Blaps (Blaps ssp)

Blaps (Blaps ssp) je grupa polifagnih štetočina koja napada veliki broj biljnih vrsta.

Broj generacija i prezimljavanje

Blapsi imaju jednu generaciju godišnje i prezimljavaju u stadijumu odraslog insekta. Često se može naći u stajnjaku, kompostu i sličnim organskim đubrivima. Često se sreću u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji.

Način na koji blapsi čine štetu

Larva se hrani materijom u raspadanju, može biti štetna po korenje. Ukoliko je koren slabo razvije ili oštećen usled pojave bolesti ili napada štetočine larve blapsa se javljaju da ga dokrajče. Nepravilno negoavan kompost sigurno sadrži blapse u sebi.

Koji su česti problemi pri kompostiranju i kako ih izbeći možete pročitati ovde.

Očekivan period napada

Napad se može očekivati posle jakih kiša, pojave biljnih bolesti koje za posledicu imaju truljenje podzemnih organa biljaka i npada štetočina koje uništavaju korenov sistem. Na otvorenom polju ovaj problem nije izražen do te mere kao u proizvodnji u zaštićenom prostoru. Zbog brze smene gajenih kultura i redovne upotrebe organskih đubriva šansa da se blaps pojavi je mnogostruko veća. Kao što postoje sekundarne bolesti tako se i blaps može smtrati za sekundarnu štetočinu.

Blaps (Blaps ssp) - larva

Suzbijanje blapsa

Na otvorenom polju značajne doprinose daje duboko oranje jer je plug u stanju da ozledi i ubije blapse tokom svog rada. U plasteničkoj proizvodnji se mora obratiti pažnja na kvaliet stajnjaka koji se korisiti. Pošto  je nemoguće znati da li se blaps uvukao u stajnjak ili ne preporučuje se prosejavanje ili potapanje stajnjaka. Propuštanjem stajnjaka kroz rešeto (sito sa velikim rupama)je dobro rešenje jer se na taj način uklanjaju larve, odrasli insekti i krupna nerazgrađena materija. Stajnjak se može bacati u bure sa vodom što dovodi do utapanja blapsa. Tečnost koja ostane u buretu se može korisiti za zalivanje gajenih biljka.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom perparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.