Mravi (Formica rufa)

Mravi (Formica rufa) su insekatska vrsta i poznati su po tome što napadaju velik broj biljnih vrsta. Najčešće se mogu se naći u baštama, povrtnjacima i voćnjacima.Takođe se mogu naći u đubrivu, đubrištu, skladišnom i stambenom porstoru.

Broj generacija i prezimljavanje:

Mravi se neprestalno razmnožavaju. Grade kolonije (mravinjake) u kojima žive i prezimljavaju.

Način na koji mravi nanose štetu:

U zavisnosti od vrste mravi mogu napadati zeljasto ili drvenasto bilje. Ukoliko brane koloniju napašeće i druge životinje. Mravi su kao i pčele socijalni insekti i svaka grupa mrava u koloniji ima svoja zaduženja. Najveću štetu pričinjavaju mravi-radnici koji. opet u zavisnosti od vrste mogu napdasti zeljasto ili drvenasto bilje. Mravi grickaju zelenu masu kako do preli do biljnih sokova koji su puni lako-pristupačnog šećera. Rane koje prave na biljkama se oddatno mogu inficirati nekom drugom bolešću. Klice bolesti, najećešće, donose isti mravi koji se slobodno šetkaju unaokolo.

Ukoliko se pojave lisne vaši mravi će ih braniti jer lisne vaši luče takozvanu mednu rosu koja je mravima izuzetno cenjena hrana.

Prikaz bronzavosti listova

Prikaz bronzavosti listova

Očekivan period napada:

Najjači napad grinja se može očekivati u martu i aprilu mesecu. Grinje imaju usni aparat za bodenje i sisanje koji je sličan iglici komarca. Sa tom iglicom grinje su u stanju da nanesu štetu mladom i mekom lišću. Onog momenta kada listovi očvrsnu grinje više nemaju načina da dopru do biljnih sokova i bivaju prisiljene da traže drugi izvor hrane.

Pojava grinja je još moguća u fazi formiranja plodova ili jakog listanja. Mladi izdanci i mekani plodovi mogu da budu napadnuti i oštećeni od strane grinja.

Suzbijanje grinja:

Preventivne mere nisu od značaja, naročito u voćarstvu. Nema načina na koji se može sprečiti pojava ili kontrolisati populacija grinja. Pošto su male i slabe grinje nisu uopšte otporne na insekticide. Često se suzbijaju zajedno sa drugim insektima i nikakav poseban tretman nije neophodan.

Recepte za uradi sam domaći insekticid od lukova, paprike, koprive, kafe i opušaka možete naći klikom na ime sredstva.

Postoje hemijska sredstva za njihovo suzbijanje i zovu se akaricidi.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.