Pivom protiv puževa

Pivom protiv puževa zvuči kao neki muzički bend koji nije imao puno sreće u svojoj karijeri. Idući ovom analogijom puževi takođe neće imati puno sreće jer se način primene piva kao sredstva za suzbijanje puževa zasniva na postavljanju klopki iliti pužolovki.

Puževi su još odavno poznati kao štetočine koje baštovanima i organskim proizvođačima zadaju glavobolju. Ova mala ljigava stvorenja se razmnožavaju brzo i u velikom broju. Hrane se lišćem i i korenjem gajenog bilja. Mlade, tek iznikle, biljke i rasad su najčešće žrtve napada puževa.

Pivom protiv puževa takođe zvuči kao borbena taktika

Postoji jedan delotvoran prirodan način za suzbijanje puževa i taj način podrazumeva upotrebu piva.
Puževi vole miris piva. Ne mogu da mu odole, tako da čim osete sladunjav miris kao hipnotisani će krenuti ka izvoru tog mirisa. Tu ih čekamo!

Pužolovke se mogu napraviti na dva načina:

 • Postavljanjem čaša piva
 • Postavljanjem rasečenih flaša
 • Pivom protiv puževa – taktika sa čašom

  Ukoliko se koristi klopka koja se pravi od čaše najbolje je uzeti ppp2običnu plastičnu čašu od jogurta ili nešto slično što ne truli i ne propušta pivo. Čaša se ukopava ,tako, da joj obod bude u ravni sa zemljištem. Oko 3/4 čaše se napune pivom. Kada puž dođe do čaše upada u nju i tu je kraj priče. Neophodno je redovno obilaziti zamke i vaditi iz njih stradale puževe. Takođe, pivo se mora dolivati jer dolazi do isparavanja usled vrućine.

  Pivom protiv puževa – taktika sa flašom

  Ukoliko se koristi rasečena flaša neophodno je na ivici flaše, bliže dnu, napraviti pravougaonu rupu kroz koju puževi mogu da ulaze. ppp3Flaša se ukopava na isti način kao i čaša. Otvor biti u ravni sa zemljištem. Ova zamka se takođe redovno obilazi, prazni, i dopunjuje sa pivom. Dovoljno je napuniti 1/2 flaše. Prednost ove zamke je što pivo sporije isparava i onemogućava ljubimcima i sitnim životinjama da priđu pivu.
  Postavljanje pužolovki je jednostavno. Obično se postavljaju u ppp1blizini rasada i nežnih biljaka. Kada biljke dobiju na čvrstoći stabla i korena puževi napadaju mlado lišće. Iz navedenog se može zaključiti da je idealno vreme za postavljanje pužolovki od perioda setve ili rasađivanja sve dok se ne završi faza najintenzivnijeg listanja gajenih biljaka.

  Taktika postavljanja klopki

  U zavisnosti od veličine parcele može se postaviti jedna do više pužolovki. Njihov raspored može biti takav da se koriste lokalizovano ili  po ivici parcele kao zaštitni obruč.
  Iskustva iz prakse su pokazala da su ovakve pužolovke neverovatno delotvorne i isplative. Obično se utroši dve do četiri litre piva po aru što znači da se sa jednom gajbom piva može zaštiti jedan ipo ar.
  Puževi vole pivo kakvo god da je. Nije bitno da li je skupo ili jeftino, domaće ili uvozno, kvalitetno ili brlja. Kakvo god da je navaliće na njega bez oklevanja i na kraju će im na veoma ironičan način alkohol doći glave.

  Ukoliko želite da saznate još recepata za spravljanje domaćih pesticida pročitajte cigarete i kafa – nama dobro jutro a štetočinama laku noć, uradi sam – bioinsekticid od paprike, uradi sam bioinsekticid od koprive, uradi sam – bioinsekticidi od lukova