Vitaminska bomba za imunitet: Najbolje biljne i voćne namirnice za jačanje imuniteta

Vitaminska bomba za imunitet je kombinacija biljaka, voća i povrća koja se koristi za poboljšanje imuniteta. Ove biljne i voćne vitaminske bombe su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju imuniteta i sprečavanju bolesti.

Imunitet je jedna od najvažnijih funkcija našeg tela i odgovoran je za našu sposobnost da se odbranimo od raznih bolesti i infekcija. Međutim, svakodnevnim stresom, lošom ishranom i neaktivnim načinom života, naš imunitet može biti oslabljen.

Na sreću, postoji mnogo načina za poboljšanje imuniteta, a jedan od najefikasnijih je unos vitamina i minerala iz biljaka i voća. Vitaminske bombe od povrća i voća su prirodni izvori hranljivih sastojaka koji mogu pomoći u održavanju zdravog imuniteta.

U ovom članku ćemo se fokusirati na najbolje biljne i voćne vitaminske bombe koje mogu pomoći u poboljšanju imuniteta. Ove biljke i voće su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim hranljivim materijama koje mogu pomoći u jačanju imuniteta i prevenciji bolesti.

Vitaminska bomba za imunitet x 3!

Predstavljamo vam čak tri izvanredne vitaminske bombe koje će vaš imunitet značajno poboljšati. Bitno je samo da sledite recept, koristite zdrave namirnice.

Vitaminska bomba od pomorandže, limuna i đumbira

Sastojci: 2 pomorandže, sok od 1 limuna, 1/2 kašičice sveže seckanog đumbira

Priprema: Operite pomorandže i isecite na kriške. Stavite ih u blender i dodajte limunov sok i đumbir. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Pijte ovu vitaminsku bombu svakog jutra da biste poboljšali imunitet i povećali unos vitamina C.

Vitaminska bomba za imunitet od spanaća, šargarepe i jabuke

Sastojci: 2 šake spanaća, 2 šargarepe, 1 jabuka

Priprema: Operite i ogulite šargarepu i jabuku. Isecite ih na komade. Spanać, šargarepu i jabuku stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smesu.

Pijte ovu vitaminsku bombu svaki dan da biste poboljšali imunitet i povećali unos vitamina A i K.

Vitaminska bomba od kupusa, jagode i banane

Sastojci: 1/2 glavice kupusa, 1/2 šolje jagoda, 1 banana

Priprema: Kupus oprati i iseći na komade. Stavite kupus, jagode i bananu u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Pijte ovu vitaminsku bombu svaki dan da poboljšate imunitet i povećate unos vitamina C i K.

Biljna hrana koja jača imunitet

Postoji mnogo biljnih namirnica koje su dobre za jačanje imuniteta. I od njih se može napraviti vitaminska bomba za imunitet. Neke od najboljih su:

ĐUMBIR (Zingiber officinale)

Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim i imunomodulatornim svojstvima. Sadrži gingerol, koji može pomoći u poboljšanju imuniteta i smanjenju simptoma prehlade i gripa.

EHINACEA (Ehinacea purpurea)

Ova biljka se dugo koristi za poboljšanje imuniteta. Sadrži alkamide i polisaharide koji pomažu u povećanju broja belih krvnih zrnaca i poboljšavaju imunitet.

KURKUMA (Curcuma longa)

Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim i imunomodulatornim svojstvima. Sadrži kurkumin, koji pomaže da se poveća aktivnost belih krvnih zrnaca i poboljša imunitet.

Kurkuma je još poznata kao ubica kancera. Više o tome kako deluje i kako je treba konzumirati možete pročitati ovde.

KINESKO BILJE

Poznato je da nekoliko vrsta kineskih biljaka, kao što su astragalus, eleuthero i ashvagandha, pomažu u jačanju imuniteta.

CIMET

Cimet sadrži antioksidante i antiinflamatorna svojstva, a poznato je da pomaže u poboljšanju imuniteta.

BELI LUK je bomba za jačanje imuniteta

Beli luk (Allium sativum) sadrži alicin, koji pomaže u poboljšanju imuniteta, kao i povećanju broja belih krvnih zrnaca. Takođe, sjajna namirnica je i SREMUŠ.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj sadrži flavonoide, koji su antioksidansi koji pomažu u poboljšanju imuniteta.

Najbolje za kraj – PAPRIKA

Paprika babura sadrži naveći količinu vitamina C po jedinici mase. Nije bitno da li su sirove ili kuvane u oba slučaja podmiruju i premašuju dnevnu potrebu ljudskog organizma za vitaminom C.
Pogledajte tabelu čisto radi poređenja:

Plod Količina Vitamina C na 100g mase
Paprika 80,4 mg
Pomarandža 53,2 mg
Limun 53 mg

Ove biljke su poznate po svojim imunomodulatornim svojstvima i mogu da pomognu u poboljšanju imuniteta, ali je pre upotrebe u slučaju posebnih bolesti neophodna konsultacija sa stručnjakom.

Dnevne rutine za jačanje imuniteta

Vitaminska bomba za imunitet nije jedino sredstvo koje vam može pomoći da organizam ojačate. Postoji mnogo dnevnih rutina koje mogu pomoći u jačanju imuniteta. Neki od najvažnijih su:

  • Redovna vežba: Redovna vežba pomaže u povećanju protoka krvi i poboljšanju cirkulacije, što može pomoći u povećanju broja belih krvnih zrnaca i poboljšanju imuniteta.
  • Dovoljno spavajte: dovoljno sna pomaže u održavanju zdrave hormonske ravnoteže i poboljšanju imuniteta.
  • Pravilna ishrana: Pravilna ishrana koja sadrži dovoljno vitamina, minerala i hranljivih materija, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, nemasno meso i morski plodovi, pomaže u poboljšanju imuniteta.
  • Redovno uzimanje vitaminskih bombica od povrća i voća: Unošenje vitaminskih bombi od povrća i voća, koje sadrže vitamine, minerale i antioksidante, pomaže u poboljšanju imuniteta.
  • Redovna konzumacija biljnog čaja: Pijenje biljnog čaja kao što su ehinacea, đumbir, kurkuma, cimet i beli luk pomaže u poboljšanju imuniteta.
  • Redovna meditacija ili vežbe disanja: meditacija i vežbe disanja (isprobajte VOĐENU VEŽBU DISANJA – daje odlične rezultate!) pomažu u smanjenju stresa i poboljšanju imuniteta.
  • Redovna detoksikacija organizma: Redovna detoksikacija organizma, poput unosa tečnosti i pravilne ishrane, pomaže u održavanju zdravlja i jačanju imuniteta.

Kao što je ranije pomenuto, svako telo je drugačije i neophodno je konsultovati se sa stručnjakom pre nego što započnete bilo koju od ovih rutina.