Mini kaktusi za maksimalno uživanje

Kaktusi (i mini kaktusi) su odavno poznati kao ukrasne biljke na našim prostorima. Bili su privlačni od davnina jer su neobični i jedinstveni. Nekada su se kaktusi smatrali za statusni simbol jer je onaj ko ih je imao u kući na neki način radio s robom koja je poreklom iz dalekih krajeva sveta. To su mahom bili trgovci koji su redovno obilazili velike luke regiona i pri povratku su uzimali pokoji kaktus za kuću kako bi impresionirali goste ovim neobičnim biljem.

Danas je situacija skroz drugačija i kaktusi se mogu naći svuda. Više nisu statusni simbol, ali i dalje su popularni jer se lako gaje, lako održavaju, nisu zahtevni i sporo rastu. Neki će reći da su kaktusi biljke za lenje ljude, ali mora se uzeti u obzir današnji užurbani način života, koji nam ne daje mnogo vremena i mogućnosti za hobi kao što je baštovanstvo, te je kaktus idealna biljka za mnoge.

Među silnim kaktusima koji se mogu nabaviti veoma popularni postali su mini kaktusi. Pod mini kaktusom podrazumeva se onaj koji ne raste više od 30 cm, ali postoje i oni koji su mnogo veći. Zbog te svoje raznovrsnosti u veličini kaktusi vam pružaju širok izbor pri odabiru onog koji će oplemeniti prostor koji želite.

Gde se gaje mini kaktusi?

Sem u zatvorenom prostoru kaktusi se mogu gajiti i u dvorištu i na terasi. U prodaji se može naći mnogo vrsta koje su otporne na zimu. Takođe, može se kupiti i seme kaktusa, pa ako ste spremni da se upustite u ovu avanturu, možete ga posejati i sami.

Pošto kaktusi rastu sporije u odnosu na druge biljke, to podrazumeva i jednostavnije održavanje. Prodaju se u saksijama s već gotovim supstratom, koji je uglavnom najobičnija zemlja za sveće, a nju možete pronaći svuda. Ovo je važno da znate kada kaktusu saksija postane tesna i dođe vreme za presađivanje. Neke vrste kaktusa nećete morati da presađujete jer su toliko mali da će im saksija u kojoj ste ih kupili uvek biti više nego dovoljna.

Zalivanje i prihrana

Kaktus možete zalivati jednom nedeljno i za to vam ne treba mnogo vode. Ukoliko su vaši kaktusi baš mali, možete se poslužiti i rakijskom čašicom prilikom zalivanja, količina voda iz jedne čašice može vam poslužiti za dve saksijice.

Kaktuse prihranjujete jednom mesečno tako što u vodu za zalivanje dodate specijalno vodotopivo hranivo za kaktuse. Njega možete naći u vrtnim centrima, poljoprivrednim apotekama ili u lokalnim prodavnicama.

Moje lično iskustvo s hranivom  proizvođača „Blumi“ prilično je pozitivno. Jedna boca mi traje skoro godinu i po dana i imam preko 30 kaktusa i sukulenata raznih vrsta, veličina i starosti.

sto na kojem se nalazi veći broj kaktusa

Voda ni po koju cenu ne sme da se zadrži u saksiji jer će izazvati trulež korena i prizemnog dela. Pošto su mini kaktusi u centru naše priče, neophodno je napomenuti da bi višak vode po njih bio fatalan. Povetarac im prija i pomaže da se skine prašina s tela biljke jer su kaktusi pravi magnet za prašinu i paučinu. Njihovo čišćenje može biti bolno, bockavo i problematično.

Ako je hladno i ne želite da ih iznosite na vetar, predlažemo vam da ih izduvate fenom podešenim na minimum snage, pumpom za bicikl, praznom ručnom prskalicom ili duvaljkom. Nemojte koristiti usisivač ili nešto jako poput njega jer ćete tako povući supstrat iz saksije i polomiti biljku. Iako možda niste razmišljali o ovome, valja ga istaći, pošto sam imao prilike da vidim rezultate ovakvog manevra.

Mini kaktusi – najpoznatije vrste i razmnožavanje

Neki od najpoznatijih mini kaktusa kod nas su predstavnici porodice Opuntia: zečja šapa, porodice Gymnocalcium: turska glava, a od sukulenata se može pomenuti porodica Lythops: živi kamen i porodica Echeveria

Mnogi kaktusi se mogu razmnožavati putem pelcera. Kod vrsta turska glava i zečja šapa bočni izdanci i otpali delovi kaktusa mogu se iskoristiti za razmnožavanje. Izdanak samo stavite u novu saksiju i to je kraj. Neki sukulenti poput indijanskog pera (Sanseveria sp.) mogu se razmnožavati putem lisnog isečka.

Mini kaktusi su postali izuzetno popularni u poslovnom prostoru i dosta zamenjuju klasično cveće. Bilo da je pravi kaktus ili sukulent, na svakom radnom stolu može se naći 10×10 cm prostora za jedan primerak (što nije dovoljno ra recimo vazu u koju se stavlja cveće). Pokazalo se da njihovo prisustvo podiže raspoloženje i produktivnost jer je prijatno gledati u nešto zeleno dok ste u radnom, stresnom ili depresivnom ambijentu. Takođe su preporučljivi za radne stolove učenika i studenata.

Gajenje u erijumu je moguće zajedno s tilandsijom jer se odlično slažu kada su zalivanje i toplota u pitanju. Jedan erijum koji sadrži nekoliko vrsta mini kaktusa deluje bogato, baš kao i oni trgovci iz starih vremena koji su ove biljke doneli iz dalekih krajeva.