Prirodni preparat za ukorenjavanje rasada

Prirodni preparat za ukorenjavanje je odlično rešenje za rasadničara. Baviti se rasađivanjem nije uopšte naivna stvar. Ulažete u rasad tako što uzmete kvalitetno seme koje posejete u već unapred pripremljen supstrat koji je obogaćen hranivima, štitite rasad od napada bolesti i štetočina. Posebno se mora naglasiti zaštita od surovih vremenskih uslova pri čemu je gradnja i upotreba  zaštićenog prostora neizbežana.

Sav taj posao trud i rad koji ste uložili očekujete da se isplati na kraju sezone kada se plodovi gajenog bilja prodaju. Jedna od najgorih situacija u kojoj možete da se nađete je da se rasad ne primi.

ras1

Polegao rasad je slika koju niko ne želi da vidi.

Imajući na umu da je parcela na kojoj treba da se gaji rasad takođe obrađena i nađubrena čini situaciju još goru nego što jeste.

Zato se rasad ne prima?

Uzroci ne primanja rasada mogu da budu uslovljeni klimatskim pojavama (nagli mraz, žega itd.) , uslovljeni zdravstvenim stanjem rasada (rasad ima neku falinku koju niste uspeli da primetite) ili uslovljeni ljudskom greškom. Koji god slučaj bio činjenica stoji da rasada nije uspeo da se ukoreni kako valja na otvorenom polju.

Ukoliko izuzmemo sve gore  navedene faktore i zdrav rasad stavimo u zemlju pod optimalnim klimatskim uslovima, opet se jedan deo neće primiti jer se ne ukoreni kako valja.

Ovaj problem je postao veoma iritantan i stalo mu se na put tako što su se u praksi pojavila sredstva koja podstiču ukorenjavanje. Preparati jesu delotvorni, tu sumnje nema, ali nekome se ne isplati da ih kupuje a sa druge strane organski proizvođači se ježe od pomisli na primenu hemije.

Prirodni preparat za ukorenjavanje može pomoći na sledeće načine

Postoje načini kako se prirodnim putem može, u domaćoj radinosti, napraviti preparat koji sadrži biljne hormone i/ili mineralne materije neophodne za ukorenjavanje:

Jabukovo sirće

Ovo sirće se može upotrebiti kao prirodni preparat za ukorenjavanje jer sadrži preko trideset mikroelemenata koji poboljšavaju ukorenjavanje. Morate biti oprezni sa jabukovim sirćetom jer sirće se, ustvari, ponaša kao sredstvo za ubijanje korova. Stoga, neophodno je razrediti sirće. Odnos koji se preporučuje je 11,64 (odrilike 11,5) ml sirćeta na litar vode.

Primena. Koren rasada se umoči u rastvor momenat pre nego što se stavi u zemlju. Ovaj metod se može primenjivati kada se rasad stavlja na stalno mesto ili kada se presađuje u veću posudu. Ovaj metod se takođe može primeniti pri ožiljavanju reznica cveća, vinove loze i voća.

Med

Sadrži hormone koji podstiču ukorenjavanje, plus, sprečava pojavu gljivaca i bakterija. Za spravljanje je neophodna ključala voda i med. Odnos je takav da se u litar ključale vode doda dve supene kašike meda. Nakon hlađenja mešavinu je neophodno sipati u posudu koja ima poklopac i staviti ma mračno mesto. Rok trajanja mešavine je dve nedelje.

Primena. U momentu presađivanja neophodno je umočiti koren rasada ili reznicu u mešavinu pre nego što se stavi u zemlju ili drugu posudu.

Vrbin koktel

Ovaj koktel se pravi od vrbovog pruća koje sadrži jake prirodne hormone rasta korena. Koa dokaz prilaže se opšte poznata činjenica da se vrbovo pruće jako lako prima gde god da se ukopa. Postoji način da se hormoni izvuku iz vrbovog pruća i upotrebe pri rasađivanju.

ras3

Mlado vrbino pruće spremno za pravljenje vrbinog koktela.

Postoji nekoliko načina primene vrbinog koktela:
  • Pri ožiljavanju u vodi neophodno je napuniti posudu u kojoj se vrši ožiljavanje sa ½ vrbinog koktela i ½ vode. Jako je zgodno za reznice cveća.
  • Primena putem zalivanja. Preporučljivo je zaliti rasad nakon presađivanja dva puta vrbinim koktelom i u većini slučajeva to je dovoljno da obavi posao.
  • Ovi preparati se prave od sastojaka koji su dostupni svakom domaćinstvu ili se uzimaju iz prirode. Ukoliko gajite povrće, voće i vinovu lozu na organski način jedan od ovih preparata će Vam sigurno pomoći u proizvodnji. Ostale kulture kao što su žitarice takođe mogu da imaju koristi od ovih preparata jer na prirodan način podstičete jačanje njihovog korena što može biti presudno u kritičnim situacijama kao što su suša, nevreme ili posle napada štetočina.