Princip sušenja

Visok sadržaj vode u namirnicama predstavlja idealno mesto za razvoj mikroorganizama kao što su buđi, plesni i bakterije. Ovi mikroorganizmi su odgovorni za kvarenje namirnica tako da sušenjem uklanjamo vodu samim tim namirnicu činimo bezbednom za dugoročno čuvanje.

Metode sušenja

 • ps1Sušenje na suncu koristi prirodnu
  toplotu sunca i prirodan tok vazduha da ispari vodu iz namirnice. Vruće i suvo vreme sa temperaturom od oko 35°c je potrebno da bi proces sušenja bio uspešan.
 • Sušenje u rerni je zgodan metod zato što svako domaćinstvo ps2ima rernu. Zahteva stalan nadzor da ne bi došlo do neželjenog pečenja ili zagorevanja. Električne rerne nemaju sisitem za cirkulaciju vazduha tako da je nužno otvarati ili držati otvorena vratanca od rerne.

 • Sušenje putem mašine za dehidriranje (dehidratora)
  je idealan ps3metod za sušenje zato što dehidrator u sebi ima ugrađene sisteme za regulaiju temperature i sisteme za cirkulaciju vazduha. Dehidrator suši namirnice tako što koristi temperaturu zajedno sa hriozontalnom i vertikalnom strujom vazduha. Sušenje na ovaj način zahteva manje elektriciteta u poređenju sa sušenjem u rerni.

 Oprema  koja je potrebna

Okviri za sušenje moraju da budu takvi da pružaju adekvatnu ventilaciju. Plehovi nisu dobri zato što onemogućavaju protok vazduha sa donje strane namirnice koja se na njima nalazi. Najbolji okviri su od drveta ili mreže od nerđajućeg čelika.

Nemojte korisiti okvire od bilo koje vrste čelika (sem nerđajućeg) bakra, aluminijuma, vinila i fiberglasa zato što jedinjenja koji se nalaze u ovim materijalima izazivaju pojavu opasnih po zdravlje jedinjenja ili uzrokuju loš ukus i kvalitet namirnice.

 • Bakar izaziva gubitak vitamina C iz namirnice;
 • Aluminijum izaziva pojavu bljutavog ukusa u voću koje je bogato sumporom;
 • Fiberglas je lomljiv i ostavlja oštre trnolike deliće u namirnicama;
 • Vinil se topi pri zagrevanju.

Posude za čuvanje moraju da budu nepropusne za vazduh i vlagu sa ps4poklopcima koji savršeno naležu na posudu. Vakuumski zatvarači i vreće sa vakuumskim zatvaračem su idealne za čuvanje sušenih namirnica. Takođe, mogu se upotrebiti tegle, konzerje i kese za zamrzivač.

 

 

 

Prethodna: Uvod u proces sušenja

Sledeća: Prerada hrane