Ciklama i njeno gajenje

Naziv ovog roda potiče od grčke reči kiklos (krug ili disk) usled okruglastog oblika gomolja. Stari grci su oblik kruga asocirali sa smrću stoga je ciklama bila poplarna kao cveće koje se nosi na groblje.  Ovaj rod obuhvata oko 18 vrsta koje se mogu naći u Sredozemlju, Kavkazu, Krimu, planinama Srednje Evrope i Male Azije. Rod ciklama pripada familiji Primulaceae.
Vrste ovog roda su perene (trajnice, višegodišnje biljke kojima nadzemni delovi odumiru kada su nepovoljni uslovi sredine dok podzemni preživljavaju)  sa podzemnim zadebljalim stablom koje ima okruglasti gomolj.

Gomolj ciklame

Gomolj ciklame

Ciklama – lična karta

Listovi su okrugli, srcasti ili bubrežasti, celi ili nazubljeni, kožasti, na dugim sočnim crvenkastim drškama, u osnovi tamno zelene boje. Na licu lista imaju srebrnasto pepeljaste šare, a naličja su crvenkaste boje. Kod pravilno gajene ciklame listovi čine okruglastu gustu rozetu i svi su skoro u istoj ravni tako da je ova bijka cenjena i zbog dekorativnosti listova.
Cvetovi su pojedinačni, na dugim crvenkastim cvetnim drškama. Koji se kao i listovi razvijaju direktno iz gomolja. Krunica cveta sastavljena je  od pet kruničnih, različito obojenih i unazad okrenutih listova. Cvetovi koji su pri osnovi su uvek tamnije boje. Cvetovi ciklama razlikuju se po obliku, veličini i boji, tako da se u kulturi gaji velik broj varieteta ove vrste. Plod je okruglasta bobica sa semenom mrke boje.

Ciklamu treba gajiti pri temperaturi  12-15°C, voli dosta svetlosti pod uslovom da nije direktna što znači da je ne treba držati u prozoru ili u bašti gde sunce bije direktno. Zalivanje treba da bude obiilno i preporučuje se prskanje naspram zalivanja. Zemlja u saksiji ne sme da bude natopljena i višak vode iz tacne se mora odstraniti.

Ciklama u saksiji

Persijska ciklama (Cyclamen persicum) je jedina vrsta iz ovoga roda koja se gaji kao saksijsko cveće. Ova vrsta vodi poreklo sa ostrva Kipra, Sirije i Izraela. Razvija podzemno stablo u vidu okruglastog na vrhu spljoštenog gomolja, tamno-smeđe boje. Iz gomolja izbijaju brojni listovi i cvetovi. Mogu se naći cvetovi od bele, preko ljubičaste do crvene boje i raznih oblika latica.

Ciklama u saksiji

Ciklama u saksiji

Razmnožavanje ciklama

Ciklama se može razmnožavati putem semena i deljenjem gomolja. Dobijanje ciklame iz semena je proces koji zahteva dosta opreme i rada stoga se koristi u masovnojh proizvodnji i seme koje se može naći u vrtnom centru ili poljoprivrednoj apoteci je na ovaj način proizvedeno.

Nama praktičniji način za dobijanje ciklame je deljenje gomolja. Dobro razvijen gomolj se izvadi iz saksije, prepolovi i polutke stave u nove saksije.

Razmnožavanje Semenom Deljenjem gomollja
Zgodno za Masovnu proizvodnju jer zahteva upotrebu zaštićenog prostora kada je on inače prazan Kuće, bašte i vrtove, Kada broj biljaka i brzina stasavanja nisu od velikog značaja.
Uložen rad Radno zahtevan vid proizvodnje. Nophodno je ručno presađivati oprašivati biljke, brati i sortirati plodove. Samo pesađivanje i deljenje bokora.
Čuvanje gomolja Nije praktično jer se seme uvek može nabaviti ili sačuvati Praktično, jer se svake godine iz sačuvanog gomolja ponovo niče nadzemni deo.

Vreme je za presađivanje ciklama

Sadnju u saksije br. 7 treba izvršiti u periodu mart-april. Prilikom sadnje mora se voditi računa da gornja površina gomolja bude u istoj visini sa zemljom u saksiji. Zasađene biljke se postavljaju u unapred pripremljene tople leje. U prvo vreme leje  se ne provetravaju. Zalivanje biljaka treba vršiti oprezno, jer suvišna vlaga može izazvati trulež korena. Nastupanjem toplih sunčanih dana leje treba zasenjivati, češće orošavati i provetravati.

Ponovno presađivanje se vrši u veće saksije br.10-12 i to kada su biljke toliko razvijene da se međusobno dodiruju i obično se to vrši u maju-junu.
Treće presađivanje se vrši kada biljke, opet, počinju da se međusobno dodiruju obično u avgustu-spetembru. Pri ovom presađivanju biljku treba zasaditi tako da gornja ivica gomolja malo viri iznad saksije.

Krajem perioda septembar-oktobar kada spoljna temperatura vazduha postane kritična ciklamu treba uneti u osvetljen zaštićeni prostor sa temperaturom od oko 12°c i to je početak mirovanja.Pri unošenju svakoj biljci treba ukloniti suve listove.

Nakon što se ciklama unese nastupa period zasušivanja. Ovaj peroid je karakterističan po tome što je gomolj biljke u fazi mirovanja i kako bi se aktivirao naredne godine zahteva povremeno zalivanje manjim količinama vode.

Ciklamu ćete zavoleti ne samo zbog cetiva u cvetanja već i zbog suptilne nežnosti latica.

Čitajte još: Azaleja – Zahtevno i izdašno zimsko cveće