Protiv komaraca možete koristiti prirodna rešenja

Protiv komaraca borba počinje čim zasija proleće sunce. Sunce sija, cveće cveta, može da se izađe iz kuće u kojoj smo proveli zadnjih nekoliko meseci. Raj na zemlji, jedva smo dočekali. Sve je to lepo  fino dok se ne začuje zujanje, pa se oseti ujed. Vesnici proleća nisu samo laste, rode i visibabe nego, nažalost, i komarci. Ova dosadna leteća gamad je deo naše svakodnevnice i priroda je tako uredila da nas maltretiraju od prvog prolećnog sunca pa do prvog mraza. Nigde nismo bezbedni od njih. Napadaju u kući i van nje a pogotovu im je slatko da napadaju dok smo u krevetu.

Tome mora da se stane na put!

Postoje razne vrste delotvornih zujalica, insekticida i repelenata ali ima niz problema sa njima. Prvi problem je što sredstva moraju biti uključena ili upaljena da bi radila a drugo je što imaju, za neke, neprijatan miris. Treće je što prozori moraju biti zatvoreni da taj miris ne bi napuštao prostoriju. Lepo je to zamišljeno ali niko neće da spava sa zatvorenim prozorom po junskoj vrućini.

Postoji način da se vrt i kuća pretvore u odbrambenu zonu upotrebom gajenog bilja. Ukoliko ste zastupnik i u praksi sprovodite zdrav način života predstavljamo vam način prirodne borbe protiv komaraca.

Bilje koje se može koristiti kao bio repelent protiv komaraca:

Limunska trava (Cymbopogon citratus)

Ovo je višegodišnja subtropska biljka poreklom iz Indije. Naziv je dobila po svom karakterističnom mirisu koji podseća na limun i isti taj miris rasteruje komarce. Može se gajiti kao sobna biljka ili u vrtu stim da je za vrt neophodno nabaviti seme ili rasad biljke koji je otporan na hladnoću (Cymbopogon citratus var. winterianus ili var. nardus). Uprkos tome što su gore navedeni varijeteti otporni na hladnoću i dalje je nemoguće gajiti ih kao bilje našeg podneblja. Saksijsko gajenje je obavezno.

limunska trava

Macina trava, Valerijana (Nepeta cataria)

Korovska biljka iz iste familije kao žalfija se može naći svuda. Izuzetno agresivan korov koji brzo zauzima teritoriju za sebe. Miris koji biljka odaje je način na koji ova biljka doprinosi zaštiti doma i vrta od komaraca. Seme i rasad se može naći u slobodnoj prodaji tako da je lako doći do nje. Dobra mesta za postavljanje ove biljke su okna prozora i oko ulaznih vrata. U vrtu je poželjno staviti blizu mesta gde se sedi. Prema istraživanjima koja je sproveo univerzitet u Ajovi pokazalo se da je macina trava deset puta jači bio repelent nego sintetički DEET. (kod nas poznatiji kao Di Di Ti).

Valerijana

Ova biljka je narkotik za mačke. Nemojte se iznenaditi ako vam je mačka naprasno postala mirna.

Ruzmarin (Rosmaria offficinalis)

Osim što je začin za jelo i ukras za svadbu ova biljka je takođe jak bio-repelent komaraca. Biljka je sa našeg podneblja. Seme i rasad se mogu naći u slobodnoj prodaji u velikim količinama. Postavljanje ove biljke je isto kao i kod prethodne tj. u prozorska okna, blizu vrata ili tamo gde se sedi u bašti. Kao sobna biljka se u principu ne gaji zato što joj smeta duvanski dim. Ruzmarin je žbunasta biljka i može se oblikovati na više načina tako da osim funkcionalne ima i veliku ukrasnu vrednost.

ruzmarin

  • Bosiljak (Ocimum Basilicum)

    Bosiljak je već davno poznata lekovita biljka u našim krajevima. Seme i rasad se mogu naći u slobodnoj prodaji i sama biljka se može gajiti u saksijama ili u bašti. Bosiljak zahteva dosta sunca i vlage tako da njegovo postavljanje i održavanje mora biti u skladu sa ovim zahtevima. Opet, prozorska okna, okolina vrata ili neko sunčano mesto u bašti su savršena mesta za postavljanje bosiljka. Miris koji listovi ispuštaju je upravo to što tera komarce i muve.

Bosiljak

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Lavanda je uveliko poznata po svom lepom mirisu cveta koristi isti za teranje insekata pa čak i zečeva. Lavanda i lavandino ulje se često preporučuje kao bio-repelent insekata. Ukrasna vrednost lavande je takođe stvar koja se mora istaći. Seme i rasad se mogu naći u slobodnoj prodaji i najbolje mesto za lavandu je prozorsko okno ili vrt. Lavanda zahteva dosta svetlosti i ocedno zemljište ili supstrat.

Lavanda

Mirisni geranijumi- muškatle (fam. Geraniaceae)

Muškatle dolaze sa preporukom njujorške botaničke bašte, bruklinske botaničke bašte i Plantšeda. Biljka se može gajiti iz semena ili rasada i zahteva dosta sunca. Neophodno je naći sunčano mesto u vrtu ili sobi da bi ovo bilje uspešno raslo i teralo komarce.

Više o gajenju muškatli pročitajte ovde.

Muškatla

Uz pomoć ovih biljka napravićete ambijent koji je izuzetno atraktivan za svakoga osim za dosadne komarce, muve i slične leteće napasti od kojih čovek mira nema ni tokom dana a ni tokom noći. Pomozite sebi i uvrstite ove cvetne kulture u vaš dom i ubrzo ćete primetiti da neće više biti besanih noći provedenih jurenjem i psovanjem komaraca po sobi.