Praziluk – gajenje i korišćenje

Praziluk je jedno od najstarijih uzgajanih povrća, poreklom iz Egipta i Mesopotamije. Ova biljka je prvi put opisana u staroegipatskim tekstovima pre više od 3.500 godina, a kasnije su Grci i Rimljani počeli da je koriste u ishrani. Danas se praziluk uzgaja širom sveta zbog svog bogatog ukusa i korisnih hranljivih materija.

Ovo povrće se sadi u proleće ili jesen, u zavisnosti od klimatskog područja. U proleće se sadi ranije, dok se u jesen sadi kasnije. Praziluk voli sunčana mesta sa dobrim drenažnim sistemom i hranljivim zemljištem.

Gajenje praziluka

Uzgajanje je jednostavno i ne zahteva mnogo truda.  Ako ste tek zakoračili u svet baštovanstva, onda svakako preporučujemo da ovo bude jedna od biljki sa kojom ćete početi karijeru (uzgoj je jednostavan ali ipak nešto složeniji od mladog luka).

Biljka je otporna na sušu i ne zahteva puno vode. Ipak, treba paziti da se zemlja previše ne osuši, jer će to uticati na kvalitet i veličinu ploda. Biljka se može gajiti u bašti ili u saksiji, a može se saditi u različitim intervalima, u zavisnosti od vrste praziluka koji se gaji.

Izdvajaju se dve vrste: prolećni i jesenji i u skladu sa tim se organizuu setva i sadnja. Praziluk se može dobiti direktno iz semena ili putem rasada. Kod nas se, uglavnom, koristi metod dobijanja praziluka putem rasada.

Prolećni termin počinje u februaru setvom semena praziluka u zaštićeni prostor kao što je plastenik ili staklenik. Kada biljke razviju 3-5 listiva, budu dugačke 15-20 cm i budu debele kao olovke rasad je spreman. Kalendarski gledano to bi bio mart-april mesec i sadnja rasada na otvorenom polju je moguća  Upotrebom zaštićenog prostora omogućava se brži start gajenoj sezoni.

Jesenja termin ima ista poraila kao i proležni s’tim što se setva u zaštićenom prosotru vrši u maju-junu a rasađivanje u septembru.

Praziluk Proletnji Jesenji
Setva Februar Maj-Jun
Rasađivanje Mart-April Septembar
Berba Jul-Septembar Zima-Rano proleće

Nega i zaštita

Da biste ga zaštitili od štetočina, važno je redovno pregledati biljku i ukloniti sve znakove bolesti ili štetočina. Takođe, preporučljivo je zaštititi biljku od insekata postavljanjem mreže oko nje. Pojava bolesti je češća spram napada štetočina jer miris luka iritira štetoćine i samim tim mu ređe prilaze.

Od bolesti može se računati na redovnu pojavu palmenjače luka (Peronospota destructor) i  rđe luka (Puccinia porri),

Mogu se očekivati napadi duvanovog tripsa  (Thrips tabaci) i minirajuće muve (Phytomyza gymnostoma).

Najveći problem prave žičnjaci i kako bi smo ih se rešili moramo primenti proiistup gajenju praziluka. Više o borbi protiv žičnjaka u povrtnjaku možete saznati ovde.

Kada je spreman za berbu, treba ga ukloniti iz biljke i čuvati na hladnom i suvom mestu.

Praziluk neuednačeno sazreva i berba može da se razvuče i do mesec dana. Prolećni praziluk sazreva od juna do avgusta dok jesenji pristiže tokom zime i rannog proleća.

Praziluk je jedna od onih biljaka koje su otporne na zimu. Više o biljkama koje su slične njemu možete pročitati ovde.

Praziluk se može čuvati i u frižideru, ako ne želite da ga upotrebite odmah.

Uzgajanje praziluka je lako i donosi mnoge prednosti vašem zdravlju. Ovo povrće sadrži visok nivo vitamina C, kalijuma, folne kiseline i antioksidanata. Praziluk se može koristiti u raznim jelima, od salata do variva, a može se jesti sirov ili kuvan.

Ukratko, praziluk je jedno od najstarijih i najcenjenijih povrća koje se uzgaja širom sveta. Uzgajanje praziluka je jednostavno i ne zahteva mnogo truda, a donosi mnogo koristi za vaše zdravlje. Treba voditi računa o redovnom pregledu biljke, zaštiti od štetočina i pravilnom ubiranju i čuvanju plodova. Uvrštavanjem praziluka u ishranu nećete samo uneti korisne hranljive materije u svoje telo, već ćete uživati i u njegovom ukusnom i raznovrsnom ukusu.

A u kuhinji…

Salata od praziluka sa sirom i pinjolima

Sastojci:

 • 2 praziluka srednje veličine
 • 1/2 šolje sitno seckanih pinjola
 • 1/2 šolje sitno seckanog feta sira
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • 1 kašika limunovog soka
 • So i biber po ukusu

Priprema:

Praziluk očistite i sitno iseckajte. U činiji za salatu pomešajte praziluk, pinjole, feta sir, maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Sve dobro izmešati i poslužiti hladno.

Praziluk i krompir sa ljutikom

Sastojci:

 • 2 srednja krompira
 • 2 srednja praziluka
 • 1/2 šolje sitno seckane ljutike
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • So i biber po ukusu

Priprema:

Krompir i praziluk očistite i iseckajte na kockice. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte krompir i praziluk. Posolite i pobiberite po ukusu i dinstajte na srednjoj vatri oko 15 minuta. Dodajte sitno iseckanu ljutiku i promešajte.

Krčkajte još 5 minuta i poslužite toplo.

Špageti od praziluka i piletine sa parmezanom

Sastojci:

 • 250 g špageta
 • 2 srednja praziluka
 • 1 šolja mlevene piletine
 • 1/2 šolje parmezana
 • 1/2 šolje krem sira
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • So i biber po ukusu

Priprema:

U loncu sa ključalom vodom skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte piletinu. Posolite i pobiberite po ukusu i dinstajte na srednjoj vatri oko 10 minuta.

Dodajte seckani praziluk i dinstajte još 5 minuta. U činiji za serviranje pomešajte kuvane špagete, piletinu sa prazilukom, parmezan i krem sir. Promešajte i poslužite toplo.

Ovo su samo neki od mnogih načina na koje se praziluk može koristiti u kuvanju. Praziluk se može dodati omiljenim supama, kao što je krem supa od praziluka, ili koristiti kao prilog raznim glavnim jelima.

Praziluk se može koristiti i u raznim vegetarijanskim jelima, kao što su praziluk i grašak sa krem sirom ili praziluk i tikvice sa feta sirom. Može se koristiti i kao začin u raznim marinadama i začinima za meso ili ribu.

Drugi način korišćenja praziluka je da se iseče na tanke kolutiće i skuva u rerni sa malo maslinovog ulja, soli, bibera i drugih začina. Praziluk se može sušiti i na suncu i koristiti kao začin raznim jelima.

Saznajte više o praziluku i istražite različite načine na koje možete da ga koristite u kuhinji. Sigurni smo da ćete uživati u njegovom ukusnom i raznovrsnom ukusu i blagodetima za vaše zdravlje.