Napravite svoj čistač + držač + oštrač baštenskog alata

Mnogi vole da rade u bašti ili u njivi i jedva čekaju povoljne vremenske prilike da izađu i rade nešto. Narvno ova uživancija nije bez cene. Rad sa tupim alatom može  ovaj vid uživancije pretvoriti u frustraciju. Tupa motika nemože da probije tvrd površinski sloj zemljišta, tupe makaze ne seku kako valaja ili se raspadaju a cepanje drva tupom sekirom je isto kao tući ih oklagijom.

Postavlja se pitanje: da li ima neki način da se alat čuva van sezone tak da ne izgubi oštrinu? Naravno da ima. Uvidećete da ukoliko primenite ovu metodu čuvanja alata neće biti potrebe za prolećnom generalkom i kupovinom novog alata koji je stradao od korozije.

Sve što vam je potrebno je saksija, vedro ili kadica (u zavisnosti od alata koji želite da držite u sudu), pesak i mineralno ulje.

acb541862299011b01b86fffc4e13d74Mnogi već znaju da se alat kada nije u upotrebi najbolje staviti u kadicu sa uljem radi zaštite od korozije. To je tačno i princip je viđen i testiran sa uspehom. Ukoliko se u ulje doda i pesak osim zaštite od korozije alat biva oštren svaki put kada se stavi u mešavinu.

Zahvaljujući abrazivnosti peska svaki put kada se alat uroni ili izvadi iz držača površina oštrice se dodatno izpolira dok se istovremeno ulje lepi na oštricu i neoštrene metlne delove stvarajući tanak zaštitni film koji će odbijati vodu i samim tim sprečiti koroziju.

Pri pravljenju mešavine peska i ulja nema posebnih pravila što se sand-oil-mixtiče njihovog odnosa drugim rečima meša se „na oko“ tj. po slobodnoj proceni. Mešavina se mora napraviti pre nego što se stavi u sud.

Preporučljivo je da držač stoji u šupi ili opd nadstrešnicom jer uprkos tome što su metalni delovi alata zaštićeni od korzije drveni delovi npr. držalje nisu.

Osim za baštenski alat ovaj držašč se može koristiti za čuvanje i oštrenje burgija, dleta, klinova, makaza, noževa i satara.

Svako ulje se može upotrebiti. Najbolje je upotrebiti ulje iz motora ili kočnica i samim tim činite uslugu ekosistemu što ne izbacujete ove štetne hemikalije u njega. Ulje kome je prošao rok tajanja je isto pogodno za ovu upotrebu.

Bez alata nema zanata kako stara izreka veli. Svaki majstor zna da uz posedovanje alata dolazi i odgovornost održavanaj istog i što je održavanje bolje i češće time će alat duže da koristi. Putem ove kombinacije držača, oštrača i čistača bićete sigurni da alat koji ste pazarili ima dugo da tarje i verno da služi.