Bioinsekticid od koprive

Bioinsekticid od koprive se pravi, kao što mu sam naziv kaže, od biljke svako poznaje lično. Nema osobe na svetu koja se bar jednom u životu nije ožarila i upoznala sa najpoznatijim svojstvom ove biljke.

U našoj poljoprivrednoj praksi kopriva je poznata kao korov. Brzo se zapati na kiselim, hladnim i senovitim mestima, a kao šlag na tortu jednom kad se zapati muke su žive da se istrebi. Kao hrana je dobra za pačiće i ćuriće. Kopriva se može korisiti i u lekovite svrhe i kako onda deluje na telo pročitajte ovde.

U teoriji permakulture kopriva je odlična za združivanje sa voćem, ružama i paradajzom jer se ponaša kao repelent insekata, grinja i tripsa. U praksi  se uočava jedan mali problem. Nemoguće je prići gajenim biljkama od golemih žbunova koprive  a da se ne ožežete sto puta tako da je ta ideja o združivanju koprive sa gajenim biljkama brzo pala u vodu.

Tražeći način da se dobre osobine koprive iskoriste u zaštiti bilja iznedrilo se rešenje. Sastavljen je recept za bioinsekticid od koprive. Bioinsekticid od koprive je postao veoma popularan jer se lako i brzo pravi i njegova delotvornost je zapanjujuća. U Fracuskoj se mogao naći u slobodnoj prodaji po pijacama a sada se izriču drakonske kazne za svakoga ko ga prodaje. Popularno verovanje je da se ovaj akt slobodne prodaje insekticida, koji može svako da napravi, u kratkom vremenskom roku od materijala koji su mu pri ruci zasmetao industriji pesticida. Jedna stvar je potegla drugu, kako to obično i biva i ostatak priče je poznat.

Recept za bioinsekticid od koprive

  • Napuniti kofu do 20 litara sa iseckanim lišćem koprive;
  • Naliti vode na iseckanu masu, tako, da prelije u potpunosti;
  • Staviti poklopac na kantu i ostaviti masu da odstoji najmanje nedelju dana;
  • Procediti sadržaj kofe tako da se razdvoje čvrsta i tečna masa. Imajte na umu da je sadržaj veoma neprijatnog mirisa.

Neophodno je razrediti bioinsekticid u odnosima:

  • Koktel i voda 1:20 u slučaju da se prskaju biljke. Biljke je najbolje oprskati po licu i naličiju lista.
  • Koktel i voda 1:5 u slučaju da se prska zemljište.

Intenzitet prskanja zavisi od od mnogo faktora kao što su prisutnost/odsustvo bolesti i štetočina, zdravlje biljaka, faza rasta i razvoja biljaka itd. Kao neka osnovna odrednica može se uzeti da je poželjno jednom mesečno oprskati bilje bioinsekticidom od korive ,stim, da je preporučljivo izbegavati prskanje u periodu cvetanja da ne bi došlo do problema sa polenom. Takođe se mora naglasiti da je kontraproduktivno koprivinim koktelom, koji je repelent za insekte, prskati bilje koje insekti oprašuju.

kop2

Kopriva koja je spremna za dalji rad.

Iskustva iz prakse

  • Pri prskanju bilja može se u rastvor dodati jedna supena kašika deterdženta za posuđe. Deterdžent se ponaša kao lepilo i omogućava duže zadržavanje bioinsekticida od koprive na biljci.
  • Biljke treba prskati preventivno tj treba prskati kada su biljke zdrave. Ovim putem biljke su obložene repelentnim sredstvom koji će obeshrabriti insekte da priđu.
  • Koktel od koprive se takođe pokazao kao dobra mera borbe protiv gljivičnih patogena kao što su pepelnice i rđe.

Na kraju se vidi da kopriva koja se smatra za štetnu i napornu korovčinu može us malo truda da se pretvori u čisto ,ekološki bezbedno, sredstvo koje će štiti Vaše useve od najezde svakojake gamadi. Probajte sami i uverite se.

Saznajte kako napraviti još vrsta domaćih pesticida: cigarete i kafa, paprike, lukova,  pivo protiv puževa putem označenih linkova.