Kako se pravi kompost sa bubašvabama?

Kompost sa bubašvabama zvuči kao jako loša i odvratna ideja ali ima savršenog  smisla. Ukoliko brzo želimo da proizvedemo velike količine organskog đubriva treba nam svaka vrsta pomoći i dobićemo je od prirodnih stručnjaka za uištavanje – bubašvaba. Ove odvratne bubetine se mogu uporegnuti tako da budu od neke koristi za promenu i ispune ulogu koju im je priroda nadarila na nama koristan način. Poznate kao vesnici bolesti i nemara bubašvabe ustvri imaju skroz drugu svrhu – prirodna reciklaža.

One svoju sređu pronađu u smeću

Prirodno kretanje materije ima tri faze koje teku po utvrđenom redu: proizvodnja, potrošnja i razgradnja. Razgradnja je stupanj koji od štetne i naizgled neupotrebljive materije stvara materiju koju proizvođači, u ovom slučaju biljke, mogu upotrebiti. Ništa novo i ništa strano za one koji znaju šta su organska đubriva i kako se prave. Kompost se ističe jer ga je lako praviti ali sam proces ima neke mane koje je teško prevazići bez pomoći.

Materijal za kompostiranje mora biti lako razgradiv i samim tim nije moguće baciti bilo šta na gomilu i očekivati da se razgradi na brzaka. Materije kao što su kožure, meso, mast/ulje ili kore voća i povrća se izuzetno sporo razgrađuju i smrde. Bubašvabe obožavaju taj miris i rado će se poslužiti tim otpacima jer njihova uloga u prirodi je da ubrzaju proces razgradnje. Poješće sve meso, mast, sir, kore nije bitno šta je poslužiće im kao obrok. Sa ovim na umu može se praviti kompost sa bubašvabama. Uz njihovu pomoć ono što se stavi na gomilu biće razgrađeno za tili čas zahvaljujući njihovoj proždrljivosti  i, naravno, brojnosti.

Za kompost sa bubašvabama potrebno je…

..potrebno je napraviti par izmena na mestu za kompostiranje ili pravljenje posebne kutije za kompostiranje.

Kompostiranje se najčešće vrši u kutijama ili kasetama kako bi se materijal redovno prevrtao i prebacivao sa mesta na mesto. Bubašvabe će osetiti miris materije i zapatiti se. Nije problem ako se zapate tamo gde su potrebne, Problem je da se ne rašire po kući ili dvorištu. Svi znamo da insekti mrze kreč i kredu jer ovi proizvodi sadrže kalcijum koji je opasan za njim stoga celu instalaciju za proizvodnju komposta je potrebno preseliti na beton. Nakon što se napuni kompostna gomila sa bubašvabama dovoljno je iscrtati nekoliko krugova kredom oko nje i na taj način ih bukvalno stavljate u zatvor ili tor. Problem nastaje kada se pere dvorište ili pada kiša jer se kreda lako rastapa. Kako ne biste sprečili invaziju poželjno je kompost sa bubašvabama pravi u nekom napuštenom objektu ili sličnom zaklonu.

Ukoliko nećete da se zezate sa tim postoji mogućnost da se napravi kutija za njih slična kutiji za gliste. U toj kutiji bubašvabe žive i rade svoj posao. Vaše je da ih hranite i kupite kompost koji su napravile. Naravno treba imati na umu da kutija mora biti napravljena tako da bubašvabe nisu u mogućnosti da iz nje pobegnu. Evo odličnog rešenja za sprečavanje bega – kokoške.

Krajnji proizvod i ideja za biznis

Kompost sa bubašvabama je izuzetno bogat hranivima. Otpaci bubašvaba su izuzetno bogati azotom i kalijumom što ih čini odličnim đubrivom. Nakon što se kompost sa bubašvabama napravi može se dodatno poboljšati tako što ćete u njega dodati i same bubašvabe. Nalijte vodu u kutiju  ili ih ubijte na neki drugi način. Mrtve bubašvabe će dodati kompostu izvesnu količinu fosfora i kalcijuma i time ga dalje oplemeniti.

Ceo proces pravljenja komposta sa bubašvabama je jednostavan ali gadan i nije za svačiju kuću. Istina je da se brzo može spraviti odlično organsko đubrivo ali mere predostrožnosti i bezbednosti moraju biti na visokom nivou.

Ukoliko imate prilike i volje da se latite ovog posla uzmite u obzir da su  retki oni koji žele ovo da rade a svi bi da imaju kvalitetno đubrivo. Korist od stalne proizvodnje i prodaje komposta sa bubašvaba kao organskog đubriva može da doprinese kućnom budžetu naročito ako imate neki stari objekat koji ne služi ničemu ili parče zemlje koje se reko koristi.