Mladi luk: Savršen početak za vaše povrtarske avanture

Uživajte u sočnosti i ukusu svežeg mladog luka iz sopstvene bašte! Gajenje ovog povrća je savršen početak avantura u povrtlarstvu, a ovaj tekst će vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne da uspešno uzgajate ovo zdravo povrće.

Tu su podaci o nutritivnoj vrednosti mladog luka, kao i saveti za skladištenje i upotrebu. No, pođimo prvo od činjenice odakle nam je došlo ovo sjajno povrće?

Poreklo

Luk potiče iz Kine i centralne Azije i danas se gaji širom sveta. Može da se gaji u različitim klimatskim uslovima, ali najbolje uspeva na svežim i vlažnim zemljištima. Setva se obično obavlja u proleće ili jesen, a berba se obavlja kada se pojave mlade stabljike luka.

Kako uzgajati mladi luk

Da biste uzgajali mladi luk, potrebna vam je sveža, plodna zemlja i dovoljno svetlosti. Biljke treba redovno zalivati i hraniti. Mladi luk se može uzgajati u saksijama, na otvorenom polju ili u bašti.

Luk se može uzgajati na nekoliko različitih načina.

  • Iz semena: luk se može uzgajati iz semena. Seme se seje u proleće ili jesen u plitke posude sa dobro dreniranom zemljom. Biljke treba redovno zalivati i hraniti dok ne dostignu visinu od oko 15 cm.
  • Iz rasada: Luk se može uzgajati iz rasada. Rasad se može kupiti ili uzgajati od semena. Sadnja se vrši na otvorenom polju ili u saksije kada su biljke visoke oko 15 cm.
  • Iz podloga: mladi luk se može uzgajati iz hranjivih podloga kao što su Džifi kocke. Rasad se sadi na otvorenom polju ili u saksije kada su visoke oko 15 cm.

Bez obzira na način uzgoja, važno je da biljke dobiju dovoljno svetlosti, vlage i hranljivih materija. Mladi luk se može uzgajati u saksijama ili na otvorenom polju, ali treba izabrati sveže, plodno i dobro drenirano zemljište. Berba se obično obavlja kada se pojave stabljike mladog luka.

Luk je ima skromne zahteve prema hranivima i izuzetno je otporan na bolesti i štetočine. Gajenje luka se preporučuje za „mlade“ baštovane jer ukoiko dođe do greške ili propusta luk će se lako oporaviti.

Otporenost luka prema bolesti i štetočinama proiziliazi iz njegovog karakterističnog mirisa. Miris mu daje alkaloid alicin i na izvestan način se može napraviti domaći bioinsekticid od luka koji je potpuno prirodan i bezbedan životnu sredinu.

Nutritivne vrednosti mladog luka

Luk je bogat izvor vitamina C, K i B6, kao i minerala kalijuma i mangana. Takođe sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju zdravlja.

Skladištenje i upotreba

Luk se može jesti svež, kuvan ili pržen. Može se koristiti u različitim jelima kao začin ili kao deo salate. Luk se može čuvati u frižideru u kesici za povrće, a možete i osušiti za dugotrajno skladištenje.

Zdravstvene koristi mladog luka

Luk je bogat izvor vitamina C, K i B6, kao i minerala kalijuma i mangana. Takođe sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju zdravlja. Neka od lekovitih svojstava mladog luka su:

  • Pomaže u održavanju kardiovaskularnog zdravlja: ​​luk sadrži jedinjenja sumpora koja mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti kao što su ateroskleroza i hipertenzija.
  • Protivupalno: luk sadrži antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale u telu.
  • Pomaže u prevenciji raka: luk sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju raka.
  • Pomaže u održavanju imuniteta: luk sadrži velike količine vitamina C koji pomaže u održavanju imuniteta.
  • Pomaže u održavanju zdrave kože: luk sadrži antioksidante i vitamine koji pomažu u održavanju zdrave kože.

Međutim, treba napomenuti da su ova svojstva i dalje predmet istraživanja, te da su rezultati još uvek nedovoljni da daju konačnu potvrdu njihove tačnosti. Preporučuje se konsultacija sa stručnjakom pre nego što počnete da koristite biljke ili njihove delove kao lek.

Recepti

Salata od mladog luka

Sastojci: 2 šake mladog luka, 1/4 šolje seckanog paradajza, 1/4 šolje seckanog peršuna, 2 kašike seckanog krastavca, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, so i biber po ukusu.

Priprema: Operite i osušite mladi luk, pa ga sitno iseckajte. Pomešajte mladi luk sa paradajzom, peršunom, krastavcem, maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom. Dobro promešajte i poslužite hladno.

Prženi mladi luk

Sastojci: 1/2 šolje mladog luka, 1/4 šolje brašna, 1/4 šolje mleka, 1 jaje, so i biber po ukusu.

Priprema: Operite i osušite mladi luk, pa ga narežite na tanke kolutiće. Pomešajte brašno, mleko, jaje, so i biber u činiji. Stavite mladi luk u drugu posudu. Umočite kolutove luka u mešavinu brašna i jaja i pržite na puteru dok ne porumene. Poslužite toplo.

Piletina sa mladim lukom

Sastojci: 4 pileća prsa, 1 šolja mladog luka, 1/4 šolje maslinovog ulja, 2 kašike seckanog belog luka, so i biber po ukusu.

Priprema: Operite i osušite mladi luk, pa ga narežite na tanke kolutiće. Posolite i pobiberite pileća prsa. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte pileća prsa. Pržite ih sa svake strane oko 5 minuta ili dok ne budu gotove. Izvadite piletinu iz tiganja i dodajte mladi luk i beli luk. Pržite dok mladi luk ne omekša. Dodajte piletinu nazad u tiganj i kratko propržite. Poslužite toplo.