Pivo protiv puževa

Pivo protiv puževa zvuči kao neki muzički bend koji nije imao puno sreće u svojoj karijeri. Idući ovom analogijom puževi takođe neće imati puno sreće jer se način primene piva kao sredstva za suzbijanje puževa zasniva na postavljanju klopki iliti pužolovki. Puževi u bašti više neće biti noćna mora vaših biljaka! Nema veze da li su golaći ili sa kućicom – pivo će im doći glave.

Puževe odavno „bije glas“ da su velike štetočine koje baštovanima i organskim proizvođačima zadaju dosta glavobolja. Ova mala, ljigava stvorenja se razmnožavaju brzo i u velikom broju. Hrane se lišćem i korenjem gajenog bilja. Mlade, tek iznikle, biljke i rasad su najčešće žrtve napada puževa. Ipak, tu su i dobre vesti za one koji vole povrtarstvo: puževi se mogu ukloniti na brz, efikasan i prirodan način!

POJAŠNJENJE: Nismo protiv puževa niti bilo kojeg živog organizma – dok ne napadne naše biljke, a i kada se to nažalost desi, borimo se prirodnim sredstvima koji ne škode životnoj sredini.

Pivo protiv puževa se koristi kao mamac

Postoji jedan delotvoran prirodan način za suzbijanje puževa u bašti i taj način podrazumeva upotrebu piva. Puževi jednostavno obožavaju miris piva! Ne mogu da mu odole, tako da čim osete sladunjav miris kao hipnotisani će krenuti u pravcu odakle ga osete. Tu ih čekamo!

BONUS SAVET: Ako hoćete da „pojačate“ intenzitet mirisa piva i efikasnost zamke, u pivo dodajte malo šećera. Dovoljna je i jedna kafena kašičica na litar piva!

Pužolovke sa pivom se mogu napraviti na dva načina:

  • Postavljanjem čaša piva
  • Postavljanjem rasečenih flaša

Taktika sa čašom

Ukoliko se koristi klopka koja se pravi od čaše najbolje je uzeti običnu plastičnu čašu od jogurta ili nešto slično što ne truli i ne propušta pivo. Čaša se ukopava, tako, da joj obod bude u ravni sa zemljištem.

Oko 3/4 čaše se napune pivom. Kada puž dođe do čaše upada u nju i tu je kraj priče. Neophodno je redovno obilaziti zamke i vaditi iz njih stradale puževe kako se ne bi prepunile. Takođe, pivo se mora dolivati jer dolazi do isparavanja usled vrućine naročito tokom toplih dana.

Taktika sa flašom

Ukoliko se koristi rasečena plastična flaša neophodno je na ivici flaše, bliže dnu, napraviti pravougaonu rupu kroz koju puževi mogu da ulaze. Flaša se ukopava na isti način kao i čaša. Otvor treba biti u ravni sa zemljištem.

Ova zamka se takođe redovno obilazi, prazni, i dopunjuje pivom. Dovoljno je napuniti 1/2 flaše. Prednost ove zamke je što pivo sporije isparava i onemogućava ljubimcima i sitnim životinjama da priđu pivu.

Postavljanje pužolovki je jednostavno. Obično se postavljaju u blizini rasada i nežnih biljaka. Kada biljke dobiju na čvrstoći stabla i korena puževi napadaju mlado lišće.

Iz navedenog se može zaključiti da je idealno vreme za postavljanje pužolovki od perioda setve ili rasađivanja sve dok se ne završi faza najintenzivnijeg listanja gajenih biljaka.

Taktika postavljanja klopki

U zavisnosti od veličine parcele može se postaviti jedna do više pužolovki. Njihov raspored može biti takav da se koriste lokalizovano ili  po ivici parcele kao zaštitni obruč.

Iskustva iz prakse su pokazala da su ovakve pužolovke neverovatno delotvorne i isplative. Obično se utroši dve do četiri litre piva po aru što znači da se sa jednom gajbom piva može zaštiti jedan ipo ar od puževa.

Ukoliko niste raspoloženi da trošite pivo na puževe postoje i druge prirodne varijante i više o njima možete pročitati ovde. 

Kako izabrati najbolje pivo protiv puževa?

Odgovor na gorenje pitanje je: izbor je veoma lak! Puževi vole pivo kakvo god da je. Nije bitno da li je skupo ili jeftino, domaće ili uvozno, kvalitetno ili loše. Kakvo god da je navaliće na njega bez oklevanja i na kraju će im, ljubav prema pivu i alkoholu, bukvalno, doći glave.

 

Ukoliko želite da saznate još recepata za spravljanje domaćih pesticida pročitajte  kafa i duvan, bioinsekticid od paprike, bioinsekticid od koprive, bioinsekticidi od lukova.

Puževi u bašti: šta raditi sa puževima iz pužolovke?

Koke i druga živina su veliki ljubitelji puževa, pa evo još jedan način da se povrtarstvo i živinarstvo povežu. Dakle, možete ih baciti živini i obogatiti njihov jelovnik proteinima. Takođe, kompostište je pravo mesto za odlaganje ulova iz pužolovki ukoliko ste potpuno u agro fazonu i nemate živinarnik.