Kompot od kajsija – slast za tili čas

Kompot od kajsija je jedan od najlakših za pravljenje. Ova vitaminska bomba se može lako i brzo spremiti, čuvati i pojesti kada god poželite.  Najpreporučljivije je jesti ga zimi kada su prirodni šećeri i vitamini u oskudici a ujedno i najpotrebniji kako bi se organizam čuvao od raznih prehlada, kijavica, kašljeva itd.

Recepata ima raznih i uglavnom se razllikuju po količini sastojaka koji se koriste. Mi želimo ukazati da postoji način  da se kompot od kajsija spremi brzo. Količine samih sastojaka i njihovih odnosa prepuštamo vama jer, iak, ovo pravite prvenstveno za sebe.

Priprema kajsija za kompot

Kajsije kada stignu sa drveta, prodavnice ili pijace treba prvo oprati i ukloniti one koje deluju trulo ili bolesno. Lako je uvideti koje su kasjije loše. One koje su gnjecave,imaju fleke čudnih boja ili smrde na alkohol treba odmah odstraniti.

Naizgled dobre kajsije prepolovljavaju, odsecaju im se sumnjivi delovi ploda i ubacuju u sud sa vodom kako bi se oprale i kako bi crvići koji su u njima bili potamanjeni  Dok se kajsije brčakiju u vodi možete oprati i pripremiti tegle.

Kajsiije koje su prošle kontrolu se stavljaju u čiste tegle. Tegle se pune kajsijama skoro do vrha tj. treba da se ostavi 2-5cm lufta između vrha tegle i kajsija koje su u njoj. Za razliku od kompota sa trešnjama ovo je malo teže postići jer su kajsije krupnije i obično budse više nepopunjenog prostora u tegli.

Pravljenje rastvora za kompot od kajsija

Pošto su tegle sa kajsijama napunjene potrebno je sipati vodu u njih tako da popuni sav slobodan prostor između kajsija i da ih blago potopi. Kada se sve tegle naliju sva ta voda koja je u njima se izruči u jedan sud adekvatne veličine. U tom sudu se pravi rastvor koji će, eventualno, biti ponovo vraćen u tegle.

Kako bi se napravio rastvor za kompot od kajsija neophodno je da se u sud sa vodm doda šećera po ukusu i konzervans. Konzervansa ide jedna kesica na 5 kilograma voća.

Postoje mnogi recepti za pravljenje slatke zimnice bez šećera ali u praksi tako napravljena zimnica i nema neki ukus. To je zato što samo voće nema standardan ukus, neko je slađe, neko je kiselije, neko tvrđe itd. Količina šećera se mora prilagoditi  karakterisitikama voća koje se priprema. Postoji razlika između stavljanja šećera koliko je potrebno i koliko želimo.Nemojte preterivati sa šećerom jer ćete pokvariti ukus i preterano slatka hrana izaziva čitav niz zdravstvenih problema.

Nakon što je rastvor zamešan staviti ga na vatru i sačekati da provri.

Kuvanje kompota od kajsija

Pošto je rastvor počeo da ključa uzima se tegla i  komadi kajsije koje se u njoj nalaze se izručuju u rastvor kako bi zajedno provrile. Nemoguće je reći koliko je tačno potrebno vremena za ovaj korak. Bitno je da se „bace 2-3 ključa“. Nakon što proključaju kajsije se vraćaju u teglu u koju se još ubacuje se još dva do tri karanfilića. Tegla se potom nalije sa ključalim rastvorom. Rastvor u teglu treba sipati polako kako bi se staklo naviklo na vrelinu. Prvo se sipa jedna manja količina vrućeg rastvora kako bi zagrejala teglu. Tek nakon što se tegla adekvatno zagreje može se puniti do vrha. Za kraj se tegla sa kompotom od kajsija čvrsto zatvara.

Više o tegliranju namirnica i stvari na koje treba da obratiti pažnju tokom ovog procesa možete pročitati ovde.

Hlađenje i čuvanje

Napunjene i zavrnute tegle se stavljaju u „krevetac“. Krevetac je, u suštini, velika šerpa ili kutija u kojoj se nalzi ćebe. Tegle se slažu u sud i kada se ovaj napuni tegle se motaju u ćebe. Treba da budu skroz pokrivene i umotane. Hlađenje je, na ovaj način, izuzetno sporo ali ima tri razloga zašto se tako radi.

Prvi razlog je što dolazi do boljeg mešanja rastvora i kajsija. kajsije postepenim hlađenjem bolje upijaju i zadržavaju rastvor i sam kompot postaje ukusniji.

Drugi razlog je što se tegla i poklopac postepenim hlađenjem najbolje slepe i nema šanse da uđe vazduh ili mikroorganizmi koji izazivaju kvarenje.

Treći razlog je što se staklo može oštetiti pri brzom hlađenjem. Isto kao što se pazilo pri zagrevanju tegli nužno je obratiti pažnju i na njihovo hlađenje.

Hlađenje kompota od kajsija u krevecu može da traje dan do dva eventualno tri (napomenuli smo da se brzo sprema 🙂 ) i kada se tegle ohlade tako da se na dodir ne oseća toplota mogu se smestiti u ostavu gde će da čekaju momenat kada će biti otvorene i ispražnjene.