Kako napraviti baštu u tri koraka

Napraviti baštu nije nikakva mudrost. Hiljadama godina unazad gledano ogroman deo ljudske populacije je imao ili obrađivao baštu ili njivu što nam kazuje da je pravljenje bašte jednostavo i ne zahteva puno rada. Istina je da svako može da dovede zemljište u pristojno stanje, poseje, neguje i bere usev ali što ne bismo to podigli na malo bolji, profesionalniji nivo? Moguće je našraviti baštu koja uz manje rada i ulaganja više daje. Principi koji će biti predstavljeni važe i za njivu i voćnjak tako da ih možete primeniti uvek i svuda.

Gde je sever?

Naći sever i samim tim ostale strane sveta je prva i najbitnija stavka jer sever i jug imaju, sebi jedinstven, uticaj na rast i razvoj bilja. Po pravilu sever je hladniji i vlažniji dok je jug sušta suprotnost. Gledano sa praktične strane može se doći do sledećih zaključaka:

Delovi bašte Osobine Praktičan značaj
Severni deo bašte Hladiji i vlažniji Mogući problemi sa izmrzavanjem, zabarivanjem i truleži korena. Manje zalivanja, povoljno mesto za traženje bunara.
Južni deo bašte Suvlji i topliji  Zemljište se brže suši i suša najjače udara. Sunčanija starana omogućava brži i bolji razvoj bilja.

Uticaj strana sveta raste zajedno sa veličinom parcele ali bez obrira na veličinu treba napraviti baštu tako da iskoristi svaku prednost koju priroda pruža. Bašte su često nepravilnog oblika jer se neretko prave na slobodnim površinama. Prepreke kao što su putevi i građevine im često daju čudan, nepravilan oblik koji može dati suv ili vlažan karakter. Nacrtajmo baštu i podelimo popreko na pola. Dobićemo informaciju o njenom karakteru.

karakter bašte

Crtanjem i podelom bašte na ovaj način se brzo i lako se mogu ustanoviti njene prednosti i mane. Izbor gajenog bilja i način gajenja se već sada, na papiru, mogu utvrditi.

Kada bi nacrtali baštu i podelili je na pola Često može da se uštedi na vodi ili smanji količina malča koja se koristi i to je samo po sebi značajna prednost na koju se valja osloniti.

Napraviti baštu sa dobrom orijentacijom redova

Orijentacija je od suštog značaja u voćarstvu jer svaka biljka ima senku. Što je veća biljka veća je i senka i šansa da zaseni drugu gajenu biljku. Kako bi se to izbeglo redovi gajenih biljka se seju ili sade u pravcu istok-zapad. Još je bitno ispoštovati razmak između biljaka u samome redu i stvara se situacija u kojoj gajene biljke zasenjuju međuredni prostor. Pošto u međurednom prostoru niču korovi koje gajeno bilje ostvaruje se dodatna pasivna korist. Pošto sunce putuje sa istoka na zapad položaj senki će tokom dana biti: levo, ispod biljke i desno tako da dokle god ima sunca bašta će biti osunčana.

senke

Položaj senki u bašti

Napraviti baštu otpornu na sušu i mraz

Kad smo odlučili napraviti baštu poželjno je napraviti i klimatogram. Uz pomoć njega ćemo znati kada počinje suša, koliko će da traje i koliko će biti jaka. Suša će doći, dplazi svake godine i bitno je da znamo koliko će bit gadna kako bismo je predupredili. Bašte vlažnog tipa ovde imaju prednost usled povećanih zaliha vode u zemljištu dok su suve u znatno većoj opasnosti. Primena malča na suvim baštama je jeftina i praktična metoda za čuvanje zemljišne vlage.

Pročitajte uputstva za pravljenje klimatograma ovde i uvek ćete biti jedan korak ispred suše.

Usponi i padovi

Još jednu stvar koju moramo uzeti u obzir je nagib i izgled terena. Retko naći parcelu koja je ravna kao staklo i, opet, što veća praacela tim je problem izraženiji. U većini slučajeva obradom zemljišta će se poravnati površina i rešiti problem sa rupama  i izbočinama ali šta ako je sama parcela pod nagibom ili ima uvalu? Bez obzira na to da li je suvlja ili vlažnija strana parcele voda će se uvek kretati ka i nakupljati u najnižoj tački. Ovo treba imati na umu jer biljke mogu da pate usled sezonske poplave. Mesta na kojima se nakuplja voda je lako primetiti jer su „ćelava“ tj nemaju puno bilja i zemlja je čvršća i zbijenija u poređenju sa ostakom bašte. Ovakva mesta su odlična za ispitivanje jer ako se ustanovi da ima puno podzemne vode može se iskopati bunar za navodnjavanje.

Za traženje podzemne vode nisu potrebne rašlje jer sama priroda nam daje znake. Saznajte kako naći mesto za bunar ovde, nagradite vaše biljke svežom vodom i budite sigurni da kada udari suša imate načina da se snađete.

Kao što vidite pravljenje bašte počinje na papiru i napraviti baštu koja je funkcioniše u skladu sa zakonima prirode ima mnogo prednosti.