Bolest poleganja rasada (Phytum sp. , Rhizoctonia spp. , Fuzarium spp. , Phytophtora spp. , Sclerotinia spp.) opis bolesti i kako je suzbiti

Bolest poleganja rasada se manifestuje na mladim, tek izniklim biljkama koje se nalaze u zaštićenom prostoru i toplim lejama u vidu poleganja. U početku biljke poležu mestimično i kako se bolest širi sa zaraženih na zdrave biljke u lejama se javljaju ogoljena mesta. Na biljkama se može primetiti bela ili siva paučinasta prevlaka. Takođe povećana vlažnost vazduha u zaštićenom prostoru izaziva pojavu i ubrzava širenje bolesti. Bolest poleganja rasada izazivaju gljivice raznih vrsta i rodova i jedina zajednička karakteristika je postojanje adekvatnih uslova za razvoj gljivica.

 Vreme napada

Tokom boravka biljaka u zaštićenom prostoru. U zaštićenom prostoru temperatura i vlažnost su pod ljudskom kontrolom u cilju pravljenja adekvatnih uslova za razvoj gajenog bilja van sezone. Stim na umu lako je zaključiti da je preterano zalivanje i slabo vetrenje zatvorenog prostora glavni razlog manifestacije bolesti poleganja rasada. Topao, vlažan vazduh koji ne cirkuliše stvara takozvane tropske uslove iliti zaparu koji su savršeni za razvoj gljivica.

Prelazni domaćin

Zaražen supstrat, zaražene biljke i zaraženi biljni ostatci.Spore gljiva se spontano šire po okolini i najčešći vid prenosa je sa biljke na biljku, sa biljke na čoveka i prethodno zaraženog supstrata na novu biljku. Ukoliko se korisit supstrat koji sadrži organsko đubrivo postoji šansa da se tim putem prenese bolest poleganja rasada uprkos tome što se do tog momenta nije manifestovala nikada. fleke na biljnom telu

Bolest poleganja rasada i njeno suzbijanje

Upotreba otpornih sorti i hibrida je obavezna ukoliko se bilje gaji u zaštićenom prostoru. Upotreba supstrata koji ne sadrži klice patogena je takođe obavezna. Ukoliko niste sigurni da je supstrat čist moguće je prokuvati ga pre upotrebe. Uklanjanje svih biljnih ostataka mnogostruko doprinosi sprečavanja pojave bolesti poleganja rasada i isto važi za provetravanje zaštićenog prostora.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.