Uvod u proces sušenja

Sušenje hrane nije teško i ne zahteva mnogo vrmena i pažnje. Ukoliko ste početnik u umetnosti čuvanja sopstvenih namirnica jednostavnost koju proces sušenja je odlična početna tačka u ovoj umetnosti i odlična za početak zdravih navika koje želite razviti.

Zgoda

Najveća dobrobit koja se ispoljava tokom primene procesa sušenja je zgoda. Sušena hrana kao što je  seckana govedina, sušena banana, semenke bundeve voćni rolati itd. imaju malu masu, lako se skladište i dobre su grickalice. Planinari i kampri su naročito zahvalni na postojanju sušene hrane zato što nisu prisiljeni da nose teške tegle ili konzerve. Sušene namirnice imaju rok trajanja od četiri meseca pa i do godinu dana.

Dodatci pri kuvanju

Sušena hrana je odličan dodatak pri redovnom kuvanju. Sušeno povrće ide dobro uz supe i čorbe dok se sušeno voće lepo uklapa sa sosevima džemovima i sirupima. Sušene namirnice povrate svoj izgled pre sušenja kada im se doda voda.

Malo prostora za odlaganje

Onaj ko je zadužen da bude kuvar u krugu porodice voleće da radi sa sušenim namirnicama samo iz razloga što ne zauzimaju mnogo mesta.  U poređenju sa tegliranim i zamrznutim namirnicama sušene namirnice zahtevaju jako malo prostora, plus, postoji i tzv „otvori i uzmi“ benifit što znači da posuda u kojoj se nalaze sušene namirnice može da se otvori, uzme se potrebna količina i zatvori do sledeće upotrebe i tako dok se ne potroši. Nema bojazdi od kvarenja kao što je slučaj kod tegliranja ili čekanja da se namirnica otopi kao kod zamrzavanja.

Hranljiva vrednost

Sušene namirnice gube samo 3-5% svoje hranljive vrednosti što ih čini veoma zdravim grickalicama. Namirnice su bogate vlaknima, ugljenim hidratima, sadrže jako malo masti i bogate su drugim hranljivim materijama.

Sledeća: Princip sušenja