Završnica sušenja

Može se desiti da nakon okončanog sušenja na povrću dođe do pojave braonkastih pega. Ta pojava nastaje usled presušivanja i nije opasna po zdravlje. Sprečavanje ove pojave se zasniva na održavanju ujednačene temperature 50-60°c tokom sušenja namirnice.

Čuvanje

Sušene namirnice treba da se pakuju u malim količinama. Nakon što su adekvatno osušene namirnice treba pakovati u mala, za vazduh nepropusna, pakovanja. Pakovanja koja su nepropusna za svetlost su najbolja. Pre nego što se pakovanje zatvori sav vazduh mora da se istea iz njega. Pakovanja treba da se čuvaju na hladnim, suvim i mračnim mestima.

Rok trajanja

Niže temperature omogućuju duži rok trajanja. Mesni šnitovi i povrće ima rok trajanja oko šest meseci dok voće, travke i začini imaju rok trajanja i do godinu dana.

Saveti

Skor sve vrste voća, povrća, travki začina i mesa se može sušiti. Neke vrste mlečnih proizvoda se takođe mogu sušiti. Namirnice koje imaju jako visok sadržaj masti npr. tunjevina nisu pogodne za sušenje.

Da bi ste sprečili lepljenje namirnica za posudu u na kojoj se suše poželjno je premazati posudu sa uljem. Takođe poželjno je okretati namirnice sa špatulom svakih sat vremna tokom sušenja.

 

Prethodna: Prerada hrane