Travnjak za pse u koji će se odmah zaljubiti

Travnjak za pse može da se napravi u svakom dvorištu koje, u svom sklopu, ima kvadratni metar travnate površine. Naši četvoronogi prijatelji, koji verno čuvaju nas i kuću, zaslužuju jedno parče placa koje je njihovo vlasništvo.

Među prvim stvarima, koje padaju na pamet, kada se pomene travnjak za pse, je da će ta površina biti njihov toalet. Istini na volju, psi će obavljati svoj posao na otvorenom, bez obzira na to da li ima ili nema travljanjka za njih.

Ovde je reč o travnjaku koji može biti od suštinskog značaja za njihovo zdravlje i dobrobit.

Kereća paša?

Svi psi redovno pasu. Pošto su mesojedi, neophodno im je prirodno vlakno, čija je uloga čišćenje oganizma od nesvarenih ostataka masne i mesnate hrane. Ukoliko redovno pasu, pseći stomak će redovno biti čišćen i, samim tim, naši pitomci će imati znatno manje muka kod obavljanja velike nužde. Psi instinktivno znaju koje trave im najviše gode i retko propuštaju priliku da gricnu koju, u prolazu ili tokom šetnje.

Kao vlasnika psa, lično me je intersovalo koje su to trave koje oni pasu, i zašto se svaki put, tokom šetnje, zaustavlja na istom mestu radi paše. Posmatranjem tog mesta u različitim dobima dana i razgovorom sa komšijom, saznao sam da, ne samo moj nego još mnogi psi iz kraja, pasu ispred njegove kuće. Jasno je bilo da im baš ta trava, koja kod njega raste, prija i da ista ne niče u široj okolini. Ispalo je da komšija nije ni znao da ima travnjak za pse Pošto je taj travnjak skoro uvek pokošen, bilo mi je teško da identifikujem biljku – ali posrećilo mi se. Za uspeh je bilo dovoljno jedno zakašnjenje u kosidbi.

Koje biljne vrste travnjak za pse treba da sadrži?

Biljke su iz porodice trava (fam. Poaceae) što nije nikavo iznenađenje, a izdvajaju se predstavnici iz: podfamilije vijuka (subfam. Festuceae), među kojima su značajni predstavnici livadski vijuk i visoki vijuk, i podfamijije livadarki (subfam. Poaceae), od kojih je najznačajnija prava livadarka. Nakon što su ustanovljene vrste dalja prorvera njihovih osobina i doprinosa u agrotehinici je dala zanimljive rezultate.

travnjak za pse-3

Ove trave nije lako prepoznati i razlikovati od drugih, sličnih biljka bez upotrebe lupe ili mikroskopa. Srećom naši ljubimci znaju da ih nađu bez po muke.

Vijuci i livadarke su izuzetno cenjene pašnjačke kulture i neizostavne su vrste u smešama namenjenim za ispašu svih vrsta domaćih životinja. Stepen svarljivosti je visok i sadrže znatnu količinu kalcijuma, koji svi psi nalaze u koskama koje sa zadovoljstvom glođu.

Kokoš koja ne pase rado kljuca semenje ovih trava, a redovna ishrana je dala zadovoljavajuće rezultate kod nosilja.

Navedene biljke su takođe otporne na nepovoljne vremenske uslove kao što su mraz i suša. Formiraju veliku nadzemnu masu i brzo se regenerišu nakon paše što je poželjno kada se pravi travnjak za pse. Ukoliko primetite da pas uvek pase na istom mestu to je dobar znak da tu ima kvalitetne trave. Poželjno je da se odstrani širokolisno bilje koje se nalazi u okolini, kako ne bi zauzimalo prostor na kome može da se zapatiti korisna trava. Vremenom će korisna površina da se poveća.

Opasnost – popino prase!

travnjak za pse-1

Ovi klasovi su izuzetno opasni. Ukoliko se uvuku u kožu nije moguće odstraniti ih bez hirurgije.

Porodica trava ima jednog člana koji je izuzetno opasan za sve životinje, naročito pse, a ima ga svugde. Popino prase (Hordeum murinum fam. Poaceae) je košmar koji tokom leta veterinrima redovno pravi posao. Klas ove biljke je kao strelica i kači se za krzno životinja. Neretko se dešava da prodre do kože u koju se ubušuje i napravi ranu koja se inficira. Pošto životinja nije u stanju da ga se sama oslobodi, neophodna je intervencija.

Ovce često imaju problem sa popinim prasetom, pa im se, u mogim slučajevima, posle striže, oblači kaput koji ih štiti od trnja i bodlja. Sa popinim prsetom nema šale i treba što pre da se odstrani. Uprkos opasnosti po životinje, popino prase se često koristi kao livadska kultura namenjena za kosidbu. Kosi se pre nogo što formira klasove i često se može naći u mešavinama za spravljanje sena. Kao prostirka u staji – ne dolazi u obzir!

Šta se još krije u travi zelenoj?

Krpelji (red Ixodida) i buve (red Siphonaptera) su najpoznatiji neprijatelji pasa. Vrebaju u travi i žbunju, kače se za kožu i hrane krvlju. Buve se, osim u travi, mogu zapatiti i u zatvorenom prostoru kao što su šupe i garaže. One su opasnost za sve životinje, čak i ptice. Buve se izuzetno brzo razmonžavaju, dok krpelji mogu prouzrokovati lajmsku bolest koja može da usmrti životinju. Znak uspešnosti jednog čobanina je bio da pregleda životinju, prepozna simptome lajmske bolesti, ako je ima, odstrani krpelja i izleči životinju. Ispada da su obični pastiri bili i hirurzi.

Da li ste znali da je buva jedini insekt koji nema krila, ali zato ima najveći skok među svim životinjama? Kada bi čovek imao tako razvijene nožne mišiće bio bi u stanju da, bez po muke, preskoči dvadesetosprtatnicu.

Buve i krpelji imaju jednu slabost, a to je da mrze direktno sunce. Redovnom kosidbom travnjaka za pse na pet do deset centimetara, i uklanjanjem otkosa, buve i krpelji ostaju bez zaštite od sunca, a to ih primorava da budu aktivni noću (kada su manje šanse da životinja naleti), ili da se sele na drugo mesto. Buve mogu lako da se presele, ali krpelji, koji se sporo kreću, neće biti te sreće i naverovatnije će izgladneti. Poželjno je povremeno tretiranje životinje sredstvima protiv krpelja, jer oni napadaju sve, uključujući i čoveka. Veterinarske i poljoprivredne apoteke imaju u ponudi sredstva za njihovo suzbijanje.

Kako napraviti travnjak za pse?

U principu travnjak za pse se može zasnovati tako što se kupi gotova smeša namenjena za ispašu koja sadrži vijuke i livdarke, ili da se omogući postojećim travama brži i komotniji razvoj. Uprkos tome što je namenjen za pašu, travnjak lepo izgleda i čini dvorište lepšim.

Pravila i tehnike za pravljenje travnjaka mogu da se pročitaju ovde.

Dalje, ostaje samo nega travnjaka, koja se zasniva na redovnom šišanju i zalivanju.

Naši ljubimci će biti zahvaliniji, više nego inače, ukoliko znaju da imaju na raspolaganju svoju ličnu prirodnu apoteku.