Uvod u konzerviranje

Termin konzerviranje podrazumeva proces pri kome se hrana priprema za čuvanje (To conserve na englesom jeziku znači sačuvati) što znači da proces nije vezan samo za metalne konzerve kao jedine posude u kome je moguće čuvati hranu. U posude, osim metalnih konzervi takođe se uračunavaju i staklene tegle i plastični sudovi u zavisnosti od tipa namirnice i procesa kojim se vrši pripremanje namirnice.    

Zašto konzervirati sopstvenu hranu? Prodavnice su odavno uredno snabdevene konzerviranom hranom sa atraktivnom ambalažom i konzerve samo čekaju nekog da ih otvori. Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi ste bili voljni da konzervirate sopstvenu hranu:

  • Nema aditiva. Zdravlje je prvi razlog zbog kojeg se uuk1preporučuje gajenje i konzerviranje sopstvene hrane. Ovih dana u širokoj su upotrebi hormoni rasta, steroidi, hemijski sprejevi i aditivi. U slučaju da se opredelite da konzerviranje radite sami možete tačno i sa ponosom da kažete da znate šta jedete. Možete da uživate u status ososbe koja zdravo hrani sebe i svoju porodicu.
  • Ako ste ikada tokom zime otvorili slatko od jagoda ili uzeli iz ostave teglu ajvara onda znate o čemu se radi, hrana koju ste sami konzervirali ima bolji ukus u odnosu na kupovnu konzerviranu hranu. Otvara se i mogućnost sitnih promena u receptima koji odgovaraju Vašem ukusu. Manje ovoga, više onoga, ubacivanje začina, dužina kuvanja ili kišeljenja su faktori pod Vašom direktnom kontrolom i sve se to izvodi radi pravljenja zimnice koja je po ukusu Vas i vaših ukućana i ako im je po ukusu deca će radije da je jedu tako da od amlih nogu možete da im stvarate zdrave navike u ishrani.
  • Uživanje u radu. Konzerviranje je obavezan korak za one uuk2koji se bave baštovanstvom iz hobija i koji koriste baštovanstvo za oslobađanje stresa. Umesto da se nađete u situaciji da morate pod hitno potrošiti proizvode da ne bi propali možete da provedete par dan u kuhinji i putem konzerviranja obezbedite sebi zalihe, koje se troše tempom koji vi želite umesto tempom kojim morate, za celu godinu.
  • Nemojte brinuti zato što niste stručnjak za konzeriranje. Metoda kozerviranja hrane je poznata od pamtiveka i u današnje vreme imamo bolje shvatanje o opremi metodama i receptima što maksimalno olakšava proces. Mnogi ljudi uživaju u ovom poslu zato štoje logičan i radi se korak po korak tako da su greške retke. I na kraju nema boljeg osećaja nego kada vidite u ostavi uredno poslagane i obelešenje tegle sa proizvodima koji ste sami gajili ili kupili pa nakon toga i pripremili.

    Sledeće: Proces toplog tegliranja