Anturijum (Anthurium sp. Fam. Araceae)

Anturijum pripada rodu Aralija (Araceae). Ovaj rod broji oko 500 vrsta koje kao epifiti ili poluepifiti. Rastu u tropskim predelima Južne Amerike. Cvet anturijuma poznat je po cilindričnoj cvasti slične klipu dužine 10-20 cm i špatule (ovojni list). Međutim kad se govori o cvetu anturijuma onda se prvensteveno misli na obojenu špatulu.

Anturijum-1

Tri najčešće gajene vrste Anturijuma su:

  • Anthurium scherzerianum koji nosi naziv po dr. Šerzeru koji ga je otkrio. List je izrazito lancetastog oblika, sjajan, svetlo zelene boje, na dugoj i čvrstoj lisnoj peteljci. Cvast i ovojni list se nalaze na dugoj crveno obojenoj cvetnoj dršci. Ovojni list je okruglast i pljosnat veličine oko 10cm crvene, roze do bele boje. Ova vrsta anturijuma gaji se kao saksijska kultura, ređe se koristi kao rezani cvet za spravljanje malih cvetnih aranžmana.
  • Anthurium andreanum. Cvet se nalazi na oko 50-70 cm dugoj svetnoj dršci, sa duboko srcasto usečenim ovojnim listom veličine preko 15 cm. Listovi su takođe srcasti, na dugim čvrstim peteljkama. Ova vrsta anturijuma gaji se pre svega za rezani cvet, a može da prođe kao saksijska kultura.Obe vrste anturijuma cvetaju veoma dugo. Period cvetanja traje 5-6 meseci. Rezani cvet se održava u vodi 3-4 a nekada i 5 nedelja. Cvetovi se lako transportuju pa je, naročito Anthurium andreanum rentabilno gajiti kao rezani cvet.
  • Anthurium crystallium je vrsta koja se gaji zbog dekorativnog lista. Kod ove vrste listovi su veoma krupni (dužine do 50 cm), tamno somotno zelene boje, išarani jakim i svetlo žuto- belim nervima. Liska ima duboko srcast završetak i nalazi se na dugoj lisnoj dršci. Cvet je neugledan, svetlo zelene do beličaste boje.

Anturijumi – razmnožavanje

Razmnožaavnje se vrši putem semena, deljenja i reznica. Najčešće se razmnožava semenom. Cvet se mora oprašivati veštačkim putem. Na cvasti se, po oprašivanju, razvijaju sitne mesnate bobice. Od oprašivanja do sazrevanja ploda  prođe period 3-4 meseca.
Seme anturijuma treba sejati odmah po branju jer veoma brzo gubiklijavost. Setva semena vrši se u smeši zemlje koja mora biti unapred pripremljena. Da bi se uštetelo na semenu i skratio proces proizvodnje za jedno pikiranje setva se vrši na rastojanje 2×2 cm. Seme ne treba pokrivati zemljom samo ga ovlaš sabiti. Zasejane leje ili sanduci unose se u zaštićen prostor sa temperaturom od 25°c. Preko zasejanih sanduka postavlja se staklo radi očuvanja vlažnosti. Seme niče u periodu od 4-5 nedelja. U toku proizvodnje treba izvršiti 2-3 pikiranja i 1-2 presađivanja.

Za gajenje anturijuma smeša zemlje treba da sadrži dva dela krupnije sečene mahovine, jednog dela treseta, jednog dela lisnjače i ½ dela peska. Ovoj smeši treba dodati natucani drvni ugalj.

Prilikom sadnje biljaka u saksije najčešće se stavlja po tri biljke zajedno u jednu saksiju, kako bi biljka bila mnogo komotnija i efektnija. Važno je voditi računa da se biljke ne zasade duboko (treba ih saditi tačno u vratu korena). Os setve semena do cvetanja pri normalnim uslovimagajenja prođe period od oko jedne godine.

Anturijum – nega

Prilikom gajenja treba imati na umu da je anturijum tropska biljka koja zahteva dosta svetlosti (ali ne direktne), dosta toplote, obilnu vlagu i rastresit substrat. Temperatura prostorije u kojoj se nalazi ne sme biti niža od 18°c a optimalna je oko 22°c. Anturijum zahteva obilnu vlagu, ali se ne sme zalivati hladnom vodom. Najbolje je da temperatura vode za zalivanje bude oko 20°c. Voda za zalivanje mora biti meka , jer anturijum zahteva kiselu reakciju sredine.

Odrasle biljke treba svake 2-3 godine presaditi. U toku gajenja  treba ih povremeno doro „okupati“ da se sa listova skine prašina i otvore pore.