Metod optimizacije đubrenja i libigov zakon

Metod optimizacije đubrenja uzima u obzir hranidbene zahteve gajenih biljaka van takozvane „NPK“ granice. Postoji mnogo zahteva koji se moraju ispuniti u cilju postizanja odličnih prinosa i gajenja lepog ukrasnog bilja. Najvažnije po biljku je pravilan način ishrane tj. đubrenja. Đubrenje snabdeva biljku potrebnim hranivima koja su neophodna za pravilan rast, razdvoj i zdravlje.

Isto kao i u ljudskoj ishrani postoji šansa da nepravilna ishrana dovede do komplikacija koje utiču na zdravlje biljke i kvalitet prinosa. Znamo svi iz ličnog iskustva da gladovanje, prejedanje i jednolična isharana dovode do zdravstvenih problema po pojedinca. To isto važi i za gajeno bilje. Znači, ni premalo ni previše, nego tražiti zlatnu sredinu.

Gajene biljke, u zavisnosti od vrste, imaju različite potrebe za hranivima. Neka hraniva biljke usvajaju više u odnosu na ostala i nakon žetve ili berbe ostavljaju ista za sledeći usev. Sledeći usev koristi hraniva koja su u datom momentu dostupna i, po proceduri, dobija novu turu hraniva.

Metod optimizacije i libigov zakon.

Ovaj zakon koji je ustanovio Justus fon Libig poznat kao „otac barrelsagrohemije“. Zakon kaže da je visina pronosa ograničena hranljivim elementom koji je u najvećem nedostatku. Ovo efektivno znači da ono čega najmanje ima najviše i koči. Libig je dao slikovit primer. Zamislite bure koje je sačinjeno od dasaka stim da nisu sve daske iste dužine, neka daska je duža a neka kraća. Kada bi ste sipali vodu u to bure gde bi voda počela da preliva?

Zaključci koji se mogu izvući su sledeći:

 • Možemo da đubrimo prema već ustaljenoj navici do besvesti i značajna promena se neće desiti jer hraniva koja unosimo nisu u nedostatku. Vremenom, troše se i hraniva koja su prisutna u plodnoj zemlji a mi ih ne onosimo ponovo putem đubriva. Kada se ta hraniva potroše tada nastaje problem jer njihov nedostatak onemogućava pravilan rast i razvoj gajenih biljaka. Mešanje đubriva je neophodno. Nije bitno da li se mešaju samo mineralna ili mineralna i organska. Ova činjenica ima veze sa zakonom opadajuće porastu prinosa.
 • Humus je ključni faktor u ovoj igri. Humus sadrži velike
  lib2

  Izgled zdravog i kvalitetnog humusa. Ovakvom humusu se mora težiti.

  količine raznovrsnih hranljivih elemenata i dom je mikroorganizmima koji proizvode korisna biljna hraniva. Ukoliko je humus zdrav i kvalitetan unos, pa čak i manje količine, đubriva će imati mnogostruko veći efekat na prinos. Mikrobiološko đubrivo je genijalno rešenje za poboljšanje stanja humusa.

 • Organska đubriva su bogata raznovrsnim materijama koje su biljkama potrebne u malim količinama. Najčešće nedostatak tih materija predstavlja problem. Nedostatak tzv. mikro elemenata ( Mangan, Molibden, Bakar, Cink, Bor i Kobalt) koje biljka usvaja u malim količinama se ispostavi da je ona najkraća daščica na buretu i zbog nedostatka istih proizvodnja pati. Organska đubriva sadrže ove hranljive elemente u neodređenim količinama tako da svaki unos organskog đubriva predstavlja direktno rešenje za ovaj problem. Bilo da je stajnjak koji se unosi na svake četiri godine ili neko blaže đubrivo koje se može koristiti svake godine nije bitno, bitno je da se unese. Osim što organsko đubrivo obnavlja zalihe hraniva koja se retko dopunjavaju ovo đubrivo obnavlja humus.
 • Šta se može još učiniti?

  • Redovno uklanjanje korva sa parcele garantuje da gajene biljke neće imati konkurenciju za hraniva koja su njima namenjena;
  • Malčiranje ili upotreba folije sprečava isparavanje vode i hranljivih materija i samim tim zadržava hraniva u zemljištu, plus, suzbija korove.
  • Metod optimizacije su dve ključne reči. Razumna upotreba đubriva je prva stvar koja se mora uzeti u obzir da bi se postigao maksimalan prinos, kvalitet,  ojačalo zdravlje i istakla lepota gajenog bilja. Dobra stvar u celoj ovoj priči je što je libigov zakon nastao u 19. veku kada se nije znalo za analize zemljišta i pokazalo se da funkcioniše sasvim lepo i bez alnalize tako da slobodno i bez ustručavanja možete primeniti ove korake i olakšate sebi posao.