Grinje (Tetranichus urticae)

Grinje (Tetranichus urticae) su vrsta paukova koje su poznate po tome što napadaju velik broj biljnih vrsta. Najčešće se mogu se naći u baštama, povrtnjacima i voćnjacima. Izuzetno su sitne i nemoguće ih je videti bez lupe ili mikroskopa.

Broj generacija i prezimljavanje:

Grinje se, kao i lisne vaši, neprestalno razmnožavaju. Obično bude 6-13 generacija godišnje. Prezimljavaju u stadijumu odrasle jedinke poznatog kao zimske ženke. Obično se skupe u veće grupe kako bi se grejale međusobno. Najčešće prezimljavaju na opalom lišću, pod korom i u pukotinama drveta. Mogu se još naći na zemljištu u površinskom sloju ili pod kamenjem..

Način na koji grinje nanose štetu:

Simptomi napada grinja se uglavnom manifestuju na dva načina.

Prvi je da se usled napada na licu lista se uočavaju nepravilne srebrnkasto-bele pege. Jako napadnuto lišće menja boju, žuti i suši se. Biljke zaostaju u porastu, imaju manji broj plodova koji su sitniji i brže sazrevaju.
Drugi značajan simptom je takozvana bronzavost listova. Lišće poprima sjajnu narandžasto-braonkastu boju i ona se znatno i nedvosmisleno razlikuje od boje koje ima lišće koje ugrožava plamenajča ili koju ima opalo lišće.

Prikaz bronzavosti listova

Prikaz bronzavosti listova

Očekivan period napada:

Najjači napad grinja se može očekivati u martu i aprilu mesecu. Grinje imaju usni aparat za bodenje i sisanje koji je sličan iglici komarca. Sa tom iglicom grinje su u stanju da nanesu štetu mladom i mekom lišću. Onog momenta kada listovi očvrsnu grinje više nemaju načina da dopru do biljnih sokova i bivaju prisiljene da traže drugi izvor hrane.

Pojava grinja je još moguća u fazi formiranja plodova ili jakog listanja. Mladi izdanci i mekani plodovi mogu da budu napadnuti i oštećeni od strane grinja.

Suzbijanje grinja:

Preventivne mere nisu od značaja, naročito u voćarstvu. Nema načina na koji se može sprečiti pojava ili kontrolisati populacija grinja. Pošto su male i slabe grinje nisu uopšte otporne na insekticide. Često se suzbijaju zajedno sa drugim insektima i nikakav poseban tretman nije neophodan.

Recepte za uradi sam domaći insekticid od lukova, paprike, koprive, kafe i opušaka možete naći klikom na ime sredstva.

Postoje hemijska sredstva za njihovo suzbijanje i zovu se akaricidi.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.