebu. Kineski kupus je pogodniji za hladno vreme i često se koristi u jelima koja zahtevaju prženje, supu ili salatu. Dok se obični kupus često koristi u jelima kao što su kiseli kupus, sendviči i supe.

Malo istorijskih podataka…

Kineski kupus, poznat i kao Napa kupus, ima bogatu istoriju koja datira još od drevne Kine. Veruje se da potiče iz regiona oko reke Jangce i da se uzgaja više od 4.000 godina. Kinezi su dugo cenili ovo povrće zbog njegovog delikatnog ukusa i hranljive vrednosti. Koristili su ga u tradicionalnim jelima kao što su pomfrit, supe i kiseljenje. Kiseli se na isti način kao i naš domaći kupus i ukoliko želite da probate recept za kišeljenje možete nači ovde.

Tokom dinastije Ming (1368-1644), kineski kupus je uveden u Japan i brzo je postao glavna namirnica u japanskoj kuhinji. Kasnije je uveden u Koreju, gde se još uvek često koristi u tradicionalnim jelima kao što je kimči.

Početkom 20. veka kineski kupus je uveden u Sjedinjene Države i Evropu, gde je brzo stekao popularnost među domaćim baštovanima i poljoprivrednicima. Danas se široko uzgaja i konzumira širom sveta, a Kina, Japan i Koreja ostaju najveći proizvođači.

Kako se pripema kineski kupus

Kada je reč o kuvanju kineskog kupusa, postoji mnogo ukusnih opcija. Evo tri recepta za vas da probate:

  1. Prženi kineski kupus: Isecite kupus na tanke trake i pržite sa belim lukom, đumbirom i vašim omiljenim povrćem. Poslužite sa pirinčem ili rezancima.
  2. Supa od kineskog kupusa: Isecite kupus na male komade i kuvajte u posudi sa pilećom ili povrtnom supom. Dodajte đumbir, beli luk i soja sos po ukusu.
  3. Salata od kineskog kupusa: Isecite kupus na tanke trake i mešajte sa prelivom od soja sosa, susamovog ulja i pirinčanog sirćeta. Dodajte narezane šargarepe, krastavce i zelene lukove za dodatnu boju i ukus.

Nadamo se da vam ova informacija pomogne da počnete sa uzgojem kineskog kupusa. Pazite da uvek održavate zemljište vlažnim i rotirajte useve svake godine. Srećno baštovanje!