Kraljevska begonija – gajenje i razmnožavanje

Kraljevska begonija (lat.: Begonia Rex) vodi poreklo iz Indije. Karakteriše se krupnim, srcastim, izduženim, nesimetričnim listovima dužine do 30 cm. Listovi su na dugim i dlakavim peteljkama. List je išaran mrljama raznih boja i oblika. Boje se kreću od zelene, srebrnkaste, braon-crvenkaste do tamno zelene. Lepoti liske doprinosi izražena lisna nervatura. Kraljevska begonija je našla svoje mesto i primenu kao ukrasna biljka u zatvorenom prostoru. Kraljevska begonija ima sočno, zadebljalo i ne razgranato stablo. Kod starijih biljaka na stablu se zapažaju ožiljci od opalih listova, što opet, doprinosi lepoti biljke.

Razmnožavanje kraljevske begonije

Razmnožava se celim listovima ili reznicama od lista. Važno je znati da trouglasta lisna reznica mora biti napravljena između preseka bar dva nerva i sa tim presekom se sadi u vlažan pesak na dubinu od 1 cm. Temperatura mora biti oko 25°C. Ožiljavanje traje 5-6 nedelja. Na ovaj način, razmnožavanje kraljevske begonije može se vršiti tokom cele godine. Najbolji period za ovu radnju je decembar-januar da bi se u maju dobile lepo razvijene biljke. Ožiljene biljke sade se u mešavinu lisnjače, potpuno pregorelog stajnjaka i peska.

Kraljevska begonija razmnožavanje

Prikaz tehnike razmnožavanja putem lisnog isečka.

Uslovi za gajenje

Ova vrsta ne podnosi niže temperature od 12°c, optimalna temperatura za razvoj je 22°C. Takođe, za dobar razvoj potrebna je visoka vlažnost vazduha, umereno vlažan substrat, mesta koja su ujedno svetla i zaštićena od direktne svetlosti.
Begonija je osetljiva na manjak vazdušne vlažnosti. Ukoliko primetite da listovi po ivici dobijaju braon boju i liska opada jasni su znaci da joj to mesto ne odgovara. Držati je tokom zime na prozoru pokraj radijatora ili u blizini nekog drugog grejnog tela predstavlja opasnost po nju. Ukoliko tokom zime primetite da liske padaju a ne dobijaju braon ivicu ne dirajte je. U ovom periodu Begonija odbacuje stare listove koji se suše i opadaju.

Kada već pričamo o vlažnosti treba napomenuti i kvalitet vode kojom se biljka zaliva. Ukoliko imate tvrdu vodu može doći do problema. Mineralne soli iz tvrde vode se nakupljaju po ivici listova. Kao u prethodnom slučaju listovi dobijaju braon boju, venu i opadaju. Korisiti destilovanu vodu ili mešavinu česmovače i destilovane vode je rešenje koje se može primeniti.

Zadržavanje vode u saksiji stvara isti problem. Ukoliko se tvrda voda dugo zadržava u saksiji dolazi opet dolazi do nakupljanja štetnih mineralnih soli. Postarajte se da saksija ima adekvatan broj i promer rupa kako bi suvišna voda brzo oticala. Ukoliko se voda nakupi u tacni ispraznite je. Neki stavljaju sitan šljunak u tacnicu. Ovo je dobra strategija jer se voda brzo cedi, isparava i samim tim povećava vlažnost vazduha koja je boljci neophodna.

Mnogi misle pošto je begonija iz tropskog kraja da je treba zalivati češće nego ostalo bilje. Nije tačno! Treba je zalivati u normalnim intervalima sa adekvatnim količinama vode koja se neće zadržavati u saksiji ili tacni.

Za lepe listove neophodan je azot. Valja se jednom mesečno zaliti vodotopivim hranivom za cveće. Bilo koja mešavina za sobno cveće će poslužiti mada najbolje se pokazuje ono namenjeno za lisno-dekorativno bilje jer je formulisano tako da sadrži veću količinu azota spram drugih elemenata. Takođe ova gotova hraniva su obogaćena mikorelementima.

Kraljevska begonija – česti problemi

  • Pucanje listova, trulež i braonilo listova. Uzrok je preterano zalivanje i nakupljanje mineralinih soli. Neophodno je smanjiti broj zalivanja, količinu vode kojom se zaliva i regulisati nakupljanje vode u saksiji.
  • Mekani listovi. Uzrok je u ovom slučaju premalo vode i postupa se suprotno spram prethodnog slučaja.
  • Grinje. Uklanjaju se trljanjem listova alkoholom ili blagim insekticidom.
  • Listovi imaju bele praškaste pege. Uzrok je gljivično obollenje poznato kao pepelnica (red Erysiphales)  srodna je pepelnici šećerne repe i kao takva se suzbija. Prvo se uklone svi zaraženi listovi i ukoliko to nije dovoljno u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci ili vrtnom centru se može naći sredstvo za suzbijanje. Mazanje listova alkoholom može da pomogne ukoliko pege nisu velike.

Begonija može biti otrovna za kućne ljubimce te je dobro držati je podalje od pasa i naročito mačaka.

Razmnožava se celim listovima ili reznicama od lista. Važno je temperatura za razvoj je 22°C. Takođe, za dobar razvoj potrebna je visoka vlažnost vazduha, umereno vlažan supstrat, mesta koja su ujedno svetla i zaštićena od direktne svetlosti.

Kraljevska begonija je našla svoje mesto i primenu kao ukrasna biljka u zatvorenom prostoru.