Mali kupusar (Pieris rapae)

Mali kupusar je poznat po tome da napada biljke iz porodice kupusnjača (fam Brasiccaceae), prvenstveno kupuse. Retki su slučajevi da je neka druga biljka iz ove porodice biva napadnuta.

Broj generacija i prezimljavanje

Mali kupusar ima dve generacije godišnje. Razvoj od larve do leptira dugo traje. U usevu se mogu naći larve u raznim stadijumima razvića i odrasle jedinke koje istovremeno. Odrasle jedinke se pare i polazu jaja sledeće generacije Usled neujednačenosti u razvoju i razmnožavanju populacije period u kome mali kupusar pričinjava štetu je dug. Prezimljava kao larva u zemljištu.

Način na koji mali kupusar nanosi štetu

Štetna je larva koja se hrani zelenom masom. Tokom ishrane oštećuje zelenu masu biljke i uglavnom se može naći na listovima. Izgriza list između nerava jer je taj deo najmekši..

Očekivan period napada:

Napada se može očekivati tokom cele sezone gajenja usled dugog i neujednačenog perioda razvoja larvi.

mali kupusar-1

Kako se mali kupusar suzbija?

Plodored je dobar preentivan metod putem kojeg se mali kupusar suzbija. Setvom useva koji nije srodan sa kupusnjačama oduzima se izvor hrane ovoj štetočini i samim tim se izgladnjuje. Preporučljivo je kupus vratiti na parcelu tek nakon dve godine nakon što prođe sezona u kojoj je napadnut. Ukoliko se kupus gaji u monokulturi, vremenom, kako godine odmiču šteta će biti sve veća.

Jesenje oranje je izuzetno efikasna mera borba i naročito se preporučuje ukoliko se kupus gaji u monokulturi. Tokom oranja larve koje se nalaze u zemljištu i spremne za prezimljavanje bivaju izbačene na hladnu površinu gde izmrzavaju. Na ovaj način značajan broj larvi, koje bi pravile štetu, biva pobijen.

Hemijsko uuzbijanje štetočine se vrši kada se ustanovi  jedna mlađa gusenica po biljci, posebno, ako se uz gusenicu zapaze i jajna legla. Zbog rastegnute pojave druge generacije ,često su potrebna i dva tretiranja, a na većim površinama nekada je dovoljno tretirati ivice polja ili žarišta kako bi se mali kupusar suzbio.

Preporučljiva je redovna primena organskih bioinsekticida. Ovi insekticidi su izuzetno deliotvorni protiv larvi svi vrsta insekata. Odrasli insekti izbegavaju useve koji su tretirani ovim sredstvima jer im je miris odbojan.

Kako u domaćoj radinsoti napraviti bio insekticid od koprive, paprike, luka, kafe i opušaka naćićete klikom na željeni link

Ukoliko je napad u zatvorenom prostoru moguće je primeniti boju kao mamac i klopku ili muziku.

Više o boji pročitajte ovde a o muzici ovde.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.