Pečena ćurka

Ćurka se drugčije kolje no dosad pomenuta živina. U ćurke se svežu noge i krila, glava se uhvati u levu ruku, šija prinese panjutku, te oštrom sekiricom sasvim preseče tako, da glava otpadne, te se i baci. U slučaju da domaćica hoće da upotrebi ćurčje perije, očupa se ovo sa nje donekle suho, pa se zamoči u vruću vodu te čupa dalje ko pile. No najbolje je ćurku, čim ugine, zajedno sa perijem metnuti u poveći čist sud („šafolj“), politi je hladnom vodom, pokriti i ostaviti na sigurnom mestu tako da preko noći postoji. Zimi kada ima snega, zatrpa se ćurka u sneg. Sutra dan se iz vode odnosno iz snega izvadi, i pošto se malo otkravi zamoči se u vruću vodu kao što je rečeno za pile pa se tako i čupa. Ćurka se kao i guska bilo pečena, bilo kuvana ostavi cela, pa se tek zgotovljena seče na delove. I ona se dakle bilo bilo za pecivo bilo za kuvanje udešava kao cela patka, ili celo pečeno pile odnosno guska. I sa nje se dakle saseku krila tako, da se od njih na njoj ostave tako zvani mali bataci, veliki pak zabodu se kroz šupljinu, gde je izvađen drob i zakače o prosečenu kožicu. I ćurčiji se „sitnež“ kao i pačji i guščji upotrebi za kiselu čorbu i pilav. Ako se ćurka čupa na prvi način, treba je zimi očupanu i potpuno udešenu a pokrivenu ostaviti na sigurnom mestu na polju da promrzne; jer će tako biti topkija t.j. mekša.

Pošto se ćurka udesi kao što je rečeno u ovom odeljku u napred izloženim pravilima, peče se ćurka, seče i smešta isto tako u činiju kao i guska; te prema tome sve ono što je rečeno za gusku važi i ovde. Dodati valja samo ovo: Ako je ćurka zdravo velika, tada se na zasebnu veću činiju smešta crno, a na zasebnu isto tako uzanu i dugačku činiju belo meso. Da u tom slučaju crno meso složeno lepše izgleda, treba po sredini činije prvo metnuti dugačak a uzano sasečen komad sredine hleba, pa po njemu ređati leđne delove mesa. Belo meso slaže se u činiji tako da izgleda kao što je bilo celo. Radi lepšeg izgleda okruži se belo meso bilo sitnim cvećem, bilo sitnim zelenilom.

Opaska: Pečena ćurka se jede topla i hladna. Topla se jede sa raznovrsnom salatom; hladna pak kako sa salatom, tako sa umokcem od žumanaca „majonez“.