Pet trikova za najlepše kamelije

Najlepše kamelije se ne dobijaju slučajno – za dobijanje lepog, zdravog i bujnog cveća, treba da se primeni nekoliko trikova:

1.Orezivanje kamelije

Kamelija formira žbun i velik broj listova krade mesto cvetovima. Više će se cvetova dobiti uz dobro orezivanje. Ono se primenjuje po potrebi, i nikad se ne uklanja više od trećine nadzemnog dela biljke.

Orezivanjem ne samo da se stvara mesto za cvetove, već i žbun može da se stilizuje, kako da se bolje uklopio u sobni ili vrtni dekor. Ukoliko želite da biljka ide u visinu – neophodno je orezati donje grane, i obrnuto, ako je poželjan gušći žbun – onda se orezuju vršne grane.

Kameliju treba orezivati kada više nema straha od mraza, ili naglog zahlađenja i nakon što su već formirani cvetovi uvenuli. Orezivanje izvodljivo kada su ova dva uslova ispunjena. Odresci se mogu koristiti za ožiljavanje i dobijanje još biljaka.

2.Nju, zaista, može da ubije promaja

Nešto najgore što može da zakači i ubije kameliju je direktan vetar. On isušuje biljku i oštećuje cvetove.Ukoliko se nalazi u dvorištu najbolje je da bude u zavetrini. U stanu, ili zatvorenom prostoru, bukvalno može da je ubije promaja.
Kada je ugrožena kamelija daje znak i traži pomoć: ako se primeti da listovi gube boju i postaju svetliji, onda je nužno da se promeniti mesto biljci, ili postavi nešto što će služiti kao zaštita od direktnog vetra.

Efekat promaje na cvet kamelije

Prikaz gubitka boje i bledila koje se može uočiti na cvetu koji je „ubila promaja“

3.Najlepše kamelije imaju i najlepše lišće

Ovde ima dobrih i loših vesti. Osim promaje i mraza, koji su poznati po tome da škode biljci, treba još uključiti: jako sunce, bolesti i štetočine. Jako, direktno, sunce prži bez milosti listove biljke i to isto, jako sunce, tera ka biljci štetočine koje traže senku. Najčešće je saleću lisne vaši koje su prenosioci mnogih biljnih bolesti kao, što su buđi, plesni i plamenjača.

Više o lisnim vašima možete saznati ovde.

Promena boje lista, pojava prevlake, ili list koji izgleda kao da je goreo jasni su znaci zaraze.
Dobra je vest ta što se problemi sa bolestima i štetočinama lako rešavaju – prostim otkidanjem zaraženih listova, a što se tiče vaši, svaka poljoprivredna apoteka može da ponudi sredstvo za njihovo suzbijanje.

4.Najbolje mesto

Pošto kameliji škodi jako sunce, jak vetar i mraz, najlepše kamelije zauzimaju mesta u zavetrini i polusenci. To znači da prozor ne dolazi u obzir, izuzev ako ima nečeg što će pola dana da baca senku na njega: građevina, krošnja, roletna itd…
Ukoliko je kamelija u dvorištu, poželjno je da se oko korena stavi sloj malča, koji će štititi koren i prizemni deo biljke od smrzavanja i sprečavati isparavanje vode iz zemljišta tokom letnje suše. Osim što štiti biljku, malč lepo izgleda i doprinosi sveukupnoj lepoti prizora. Ako je biljka u saksiji za malčiranje treba da se izbegava plastika.

Otkrijte tajne malča ovde.

5.Trik sa đubrivom za najlepše kamelije

Jednom mesečno biljku treba zaliti sa malo đubriva. Đubrivo za cvetnice ne dolazi u obzir, jer je đubrenje kamelije kontra-intuitivno. Prihrana za kaktuse je bolja od prihrane za cvetnice. Kamelija zahteva dosta kalijuma, štaviše, dva do tri puta više nego azota i do pet puta više nego fosfora (elementa koji najviše utiče na cvetanje). Kalijum poboljšava metabolizam i zdravlje biljke – samim tim indirektno utiče na cvetanje. Formulaciji N:P:K – 2:1:5 najsličnija je Blumi prihrana za kaktuse sa formulacijom N:P:K – 3:1:5. Višak azota, neće uopše da škodi, jer se on brzo ispira i isparava.
Osim navedenih hranjivih elemenata u rastvoru za prihranu se mogu naći još mnogi elementi kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe koji će dalje pomoći u pravilnom razvoju biljke.

Uz pomoć ovih mali trikova kamelije koje gajite će sigurno biti zdrave, lepe i dugovečne. Treba ih poznavati, jer kamelije koje se gaje i održavaju „po navici“ će da budu OK, ali ništa posebno.
Cilj je da kamelije budu na najboljem mogućem mestu i adekvatno orezane i prihranjene. Uz redovnu primenu ovih par trikova kamelije mogu da budu samo najlepše.