Plavoljubičasta vodnjača (Orobanche cumana)

Plavoljubičasta vodnjača je još poznata kao vodopija.

Plavoljubičasta vodnjača se može naći na

Biljkama suncokreta, duvana i korovskim biljkama. Parazitna je cvetnica.

Opis korova

Iz semena izbija tanak končić koji bi odgovarao korenu klice. Pri prodiranju kroz zemlju ako ne nađe koren biljke hraniteljke ovaj začetak se isušuje i odumire. Pod uslovom da dođe u kontakt sa korenom biljke hraniteljke priljubljuje se uz nju, zadebljava i obrazuje proširenje kojim ga obuhvata. Iz zadebljalog dela koji izgleda kao krtola plavoljubičasta vodnjača razvija klinast izraštaj iz kojeg izlaze sisaljke čija je uloga da vuku hranljive materije iz domaćina. Istovremeno sa gornje strane krtole formira se stablo. Stablo je iznad zemlje, uspravno je i ne povija se. Umesto listova ima ljuspice. Vodopija je žućkaste, mrke, plavkaste ili crvenkaste boje.  U toku razvića stabla na gornjem delu krtolastog zadebljanja u zemljištu izrastu mnogobrojni žiličasti izraštajiKoji se rasprostiru u svim pravcima i pri dodiru sa korenovim žilama biljke domaćina obrazuju dodatne sisaljke. Nove sisaljke omogućavaju obrazovanje dodatnih strukova vodnjače.. Nakon obrazovanja semena sasušuje se ali ako parazitira na višegodišnjoj biljci podzemni zadebljali deo prezimljava  i iz njega se iduće godine obrazuje nov struk.

Cvetanje i klijanje

Vremenski period cvetanja i klijanja nije moguće utvrditi usled parazitskog načina života.

 Preventine mere uključuju

Setva čistog semena je najsigurniji način sprečavanja pojave vodopije. Kod krompira je ovaj problem najizraženiji jer se seme korva lako sakrije među krtolama koje su namenjene za sadnju. Nema garancije da se neće pojaviti ali šanse se mnogostruko smanjuju. Ukoliko se vodopija pojavi u usevu neophodno je primeiti plodored tako da se zaražen usev se ne sme vraćati na isto mesto narednih pet godina. Uklanjanje izvora zaraze.

Mehaničko suzbijanje vodnjače

Ovaj vid suzbijanja nije moguće efikasno sprovesti zato što se plavoljubičasta vodnjača kači na gajenje biljke. Na malim površinama i zasadima hmelja je moguće sprovesti plevljenje.

Hemijsko suzbijanje plavoljubičaste vodnjače

Ne postoje herbicidi koji se mogu preporučiti za suzbijanje vodnjače a da se pri tome ne ošteti usev. GMO usevi koji su napravljeni da budu otporni na izvesan herbicid koji se prodaje zajedno sa semenom su takođe u opasnosti. Ukoliko se vodopija uspešno suzbije na korenu i dalje ostaje oštećenje koje je napravila onog momenta kada se zakačila za gajenu biljku. Ta rana na korenu predstavlja mesto ulaska za klice bakterija, virusa i gljivica. Ovakva situacija je neprihvatljiva jer se jedan problem menja za još veći drugi problem.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.