Cvekla kao zimnica i vredi li je spremati?

Cvekla kao zimnica je poželjna i dobrodošla u svakom domu. Ova zimnica sem toga što je ukusna ima mnogo vitamina i minerala koji doprinose održanju zdravlja i imuniteta tokom hladnih, zimskih meseci. Cvekla je najpoznatija po tome što čisti krvne sudove. To je od presudnog značaja kada stignu praznici jer, toplo ili hladno, na prazničnom stolu se obavezno nađe prasetina ili svinjetina. Ne kažemo ništa, dobro je došlo, ali treba da se misli i na sutra pogotovu kako se izboriti sa holesterolom. Istini na volju regulacija holesterola treba da bude uvek na umu jer je baš holesterol glavni uzrok rane smrti u našem području.

Dosta mračenja, vratimo se na cveklu kao zimnicu.

Kao što je već predočeno imati cveklu kao zimnicu pri ruci ima savršenog smisla ali ne treba se ograničiti na jedenje cvekle samo tokom zime. Cveklu treba jesti tokom cele godine jer osim što je zdrava, bogami je ukusna i kao prilog može uz sve (može i bez hleba).
Problem koji se nameće je da li je moguće pripremiti dovoljno cvekle za celu godinu i odgovor je, očigledno, ne. Pri pravljenju zimnice iskustvena norma je pokazala da za punjenje jedne standardne tegle treba oko tri kilograma voća ili povrća. Dalje, recimo da je oko nedelju dana potrebno da se potroši jedna tegla i to nas navodi da je za godinu dana neophodno obezbediti najmanje 150 kilograma cvekle. Tu cveklu treba oljuštiti ,skuvati i teglirati. To je najteži i najprljaviji deo posla. Nered je neizbežan, fleke koje se teško skidaju su svuda i vagon sudova će se oprati dok zimnica bude spremna. Ko ima uslove za ovaj poduhvat samo napred, ne branimo i ukoliko imate živce da spremite zimnicu od cvekle stvarno zaslužujete medalju. Nema ništa bolje nego domaće, sveže i ručno pravljeno ali nije svako te sreće i mogućnosti.

LO tehnologija konzerviranja

Organizmi koji izazivaju kvarenje ne mogu opstati bez kiseonika i nekom je palo na pamet da im isti ukine. Kratko jasno i efikasno nema kiseonika nema kvarenja. Ova ideja je omogućila pojavu LO (low oxygen) načinu konzerviranja i ULO (ultra low oxygen) načinu čuvanja kvarljivih proizvoda. Rezultati su bolji nego što smo se nadali. Ovi načini tegliranja i skladištenja su omogućili da cvekla kao zimnica i mnoge druge prerađevine slične njoj budu uvek dostupne u prodavnici.

ULO skladištenje omogućava da se u svakom momentu iz magacina iznosi zdrava cvekla i LO tegliranje garantuje da je prerađena cvekla sveža i nema tragova kvarenja. Znate koji je najbolja stvar u ovoj priči? Nema konzervansa i aditiva! Nema potrebe za njima. Pogledajte deklaraciju na etiketi tegle i nećete naći konzervanse i aditive na spisku. Znamo da su se te deklaracije pokazale u lošem svetlu i da su mnogi „slučajno“ zaboravili da stave na spisak opasne aditive. Kako biste se uverili sprovedite još jedan test. Pogledajte poklopac tegle. Ukoliko je ulegao to znači da je tegla vakumirana i biće malo muke sa otvaranjem. Kada se poklopac najzad odvrne on se momentalno ispupči i treba da se čuje pssssst kao pri otvaranju pivske flaše. Ova tehnologija nije neka nova revolucionarna svemirsko eksperimentalna tehnologija i u širokoj je upotrebi već 10+ godina. Veće su šanse da ćete na ovakvu teglu cvekle kao zimnice naleti u prodavnici nego ne. Ukoliko se patite sa poklopcem evo klipa koji prikazuje nekoliko metoda za lakše odvrtanje.

Zaključak.

Cvekla kao zimnica je izuzetno poželjna i potrebna. Najbolje je jesti tokom cele godine s’tim da je udarni termin zima. Ko može i hoće da pravi svoju zimnicu od cvekle nek se spremi dobro jer posla ima preko glave. Ukoliko to nije moguće dovoljno je otići do prodavnice i uzeti teglu sa police koja je istog kvaliteta kao i domaća, uvek dostupna i ne košta mnogo. Nakon svega iznetog postavlja se pitanje da li se teglirana cvekla može smatrati samo za zimnicu ili ne?