Kafa i duvan kao insekticid. Nama dobro jutro a štetočinama laku noć.

Kafa i par cigareta je jutarnji ritual koji je ustaljen kod većine na ovom podneblju.Slobodno se može reći da većina našeg stanovništva od rana jutra voli sebi da skuva kaficu i popuši par cigareta pre bilo čega. Rakijica nije toliko čest prilog a sa druge strane teško bi bilo ne napomenuti je. Taj jutarnji ritual je toliko popularan da domaćinstva koja nemaju barem jednog člana koji ovako započinje dan je teško zamisliti. Dalje, popodnevna kafa ili rakijica uz priču sa prijateljima je takođe neizbežan deo naše svakodnevnice.

Kafa, duvan i njihove posledice

Činjenica je da preteran unos kafe i cigareta može naškoditi ljudskom telu. Vodeći se tom činjenicom neko se setio da postavi pitanje: Da li šteti i drugim organizmima?Zaključak je bio ,da šteti, itekako šteti.

Američki zemljoradnici su počeli da primenjuju preparate na bazi nikotina početkom 19. veka u cilju suzbijanja štetočina na parcelama i trebljenja buva i vašaka. Hemijska industrija je vremenom uzela stvari u svoje ruke i proizvela razne preparate na bazi nikotina. Preparati se koriste za suzbijanje insekata u na otvorenom polju i zatvorenom prostoru. Ova činjenica je dodatna potvrda o delotvornosti nikotina kao insekticida.

Postoji mnoštvo formulacija za domaći insekticid koji sadrži nikotin kao aktivnu materiju, sve formulacije su jednostavne i delotvorne a materijala za proizvodnju je jeftin i veoma dostupan.

Priprema koktela

Željena boja i željen izgled koktela koji je spreman za upotrebu.

Duvanski koktel, najprostija formula

 • Odmeriti 250 ml (jedna šolja) duvana ili opušaka i četiri litre vode;
 • Staviti sve sastojke u sud i ostaviti na suncu 24 sata;
 • Nakon 24 sata koktel treba da poprimi boju čaja, ukoliko je tamniji trena dodati još vode. Sa druge strane ako je suviše svetao treba da odstoji još 24 sata;
 • Dodati tri kafene kašike deterdženta za sudove i koktel je spreman.

Duvanski koktel i kafa daju jači insekticid

 • 250 ml (jedna šolja) duvana ili opušaka;
 • Dve kafene kašičice obične mlevene kafe (kofein ima insekticidna svojstva);
 • Rakija, vodka ili neko jako alkoholno piće. U obzir dolazi i čist 98% alkohol;
 • 1 litar vode;
 • Tri kafene kašike deterdženta za sudove.

Sastojci se pripremaju tako što se u šolju koja je već puna duvanom dodaju tri kašike kafe i sve se prelije alkoholom. Smešu treba ostaviti nedelju dana da odstoji i nakon toga procediti. Proceđenu tečnost pomešati sa litrom vode, dodati deterdžent  i preparat je spreman za upotrebu.

Sa ovog aspekta gledano kafa „sikteruša“ opravdava svoj naziv.

Duvanski koktel plus kafa plus paprika – super jaka formula

Priprema se kao prethodno naveden stim što se dodaje još i ekstrakt ljute paprike ili mlevena ljuta paprika.

Ovi kokteli su veoma delotvorni protiv grinja i lisnih vaši koje ubijaju momentalno pri kontaktu. Gusenice i potpuno razvijeni insekti stradaju nakon kratkog vremena jer je preparatu potrebno vreme da se probije do najranjivijih delova njihovog tela.

Napomene

 • Ukoliko koristite koktel preventivno zahvaljujući deterdžentu lepiće se na biljno telo i tako će svojim mirisom terati štetočine tj ponašaće se kao repelent.
 • Ukoliko prskate po vetru obavezno prskajte niz vetar. Ne želite da vam mešavina cigareta, kafe, rakije i ljute paprike završi u ustima ili očima jer izuzetno peče i draži sluzokožu.
 • Izvegavajte upotrebu ovog insekticida u fazi cvetanja gajenog bilja jer postoji šansa da naškode polenu.
 • Duvanske koktele ne primenjivati u zasadima paradajza, paprike, patlidžana, krompira i ostalim biljkama koje su u srodstvu sa duvanom (fam. Solanance) jer postoji rizik da ih inficirate virusom mozaika lista duvana.

Ukoliko želite da saznate još recepata za domaće pesticide i repelente pogledajte uradi sam – bioinsekticid od paprike , uradi sam – bioinsekticid od koprive, uradi sam – bioinsekticid od lukova, pivom  protiv puževa.