Plavoljubičasta vodnjača (Orobanche cumana)

Plavoljubičasta vodnjača je još poznata kao vodopija.

Plavoljubičasta vodnjača se može naći na

Biljkama suncokreta, duvana i korovskim biljkama. Parazitna je cvetnica.

plavoljubičasta vodnjača 1Opis korova

Iz semena izbija tanak končić koji bi odgovarao korenu klice. Pri prodiranju kroz zemlju ako ne nađe koren biljke hraniteljke ovaj začetak se isušuje i odumire. Pod uslovom da dođe u kontakt sa korenom biljke hraniteljke priljubljuje se uz nju, zadebljava i obrazuje proširenje kojim ga obuhvata. Iz zadebljalog dela koji izgleda kao krtola razvija se klinast izraštaj iz kojeg izlaze sisaljke čija je uloga da vuku hranljive materije iz domaćina. Istovremeno sa gornje strane krtole formira se stablo. Stablo je iznad zemlje, uspravno je i ne povija se. Umesto listova ima ljuspice. Cela biljka je žućkaste, mrke, plavkaste ili crvenkaste boje.  U toku razvića stabla na gornjem delu krtolastog zadebljanja u zemljištu izrastu mnogobrojni žiličasti izraštajiKoji se rasprostiru u svim pravcima i pri dodiru sa korenovim žilama biljke domaćina obrazuju dodatne sisaljke. Nove sisaljke omogućavaju obrazovanje dodatnih strukova vodnjače.. Nakon obrazovanja semena sasušuje se ali ako parazitira na višegodišnjoj biljci podzemni zadebljali deo prezimljava  i iz njega se iduće godine obrazuje nov struk.

plavoljubičasta vodnjača 2Cvetanje

Vremenski period cvetanja nije moguće utvrditi usled parazitskog načina života.

Klijanje

Vremenski period cvetanja nije moguće utvrditi usled parazitskog načina života.

Preventvine mere uključuju

Stevu čistog semena. Plodored. Zaražen usev se ne sme vraćati na isto mesto narednih pet godina. Uklanjanje izvora zaraze.

Mehaničke mere

Nije moguće sprovesti.

Hemijsko suzbijanje i preporučljivi herbicidi

Ne postoje herbicidi koji se mogu preporučiti za suzbijanje plavoljubičaste vodnjače a da se pri tome ne ošteti usev.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.