Kamelija (Cammelia sp. Fam. Theaceae)

Kamelija (lat.: Camellia)  je dugovečna zimzelena žbunasta biljka, sporog rasta, sa predivnim cvetovima. Grmlje kamelije može da živi i do 100 – 200 godina, a najstarija živa kamelija, zasađena 1347. godine, može se naći u kineskom manastiru Panlong.

Ova cvetna lepotica je dobila ime po katoličkom fratru J. Kameliju koji je ovu biljku 1738. godine doneo iz Azije u Evropu. Rod broji oko 80 vrsta i sve vode poreklo iz Azije. Vrste ovog roda pripadaju familiji Theaceae.

Pet trikova za dobijanje najlepših kamelija saznajte ovde.

Camellia Japanica – najpopularnija vrsta kamelije

Camellia japonica je veoma često gejeno saksijsko cveće. Ova vrsta može da raste kao žbun ili drvo. U svojoj postojbini dostiže visinu i do 10 metara dok u Evropi može da dostigne visinu do 3 m.

List je sjajan, tamno zelene boje, ovalnog oblika i pri vrhu je sužen. Obod lista je nazubljen. Cvetovi su pojedinačni ili po dva zajedno. Prečnik cveta može da dostigne i do 80 cm. Boja cveta može biti: bela, roza i crvena u različitim nijansma.

Pošto kamelije imaju tamno sjajne zelene listove koji ostaju zimzeleni, savršen je partner za hortenziju koje zimi nisu ništa drugo do smeđi štapići.

Poznat je velik broj varijeteta od kojih se ističu:

  • Camellia Albaflora pleno čista bela boja
  • Camellia Chandleri elegans roza sa punim cvetovima
  • Camellia Madame hebois crveni jednostavni cvetovi
  • Camellia Williams roza – biljka sa belim cvetovima

Pošto počinje sa cvetanjem u trećoj godini, ako ste nestrpljivi, onda je najbolje da potražite sadnicu u rasadniku. Ako vam je strpljenje jača strana, onda možete i sami da je uzgojite ovo cveće uz malo truda i infomacija.

Razmnožavanje i način sadnje

Rascvetala kamelija

Kamelija se razmnožava na više načina: semenom, reznicama i kalemljenjem.

Pri razmnožavanju reznicama iste treba uzeti sa zrelih vršnih izbojaka i to po mogućnosti sa starog drvenastog dela stabla. Najbolje vreme za pravljenje reznica je januar-februar. Reznica treba da je takve dužine da ima 3-5 lista tj. pupoljaka.

Reznice se sade ukuso u smeši peska, treseta i vresovine. Optimalna temperatura za ožiljavanje reznica je 16°c u vazduhu i 20-22°c u substratu. Za vreme ožiljavanja reznice treba dobro zaseniti i obilno oprašivati. Ožiljavanje teče relativno sporo i traje 5-7 nedelja.

Pošto su se biljke ožilile, sade se u saksije.

ZANIMLJIVOST: Jedno istraživanje je pokazalo da 90% ljubitelja kamelija su i ljubitelji ciklama! Zašto postoji ova „tajna veza“ do sada nije otkriveno.

Kako se gaji kamelija

Za uspešno gajene treba obratiti naročitu pažnju na substrat.  Najbolja je smeša vrsovine, treseta i peska u odnosu 2:1:1. Ova kultura zahteva substrat sa pH 4-4,5 pa u vezi sa tim zalivanje se mora vršiti samo mekom vodom. Ova biljka zahteva svetlu prostoriju ali ne podnosi direktnu sunčevu svetlost.

Da bi se formirali lepi oblici žbuna potrebno je nekoliko puta u toku godine izvršiti pinciranje. Pri tome se seku vršni izbojci koji mogu da posluže kao nove reznice.

U stambenim prostorijama kameliji najbolje odgovaraju svetle prostorije koje se greju (sa temperaturom oko 10°c) i umereno zalivanje. Leti u periodu od 4-6 nedelja posle precvetavanja kameliju treba zalivati rađe. Ovo se izvodi radi zasušivanja.

ZANIMLJIVOST: Da li znate da postoji međunarodno neprofitno društvo sa preko 1.000 članova širom sveta koje promoviše edukaciju, kultivaciju i razvoj kamelija kroz različite programe? Ime društva je INTERNATIONAL CAMELLIA SOCIETY i otvoreno je za svakog ljubitelja ovog cveća!

U vreme formiranja cvetnih pupoljaka (avgust) biljke treba manje zalivati. Tada se može povremeno zaliti rastvorom kompletnog mešanog đubriva (N:P:K 2:1:5) Nastupanjem hladnog perioda biljke treba čuvati u svetlim prostorijama i redovno zalivati.

U periodu januar-februar počinje forsiranje rasta kamelije. Ovo se postiže tako što se kamelije prenose u zaštićen prostor sa temperaturom 14 – 16°c sa dosta svetlosti i redovno zalivaju.

Treba znati da kamelija zahteva vlažan substrat ali je na preteranu vlagu osetljiva i reaguje sušenjem i opadanjem listova.

ZANIMLJIVOST: Čajno ulje napravljeno od semena kamelije popularno je i neophodno ulje za jelo za milione ljudi, posebno onih koji žive u južnoj Kini

Kamelija predstavlja obožavanje, predanost i ljupkost. Idealno cveće za miran dom i baštu!