Mala škola skupljanja lišća

Sakupljanje lišća je jedan od neizbežnih jesenjih poslova. Nekome je to zabava a drugome košmar. Bilo kako bilo ne menja se činjenica da za skupljanje lišća treba uložiti vreme i energiju koja, uistinu, može pametnije da se iskoristi. Treba naglasiti da ovaj posao, ako niste pažljivi ili žurite, može da izazove bolove u leđima ili upalu mišića usled stalnog saginjanja. Tako sebi možete naškoditi na krajnje bezvezan način.

U cilju olakšavanja i ubrzavanja sakupljanja lišća preporučujemo:

Uvek grabuljajte niz vetar i nizbrdo ako je to moguće. Listovi su laki i uz pomoć vetra i gravitacije brže stižu na željeno odredište.Smanjite razdaljinu preko koje treba da grabuljate tako što ćete napraviti više malih gomila koje su ujedno i lakše za rukovanje i prenos.

Sprečite odnošenje lišća putem vetra, nagazite gomilu. U slučaju da koristite kantu ili neki sličan zatvoren postor za sakupljanje lišća ostavite otvorenu stranicu kako bi ste mogli da punite bez saginjanja i dizanja mase. Za nabijanje se takođe može koristiti alat koji je pri ruci. Izbor prave grabulje za Vas i vaše dvorište. Velika dvorišta zahtevaju široke grabulje. U zavisnosti od vaše snage izaberite grabulju. Grabulja od plastike je lagana i brže se troši dok je metalna teža ali i dugotrajnija.

Sakupljanje lišča na lak način

Sakupljanje lišča na lak način

Radite malo po malo, kada mislite da je dosta prekinite posao. Lišće opada tokom cele jeseni tako da je neminovno da će se posao odužiti. Nema svrhe lomiti se jer. na kraju krajeva posao. će svakako biti obavljen.

Bezbednost na radu

Pri vršenju zadataka kao što je sakupljanje lišća misliti na ličnu bezbednost zvuči kao nepotrena drama i cimanje oko ničega ali uzmite u obzir sledeće.

Poželjno je nositi masku za zaštitu nosa i usta pri radu sa kosačicom ili malčerom. Sitni lisni fragmenti lako lete i mogu da završe u disajnim kanalima. U najgorem slučaju mogu izazvati astmu i gušenje. Nošenje maske je obavezno ako imate alergiju.

Pri radu sa kosačicom malčerom ili trimerom obavezno je imati zaštitu za oči a poželjno je imati i zaštitu za lice. Sitni kamenčići i grančice kada ih mašina potkači lete na sve strane velikom brzinom. Lako može da se izgubi oko!

Nosite rukavice da ne bi ste imali žuljeve. Bilo koji tip rukavice može da posluži svrsi mada najpreporučljivije je koristiti platnene.

Nemojte rukama skupljati lišće ako ne morate jer to zahteva često saginjanje. Bolja ideja je koristiti neko staro platno ili mušemu na koju ćete navlačiti lišće i kada je vreme da se pređe na sledeće mesto za rad uhvatite za krajeve i ponesete ili vučete za sobom.

Odnošenje sakupljenog lišča na lak način.

Odnošenje sakupljenog lišča na lak način.

 

Sakupljanje lišća za pravljenje malča

Vratite ono što je odbačeno. Lišće drveća i žbunova koje je opalo je odličan materijal iz izradu organskog đubriva i malča. Materijal za đubrivo i malč se najlakše pripremaju  ako se upotrebi motorna kosilica koja usitni i izmeša opalo lišće sa travom. Sitnjenje lišća lišća putem seckanja je odličan način da se smanji zapremina mase sa kojom se treba rukovati i brže će se razložiti pri kompostiranju ili malčiranju. Mešajte lišće različitih vrsta. Mikroorganizmi koji vrše razgradnju počinju sa lakše svarljivim lišćem što im omogućava brzu ishranu i razmnožavanje.Kada se pojavi kritična masa mikroorganizama razgradnja teže svarljivog lišća je ubrzana usled jako velikog broja organizama koji razgrađuju.

Zaključak

Pozivamo se na poslovicu koja glasi: „radi pametnije a ne više“. Ovi saveti su sakupljeni na jedno mesto u cilju pomaganja oko skupljanja lišća jer ako su oni koji su ih napisali olakšali sebi život, prošli kroz muke sa leđima ili imali pobleme sa disanjem bilo bi jako poželjno poslušati ih da niko drugi ne bi morao da prolazi kroz malu školu skupljanja lišća na teži način.