Njivski poponac (Convolvulus arvensis)

Njivski poponac je još poznat kao slatkovina, slak, povivka.

Njivski poponac se može naći u:

Svim usevima pogotovu u okopavinama i strnim žitima.

Opis korova

Korenov sistem je vretenast, spratoliko raspoređen,  i prodire čak i do šest metara dubine što omogućava biljci opstanak u sušnom periodu. Prvi sprat je raspoređen u površinskom sloju zemljišta i na njemu se nalazi veliki deo adventivnih pupoljaka iz kojih izbijaju nadzemni izdanci. Iz ostalih spratova ne izbijaju izdanci. Stablo njivskog poponca je puzeće, dugo oko dva metra, tanko i golo, obavija se. Pošto se obavija oko stabla useva u kome se nalazi izaziva poleganje useva i otežanu berbu. listovi su srcast, strelasti ili kopljasti. Cvetovi su pojedinačni ili po dva do tri zajedno. Krupni su levkastog su oblika, beli ili ružičasti, bez mirisa.  Plod je čaura.

Cvetanje i plodonošenje

Cvetanje traje od juna do septembra. Plodonosi u kasno proleće.

Preventivne mere uključuju

Setvu čistog semena sorata strnih žita sa kraćim i debljim stablom radi smanjenja poleganja, plodored, upotreba pravilno negovanog stajnjaka i komposta. Metod predsetvene provokacije korva se preporučuje za guste prolećne useve u kojima se njivski poponac javlja.

Više o provokaciji korva možete saznati ovde.

Kako se njivski poponac mehanički suzbija?

Kosidba nepoljoprivrednih površina koje okružuju parcelu je dobra mera regulacije korovske populacije i njivski poponac nije izuetak. Redovnom kosidbom onemogućava se stasavanje njivskog poponca i samim tim neće dobiti šansu da formira seme. Plevljenje je jednini efikasan način mehaničkog suzbijanja u niklom usevu.

Hemijsko suzbijanje

U praksi se njivski poponac tretira kao širokolisni korov. Čest je korov u našim parcelama te je nalaženje adekvatnog sredstva za prskanje lako. Gusti usevi su uvek rizični za prskanje tako da se povećan stepen opreznosti preporučuje pri upotrebi hemijskih sredstava. Izbegavati prskanje kada se usev bliži ili je u fazi cvetanja.

Na nepoljoprivrednim površinama se mogu primeniti totalni herbicidi namenjeni za suzbijanje zeljastog bilja.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.