Bioinsekticid od paprike iliti domaći suzavac

Bioinsekticid od paprike poznat kao domaći suzavac i ima svoje mesto u zaštitarskom arsenalu. Suzavac je poznat po tome da koje štipa, grebe, draži i tera na plač. Izuzetno je gadan i delotvoran.
Da li se iko ikada zapitao od čega prave to čudo za kontrolisanje besne mase ili pojedinaca sa lošim namerama? Tačna formula suzavca je tajna koju čuvaju proizvođači. Kao javna tajna je poznato da prah ljute paprike osnovna sirovina za proizvodnju suzavca stoga je suzavac dobio naziv: Paprični sprej (Pepper Spray).

Koji je tajni sastojak?

Ljutinu paprici daje alkaloid kapsicin. Ovaj alkaloid je biljci omogućio opstanak. Svako biće koje je pokušalo da se sladi njenim rumenim plodovima zažalilo posle prvog zalogaja. Tokom dugog niza godina istraživanja i eksperimentisanja zaključeno je da ljuta paprika tera i ubija insekte, grinje, puževe i ostale beskičmenjake. Kada se skupi velik broj individua i počne da pravi štetu šta se dešava? Radi suzavac. Idući ovom logikom predstavićemo vam suzavac kao sredstvo kontrolisanja populacije insekata.

Da li ste znali da puževi vole pivo i da se uz pomoć piva prave klopke za suzbijanje puževa? Saznajte više ovde.

Suzavac je prvo bio odobren od strane američke agencije za zaštitu životne sredine (Enviroment Protection Agency – EPA) kao sredstvo za teranje agresivnih pasa. Kapsicin kao aktivna materija,koju sadrži bioinsekticid od paprike, ubija i tera insekte iz povrtnjaka i cvetnjaka. Ukoliko se primenjuje na adekvatan način prskanje bioinsekticida od paprike sprečava napad insekata u narednih nekoliko dana. Domaći suzavac je prirodni insekticid i repelent koji ima visok stepen bezbednosti po okolinu. Kao i svaki drugi insekticid treba da se koristi samo u krajnjoj nuždi.
Domaći bioinsekticid od paprike ne utiče na ptice. Na sisare utiče tako što ih samo rasteruje. Uticaj domaćeg suzavca na bića koja obitavaju u vodenom ekosistemu nije poznat još uvek. Nije preporučljiva upotreba blizu izvora vode, bunara, ribnjaka isl.
Domaći suzavac je otrovan za velik broj vrsta beskičmenjaka, prvenstveno insekata. Tu se rađa problem uticaja domaćeg suzavca na korisne insekte, uglavnom pčele. Pčele kao i svi stali insekti, bez izuzetka, stradaju od strane kapsicina. Prskanje domaćim suzavcem je poželjno vršiti tokom popodneva i predveče jer tada se pčele vraćaju u košnicu. Sutradan, miris suzavca će obeshrabriti pčele da priđu biljkama.

Bioinsekticid od paprike se pravi od:

  • Tri i po litre vode;
  • Tri supene kašike tucane ili mlevene ljute paprike.
  • Dve supene kašike tečnosti za pranje sudova.

Priprema se može vršiti na hladan ili na topao način. Ukoliko se vrši priprema na hladan način onda se pomešaju sastojci o ostave da odstoje 36-48 sati. Ukoliko se odlučite za topao način pripreme onda se sastojci mešaju ,tako, što se prvo voda zagreje da bude vrela ali da ne dostigne tačku ključanja. Kada je voda spremna dodaje se paprika. Nakon mešanja sastojci treba da odstoje samo 24 sata što je zgodno ukoliko vam treba jako sredstvo protv insekata za sutra.

Nakon što mešavina odstoji neophodno je procediti je kroz fino sito da bi se odstranile mrve i ljuspice paprike koje su ostale. Nakon ceđenja mešavina se flašira i čeka momenat kada će se upotrebiti.

Upotreba

  • Pre upotrebe neophodno je razblažiti domaći suzavac jer je koncentracija kapsicina tolika da može oštetiti gajenje biljke.
  • Doza koja se preporučuje je 16-17 ml domaćeg suzavca po litru vode iliti 168 ml domaćeg suzavca n 10 litara vode.
  • Pre punjenja prskalice dodaju se dve supene kašike tečnosti za pranje sudova čija je uloga da se ponaša kao lepilo što omogućava sredstvu da se zadrži na biljci nekoliko dana.
  • Izbegavati prskanje kada biljke cvetaju i kada se formiraju plodovi da ne bi došlo do nepovratnog oštećenja na gajenim biljkama. Takođe se ponovo mora istaći aktivnost pčela tokom cvetanja.
  • Period zadržavanja sredstva je odprilike nedelju dana i nakon nedelju dana ukoliko je potrebno može se prskati opet.
  • Ukoliko dođe do najezde insekata neposredno pred berbu treba izbegavati upotrebu domaćeg suzavca da ne bi došlo do zaljućivanja plodova. U krajnjoj liniji može se primeniti ovo sredstvo ali bez dodatka tečnosti za pranje sudova. Time se omogućava da suzavac deluje kao sredstvo koje ubija pri kontaktu i period zadržavanja je drastično smanjen.

Mnogi organski proizvođači koriste domaći suzavac kao „tešku artiljeriju“ i preporučuju da se koristi samo u krajnjoj nuždi ,mada sa druge strane, domaći suzavac se može bez zadrške primenjivati u krošnjama ukrasnog drveća i žbunja radi ubijanja komaraca, mravinjacima, osinjacima i za tamanjenje bubašvaba.

Domaći isekticid se još  može praviti od: duvana i kafe, luka i koprive. Ukoliko želite recepte kliknite na ime željenog preparata.