Pepelnica vinove loze (Uncinula necator)

Pepelnica vinove loze je jedna od najčešćih gljivičnih bolesti grožđa u našem regionu.

Simptomi pepelnice vinove loze

Simptomi se manifestuju na svim zelenim delovima biljke. Listovi, pupoljci,lastari i zelene bobice dobijaju sive prevlake i izgledaju kao posuti pepelom.  Te prevlake su, ustvari, kolonije gljivica koje se spremaju za razmnožavanje.Pepelnicu vinove loze je najlakše uočiti na listu. Zarašen list se uvija na gore i deluje kao da želoi da se smota u lopticu.

Pepelnica vinove loze na grozdu

Pepelnica vinove loze na grozdu

Učestalost i vreme napada:

Pepelnica vinove loze se javlja svake godine pri povećanoj temperaturi i vlazi vazduha. Za razvoj joj pogoduje temperatura vazduha od oko 20ºC, obilne kiše i smena kišovitog i sunčanog vremena. U našem klimatu Najčešće se javlja u prolećnom i jesenjem peroidu. Čim temperatura pređe 35ºC napad momentalno prestaje.

Prelazni domaćini:

Prelazni domaćin su insekti i zemljište. Spore gljiva se slobodno šire po neposrednoj okolini i padaju na zemlju i delove biljnog tela. Insekti koji se slobodno kreću po biljkama sone sa sobom klice pepelnice vinove loze i tako doprinose širenju ove bolesti. Najporblematičnije su lisne vaši koje, neizostavno, svake godine napadaju vinovu lozu.

Suzbijanje pepelnice vinove loze

Preventivne mere ne  postoje pošto je vinova loza višegodišnji zasad.

Jedina preventivne mera koje se može preduzeti je rasterivanje insekata. Insekte je moguće rasterati prirodnim preparatima na bazi koprive, paprike, lukova, kafe i cigareta. Redovno prskanje repelentima, pogotovu kad su zdrave, će efikasno rasterivati insekte. Najtoplije se preporučuje sredstvo na bazi koprive jer se u dosta slučajeva pokazalo efikasno protiv insekata i pepelnice vinove loze.

Za suzbijanje pepelnice vinove loze u obzir dolazi upotreba plavog kamena ili bordovske čorbe. U principu sredstva na bazi sumpora bilo koje vrste su delotvorna. Pri jesenjem prskanju mora se uzeti u obzir minimalan period koji mora da prođe od zadnjeg prskanja do berbe (karenca). Bez obzira na to da li je grožđe vinsko ili stono rizik od trovanja fungicidom je izražen.

Ukoliko vas brine da li je sveže voće ili  povrće zatrovano možete ukloniti ostatke pesticida sa uradi-sam domaćim sprejem. Recept za sprej možete naći ovde.

Pri prskanju je poželjno izbegavati period cvetanja kako ne bi došlo do oštećenja polena.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.