Punjene tikvice sa ili bez mesa

Punjene tikvice su najpoznatiji recept za spremanje ovog povrća. Nakon što ste prošli kroz proces gajenja tikvica ili ih jednostavno kupili, treba ih pripremiti. One se mogu jesti sveže, ali tako se, iskreno, nećete puno zasititi. Malo kalorija i puno vode jeste primamljivo za one koji drže dijetu, ali nije dovoljno za porodicu od troje ili četvero. Ukoliko ste raspoloženi za nešto konkretno, onda uzmite u obzir punjene tikvice jer postoji više varijanti za njihovo spremanje.

Mogu se spremati tokom i van posta, na vegetarijanski način u rerni ili šerpi. Bez obzira na doba godine, post, lični izbor i vreme koje je na raspolaganju za kuvanje, jedna od varijanti recepta za punjenje tikvica se može upotrebiti.

Recepti sa mesom

Kako bi se tikvice napunile, prvo je potrebno oljuštiti i izdubiti ih. Izvađena srž se može upotrebiti na dva načina. Prvi je da se srž pomeša sa materijalom kojim će tikvica da se puni. Drugi je da se materijal zajedno sa drugim povrćem iskoristi za čorbu ili nešto slično.

Tikvice punjene mesom zahtevaju najviše vremena za spremanje. Prvo je potrebno ispržiti mleveno meso u tiganju, napuniti tikvice njime i tek onda sve zajedno kuvati na laganoj vatri. Pošto zahtevaju najviše vremena, ne isplati se kuvati nekoliko komada, nego se uzme velika šerpa, napuni do vrha i kada kuvanje bude gotovo, biće dovoljno hrane za dva do tri dana. Punjene tikvice sa mesom su jedna od onih namirnica koje dobijaju na kvalitetu i ukusu nakon što provedu vreme u frižideru ili zamrzivaču. Ne samo što ćete napraviti hranu za dva do tri dana, nego će svako podgrevanje doprineti ukusu.

Izuzetak su tikvice sa piletinom, jer pileće belo meso koje se za ovaj recept koristi nije pogodno za kuvanje. Kuvano belo meso često nema ukus ili ostavlja utisak kao da jedete karton. Preporučuje se da ono radije bude preprženo u tiganju pre nego što se stavi u tikvicu. Sa belim mesom se može pržiti još neko povrće, kao što su šargarepe ili rotkvice. Tikvice se uzdužno presecaju na pola, dube, pune i stavljaju na pleh. Naravno, na dno pleha je prvo potrebno staviti papir koji će sprečiti lepljenje i zagorevanje tikvica. U rerni se peku 15-20 minuta na 170-180ºC.

izdubljena tikvica

Izgled vertikalno sečenih izdubljenih tikvica. Ovako pripremljene su još poznate pod nazivom čamci.

Kao dodatak, možete napraviti i sos od mirođije i imate kompletan obrok.

Punjene tikvice bez mesa

Punjene tikvice sa sirom se spremaju u rerni, jer sir ne trpi kuvanje. Bilo koji sir koji vam padne na pamet će poslužiti, a gde je sir, tu je i luk. Beli luk se najčešće meša sa sirom za punjenje tikvica, mada možete dodati i ljutu papriku. Imajte na umu da se ljutina paprike neće smanjiti tokom pečenja. Paprici ljutinu daje alkaloid kapsicin, koji se samo sa vodom može razblažiti. Ljutina paprike se ocenjuje tako što se poredi koliko je vode potrebno za rastvaranje kapsicina. Što više vode treba, tim je paprika ljuta.

Temperatura se kreće od 150-180ºC i zavisi od vrste sira koji se koristi. Sir sme da se otopi, ali ne sme da se razlije ili pregori, tako da može doći do situacije da se temperatura u rerni mora smanjiti. Što niža temperatura, to treba više vremena za spremanje, ali praksa je pokazala da samo u izuzetnim slučajevima pečenje traje duže od pola sata.

Tikvice punjene pirinčem se ne seku poprečno, tako da kad se izdube, izgledaju kao čaše. Pirinač prvo treba da se prokuva i nakon što se skine sa ringle, valja ga procediti i dok je još topao dodati fetu sira koja će se ponašati kao lepak i vezati ga. Tako pripremljenom smesom napuniti tikvice i staviti u rernu. Feta sir će se još jednom otopiti i ulepiti tikvicu, tako da kada prođe 20-ak minuta pečenja na 170-190ºC, punjene tikvice će izgledati kao kugle sladoleda.