Mešanje mineralnih đubriva je lako uz ovaj priručnik

Mešanje mineralnih đubriva je praktično zato što se tokom sezone se u više navrata ukazuje potreba za unošenjem mineralnih đubriva u gajeni usev.

Bilo da je to predsetveno, startno ili kao prihrana nužno je ubaciti ključ u traktor, napuniti rasipač ili rasturač đubriva i na posao. Da bi stvar bila još komplikovanija nezavisno od perioda u kome se vrši đubrenje činjenica stoji da biljke u tom momentu ne zahtevaju iste količine hranljive materije. Naravno tu je i Libigov zakon. Šta to znači? To znači da je neophodno dozirati đubriva shodno situaciji. Tu nastaje problem.

Mešanje mineralnih đubriva ima svoje mane

Pokazalo se da đubriva kada se stave u isti koš reaguju međusobno. Kao posledica takvih reakcija može doći do niza komplikacija počev od neutralizacije đubriva (gubitka hranljive materije) promene stanja đubriva (pretvaranje đubriva u čvrste grudve ili pretvaranje u pastu). Nekim izuzetnim slučajevima može doći do paljenja, puštanja štetnih gasova ili eksplozije.

Mnogi su upoznati sa ovim problemom i često izbegavaju da mešaju đubriva. Idu na sigurno, ako trebaju da se urade dva prohoda uradiće se. Bolje dva prohoda nego da propadne investicija načinjena za nabavku i dostavu đubriva. To za sobom poteže neadekvatnu prihranu useva, manji rod i umanjuje se šansa da se proizvodnja na kraju isplati.

Šta se meša i šta se ne meša?

Eksperimenti su rađeni u cilju utvrđivanja kompatibilnosti đubriva tj koje se đubrivo sa kojim „voli“ i „mrzi“. Rezultati su sledeći:

mešanje

Tabelarni prikaz kompatibilnosti mineralnih đubriva

C – đubriva su kompatibilna

L – đubriva su delimično kompatibilna

X- đubriva nisu kompatibilna

Kada se kaže da su đubriva delimično kompatibilna pod tim pojmom se podrazumevaju promene koje nastaju pri mešanju. nastaju fizičke i hemijske promene koje umanjuju delotvornost đubriva.

Kada se kaže da su đubriva nekompatibilna pod tim pojmom se smatra da đubriva ispoljavaju hemijske i fizičke promene onog momenata kad se pomešaju. Pod tim promenama se smatra momentalni gubitak hranljivosti đubriva i opasnost po zdravlje čoveka. Đubriva koja nisu kompatibilna takođe moraju da se čuvaju odvojeno.

Ukoliko želite da obavite đubrenje iz što manjeg broja prohoda konsultujte se sa ovom tabelom i nađite kombinaciju koja odgovara vašim gajenim biljkama. Na taj način obavićete radni zadatak đubrenja uz manje prohoda i troškova.