Uzgajanje zdravog rasada korak po korak

Proizvodnja rasada je veoma poznata i popularna metoda sa kojom može da se počne sezona gajenja rano u godini. Uprkos tome što vremenski uslovi ne dozvoljavaju gajenje bilja na otvorenom polju, priprema bilja za momenat kada će uslovi biti povoljni je najpoželjnija stvar koja se učiniti može ,tako da kada je priroda spremna za gajenje na otvorenom polju spremni ste i Vi sa zdravim i kvalitetnim rasadom.

Proizvodnja rasada podrazumeva gajenje bilja u zaštićenom prostoru od momenta setve do momenta rasađivanja na stalno mesto. Svaka gajena biljka se u principu može na ovaj način gajiti, mada, praksa je pokazala da najviše smisla ima, na ovaj način gajiti, povrtarske i cvećarske kulture. Zašto? Zato što velik broj povrtarskih i cvećarskih kultura potiče iz toplih krajeva sveta kao što su Centralna i Južna Amerika, Sredozemlje i Mala Azija. Shodno tome biljke koje potiču iz tih krajeva ne podnose niske temperature tako da je njihovo gajenje u našem klimatu vezano za toplije mesece u godini.

Način prevazilaženja ovog problema i plasiranje povrća na tržište što ranije može da donese veću zaradu za onog ko se rasadom bavi.

Postoji nekoliko koraka koji se moraju ispoštovati da bi se dobio kvalitetan i zdrav rasad sa kojim se može dočekati momenat presađivanja na stalno mesto u otvorenom polju ili se pak taj isti rasad može prodati nekome drugom. U svakom slučaju koraci su sledeći:

 • Kupovina, opremanje i priprema. Za početak potrebno je seme, posude za gajenje i prostor. Seme i posude za gajenje se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji stim da je rasad 1najpreporučljivije kupiti seme u poljoprivrednoja apoteci zato
  što isto dolazi sa garancijom da je seme nezaraženo i kvalitetno. Kada ste već u poljoprivrednoj apoteci možete uzeti i specijalne posude za gajenje rasada. Ove posude su se pokazale kao najzgodinje i najpraktičnije za gajenje rasada. U asortimanu postoje posude raznih veličina i broja ćelija tako da možete sigurno naći posude koje odgovaraju Vašoj potrebi.
  rasad 1Prostor za gajenje je stvar koju treba sami da rešite. Prostor za gajenje mora da ispuni sledeće kritereijume: da je vazduh suv, da je temperatura približna sobnoj, da ima dovoljno svetlosti, mada, nije neophodno da bilke budu tik uz prozor.
 • Pripremite hranljivi substrat. Hranljivi substrat je najčešće zemlja obogaćena hranljivim materijama koju možete napraviti sami od organskog đubriva ili od vrtne zemlje. Ukoliko niste u prilici da napravite sami kupovina substrata uvek dolazi u obzir kao rešenje. Supstrat je neophodno nakvasiti toliko da se može dobiti na čvrstini a ne toliko da se pretvori u gusto blato.
 • Ravnanje substrata se sprovodi na zanimljiv način. Posude se podižu na nekoliko centimetara od podloge i puste da rasad 2padnu. Udar posude o podlogu će naterati substrat koji je u njoj da se slegne. Tamo gde se primete udubljenja dodaje se još substrata i postupak se ponavlja. Cilj je da cela posuda bude puna substrata koji je dovoljno kompaktan da zadrži svoj oblik i da se korenovi bilja mogu lepo i pravilno razvijati u njemu.
 • Napravite rupu u sredini ćelije. Rupa se pravi u sredini ćelije sa grančicom, ekserom, čačkalicom itd. dubina rupe zavisi od biljke koja se gaji i najčešće se može naći naštampana na pakovanju semena koje je kupljeno.
 • Ubacute po jednu semenu u svaku rupu, dovoljno je prstom nagrnuti i blago pritisnuti malo zemlje da se semenka pokrije.
 • Označite vrste, sorte i hibride radi lakše evidencije.
 • Zalivanje posude treba da se vrši u redovnim intervalima. Najbolji način za zalivanje je prskanje sa prskalicom koja se
  rasad 3

  Flašica sa ovakvom brizgaljkom je najpogodina za zalivanje rasada.

  može naći na većini proizvoda za čišćenje kuće. Lagano prskanje posuda je siguran način da se spreči sabijanje substrata i gušenje korena.

 • Rasad u većini slučajeva zahteva 14-16 sati osvetljenja. Ovde postoje dve varijante kako se to svetlo može omogućiti. Prva je postavljanjem rasada na mesto gde ima dovoljno dnevnog svetla da ispuni ovaj zahtev a druga mogućnost je postavljanje lampi. Lampe uvek moraju biti na visini od 7-15 cm od najvišlje biljke u posudi. Ukoliko je gornje lišće brankaste boje ,opečeno i smežurano znači da je lapa suviše blizu dok sa druge strane izvijen i izdužen rasada je znak da je lampa suviše daleko. Kako rasada raste tako je nužno podizati lampe. Lapmpe se moraju gasiti tokom noći jer je odmor u mraku takođe važan za pravilan razvoj rasada
 • Prvo presađivanje se vrši kada biljke dobiju dva do tri para pravih listova. Neke biljke koje su otporne na hladnoću kao što
  rasad 4

  momenat presađivanja iz posude sa malim ćelijama u posudu sa većim ćelijama.

  su salata i luk mogu se presaditi na stalno mesto ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju dok biljke kao što su paradajz i lubenice treba da se presade u posude sa većim ćelijama dok se vremenski uslovi ne uspostave tako da je njihovo gajenje na otvorenom polju moguće.

 • Kaljeje rasada. Pre nego što rasad napusti zaštićen prostor i direktno izloži uslovima koji vladaju na otvorenom polju neophodno ga je okaliti. Kaljenjem rasada biljke se postepeno navikavaju na uslove spoljašne sredine i samim tim šok koji će pretrpeti prilikom presađivanja na otvoreno polje se smanjuje. Proces kaljenja rasada traje oko nedelju dana i vrši se tako što se posude sa rasadom svaki dan iznose napolje na mesto koje je sunčano i zaštićeno od vetra. Prvi dan biljke treba da provedu jedan sat napolju i svaki sledeći dan biljka provodi dodatnih sat vremena van zaštićenog prostora (prvi dan sat vremena, drugi dan dva sat, treći dan tri sata itd.)
 • Najčešći problemi koji mogu nastati u proizvodnji rasada:

  • Plesni.Ukoliko primetite na površini substrata bele tvorevine
   rasad 5

   Prikaz plesni.

   nalik vlasi ljuske kose onda imate problema sa plesnima. Plesni su grupa gljiva koja se razvija u uslovima visoke temperature, loše cirkulacije ,velike vlažnosti vazduha i velike vlažnosti substrata. Rešavanje ovog problema podrazumeva pružanje većeg prostora između pojedninh biljaka i ventilaciju koja će međati ustajali vazduh. Zalivanje se takođe treba smanjiti.

  • Trulež nastaje usled preteranog zalivanja i manifestije se tako
   rasad 6

   Prikaz truleži.

   što prizemni deo rasda dobija braonkastu boju ,trune i savija se pod sopstvenim teretom. Zalivanje se mora smanjiti momentalno.

  • Insekti su napast sa kojom se sučava svaki proizvođač uvek i svuda. Metode suzbijanj insekata se zasnivaju na izolaciji napadnutih biljaka, upotrebi repelanat i upotrebi insekticida. Insekticidi se koriste samo kada je situacija toliko kritična da prve dve mere nege ne mogu biti efikasne. U poljoprivrednim apotekama postoji velika paleta insekticida koji se mogu upotrebiti shodno Vašoj potrebi i kosultacija sa stručnim licem je veoma poželjna.
  • Dubina setve se mora ispoštovati jer u suprotnom seme ne klija i trune što znači da su to bačene pare tj loša investicija. Dubina setve je prikazana na pakovanju semena i neophodno je ispoštovati je.
  • Kvalitet semena je garantovan ukoliko se opredelite za upotrebu semena koje je kupljeno. Kao meru predostrožnosti pogledajte rok trajanja koji je utisnut na pakovanju. Ukoliko koristite sopstveno seme morate da pazite da nije suviše „staro“. Najbolje je seme od prošle godine.
  • I za kraj par saveta:

   • Za proizvodnju rasada nije potrebno neko ogromno iskustvo i velika materijalna ulaganja.
   • Rasadničarstvo je jako pogodno za početnike i one koji nemaju veliku proizvodnu površinu.
   • Ukoliko želite kvalitetniji rasad posejte više biljaka nego što planirate da rasadite tako da kasnije kada rasad stasa možete uzeti najzdravije i najbolje razvijene biljke.