Mala škola skupljanja lišća

Jedan od poslova koji je neizbežan u jesenjem periodu je skupljanje lišća. Nekome je to zabava a drugome košmar. Koji god da je slučaj ne menja se činjenica da sa skupljanje lišća treba uložiti vreme i energiju koja uistinu može da bude bolje iskorišćena na pametnije stvari od skupljanja lišća. Treba se naglasiti da ovaj posao skupljanja lišća ako niste pažljivi može da izazove bolove u leđima ili išijas usled stalnog saginjanja i tada ste sebi načinili štetu na krajnje bezvezan način.

mšsl1

U cilju olakšavanja i ubrzavanja posla preporučljivo je upoznati se sa stavkama koje mogu da Vam olakšaju posao:

 • Uvek grabuljajte niz vetar i nizbrdo ako je to moguće. Listovi su laki i uz pomoć vetra i gravitacije brže stižu na željeno odredište.
 • Vratite ono što je odbačeno. Lišće drveća i žbunova koje je opalo je odličn materijal iz izradu organskog đubriva i malča. Materijal za đubrivo i malč se najlakše priprema ako se upotrebi motorna kosilica koja usitni i izmeša opalo lišće sa travom i time ubrzava proces razgradnje istih.
 • Sprečite odnošenje lišća putem vetra, nagazite gomilu. U slučaju da koristite kantu ili neki skličan zatvoren postor ostavite otvorenu stranicu kako bi ste mogli da punite bez saginjanja i dizanja mase. Za nabijanje se takođe može koristiti alat koji je pri ruci.

mšsl4

 • Smanjite razdaljinu preko koje treba da grabuljate tako što ćete napraviti više malih gomila koje su ujedno i lakše za rukovanje i prenos.
 • Izbor prave grabulje za Vas i vaše dvorište. Velika dvorišta zahtevaju široke grabulje i u zavisnosti od vaše snage izaberite grabulju od plastike koja je lagana i brže se troši ili metalnu koja je teža ali dugotrajnija.
 • Usitnjavanje lišća putem seckanja je odličan način da se smanji zapremina mase sa kojoj se treba rukovati i ujedno se može spremiti za kompostiranje ili malč.
 • Mešajte lišće različitih vrsta. Mikroorganizmi koji vrše razgradnju počinju sa lakše svarljivim lišćem što im omogućava brzu ishranu i razmnožavanje.Kada se pojavi kritična masa mikroorganizama razgradnja teže svarljivog lišća je ubrzana usled jako velikog broja organizama koji razgrađuju.
 • Poželjno je nositi masku za zaštitu nosa i usta pri radu sa kosačicom. Sitni lisni fragmenti lako lete i mogu da završe u disajnim kanalima. U najgorem slučaju mogu izazvati astmu i gušenje. Nošenje maske je obavezno ako imate alergiju.
 • Nosite rukavice da ne bi ste imali žuljeve. Bilo koji tip rukavice može da posluži svrsi mada najpreporučljivije je koristiti platnene.
 • Nemojte rukama skupljati gomilice ako ne morate jer to zahteva često saginjanje. Bolja ideja je koristiti neko staro platno ili mušemu na koju ćete navlačiti lišće i kada je vreme da se pređe na sledeće mesto za rad uhvatite za krajeve i ponesete ili vučete za sobom.
 • Radite malo po malo, kada mislite da je dosta prekinite posao. Lišće opada tokom cele jeseni tako da je neminovno da će sve biti pokupljeno.

 

mšsl2Pozivamo se na poslovicu koja glasi: „radi pametnije a ne više“. Ovi saveti su sakupljeni na jedno mesto u cilju pomaganja oko skupljanja lišća jer ako su oni koji su ih napisali olakšali sebi život, prošli kroz muke sa leđima ili imali pobleme sa disanjem bilo bi jako poželjno poslušati ih da niko drugi ne bi morao da prolazi kroz malu školu skupljanja lišća na teži način.